AMD Ryzen 5 3600 60-62 derece normal mi?

DAYI 95

Hectopat
Daha fazla  

Sadece Discord, Steam ve Opera açık PC'ye dokunmuyor iken 60-62 derecelere kadar fırlayıp geri düşüyor. Bu ekran görüntüsünü yakalarken düşmüş bir vaziyette çektim, işlemcinin ısısının sürekli çıkıp inmesi normal bir durum mu? İşlemci stok fan kullanıyorum, kasamın modeli Xigmatek Venom X, 3 ön 1 arka egzoz olmak üzere 120mm 4 fanı var, kasanın boyutu çok mu küçük onu düşünüyorum. Aynı şekilde hiçbir şey açık değilken ekran kartımda çok ısınıyor, normalde fanların 60 derece ve üstü çalışması lazım oyuna girmediğim sürece devreye girmiyor sanırım. Son olarak da not düşeyim işlemciye veya ekran kartına overclock yapmadım.

85 altıysa normal bir sıcaklık değeridir. Yine de bir tık daha düşük olması daha iyi olurdu.

Sadece Steam, Discord, Opera açıkken 85 altı nasıl normal oluyor? O programlar açıkken stok soğutucu da olsa olması gereken maksimum değer 50-52 derecedir.

Anakartınızın BIOS menüsünden CPB (Core Performance Boost) özelliğini kapattığınız anda sıcaklıklar 10-15 derece arası düşecektir.

Şöyle söyleyeyim kasanızın değişmesi bütün bileşenlerinizi rahatlatır, ekran kartınız da dahil. İşlemci soğutucusu ile sadece işlemcinizi rahatlatabilirsiniz. Tabii masrafa girmek istemezseniz kasanızı ön camı veya yan camı açarak da kullanabilirsiniz. Fakat toz çok problem olur.

bu özelliği kapatınca performans düşüşü olmaz umarım ?

Tavsiye ettiğiniz bir kasa modeli var mı? Esasında maddi olarak şu an müsait değilim ama ilerde sıkıntı çıkartırsa değiştirebilirim

Kasayı değiştirmeye gerek yok şahsen. Ön panel ile fanlar arasında 1-1,5 parmak boşluk var. Hava akışının kötü olduğunu sanmıyorum.

Core Performance Boost yaptığınız işlemin ihtiyacına göre işlemcinin, frekansını otomatik olarak arttırıp azaltmasını (Turbo frekanslara çıkmasını) sağlar. Kapattığınız anda işlemciniz base frekansına (Ryzen 5 3600 için 3.6GHz) sabitlenir. Tabii ki performans düşüşü olur ama sıcaklıklar da ciddi oranda düşer. En mantıklısı iyice araştırdıktan sonra işlemciniz için uygun frekans ve voltaj değerlerini bulmaktır. Bende aynı işlemci var, CPB kapalı ama frekans 4.2GHz'de sabit (işlemcinin Boost frekansı üst sınırı) ve 1.25V olarak kullanıyorum. Sıcaklıklar son derece stabil. Sadece CPB kapatmakla kalmayın, ayrıca frekans ve voltaj ayarınızı da elle kendiniz ayarlayın yalnız hiç araştırmadan yaparsanız işlemciyi elinize alırsınız dikkatli olun.

İşin gerçeği o konularda fazla bilgim olmadığı için kurcalamayacağım

bu arada test amaçlı Red Dead Redemption 2 High ayarlarda açtım , 5-10 dakika arası oynadım oyunu alta alıp baktığımda değerler bu

İşlemci 72 dereceye kadar çıkmış, çok kötü bir sıcaklık değil ama daha da düşebilir. BIOS'tan CPB ayarını (BIOS'ta bulamazsanız AMD CBS başlığı altında olabilir) kapatıp FPS değerlerinizi test edin, eğer çok düşüş olmadıysa kapalı kullanın. RDR2 işlemciden ziyade ekran kartına yük bindiren güncel bir oyun, FPS'te fazla bir değişme olmayabilir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…