AMD Ryzen 5 3600 ve RX 580 Oyun Performansı

• Konuyu başlatan Dark^^
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 12
  • Görüntüleme 4.077
Nazik yanıt için teşekkürler.

SSD / HDD konusunda şöyle bir tecrübe paylaşayım.

Uzun süredir Rust oynarım. Oyunu birlikte oynadığım kuzenimde benim sistemime çok yakın bir sistem var şu an. Oyun bende SSD'de onda ise HDD üzerinde yüklü.

Ben oyunu açıp bir sunucuya bağlanmaya başladıktan sonra yaklaşık 1,5-2 dk içerisinde bağlanmış oluyorum. Kuzenim ise abartmıyorum en az 6-7 dk yükleme ekranı bekliyor. Bu çok ciddi bir fark.

Tabii ki bir oyun özelinde değerlendirmek doğru olmaz. Her oyunda veya uygulamada fark bu kadar çok olmayabilir. Ancak fark illaki var. Günümüzde SSD'siz bir sistem bence düşünülemez.

Sonuçta parayı verip sistemi alacak kişi ne düşünüyorsa o. :)

İşte o gibi durumlar içim biraz zahmete girip disk birleştirme ve önceliklendirme yapmak gerekiyor. Hatta HDD alınacaksa da yüksek, yoğunluklu ve yüksek cache bellekli HDD'leri almak gerekiyor.

Teknolojinin gittiği yer SSD'ler, bir gün hepimiz HDD'leri unutacağız. Bence eski kafa ısrarcısı olmayı hiç istemem, ama ülkemiz i̇nternet hızlarında HDD'ler işime geliyor. Toplam 6.5 TB alanım var (2TB ana disk, 4TB + 500 GB USB diskler), toplam 1TB boşum kaldı. Bir sürü oyun yüklü, bir sürü de program proje vs var. Her oyun oynadığımda da video kaydı alıyorum. Hal böyle olunca bana yetişecek SSD yok.

O, 2TB ana diskin yüksek yoğunluklu bir WD. 480-500 GB ortalama bir SSD parasına. O SSD'lerin ortalama okuma/yazma hızları 500/300 gibi bir şey. Benim HDD'min okuma/yazma hızı 256/192 (tabi bunlar hep teorik rakamlar). Hız yarıya düşüyor belki ama depolama 4 kat artıyor. Ayrıca her hafta abartısız 1TB'a yakın silme ve yeni dosya üretme işi yapıyorum. Bu tempoda yaslanıp ölmeyecek SSD yok.

Oyuncu müşterilerimin büyük kısmı da Trakya'dan. Lüleburgaz'da vs en hızlı internet 50 Mbit. O da kağıt üzerinde. The division 2 oynamak isteyen müşterim bilgisayarini neredeyse 20 saat açık bırakmak zorunda. SSD'si olsa yanına Rainbow Six oynamak istediğinde (kardeşim gibi) Division'ı silecek, sonra yine 20 saat bekleyecek. Onun yerine "HDD alıp rahat edin" diyorum hepsine. Düzenli bakım yapmayı öğretiyorum. Oluyor bitiyor.

Hayır SSD alınabiliyorsa alınmalı. Kesinlikle SSD fan boyu veya HDD düşmanı değilim ama, bu sisteme SSD almamak ayıp olur. Ayrıca HDD ler yeteri kadar hızlı değil, diski iki farklı işlem için kullandığınızda disk görev yöneticisinde %100 olmaya başlıyor zaten. Diskin iki parçaya bölündüğündeki performansını anlatmıyorum bile. HDD alınacaksa bazı Windows hizmetlerinden ferargat etmeniz gerekecek, bu da bu sistem için mantıksız bir tercih :)

Bütçe yeterliyse çok haklısınız. Ama yüksek yoğunluklu bir HDD ile bu durum nispeten kurtarilabilir. Ayrıca Windows 10 son güncellemesi ile disk işlemlerini yuzdesel olarak dağıtıyor. Diske aynı anda erişmek isteyen iki uygulama varsa biri %50'yi geçemez hale geliyor.

Hangi oyun 8GB'dan fazlasına ihtiyaç duyuyor ki diyenler olmuş, ben cevap vereyim Forza Horizon 4. Oyunu ne zaman açsam 7.8GB bellek kullanımı çok rahat görüyor ve drop yaşıyorum, eminim ki belleğim 16GB olsaydı çok daha rahat oynardı. 8GB RAM tavsiye etmiyorum.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı