AMD stok soğutucu vs NZXT Kraken M.22

Kutaysadf

Hectopat
Daha fazla  
Evet arkadaşlar merak ettiğim bir konuyu sizlere danışmak istedim.
Malum gerek hava şartları gerek güçlenen sistemler yüzünden ısınma problemi gündemimizdeki problemlerden, ben de şahsen aşağıda gördüğünüz özelliklerdeki sistemi yeni aldım. Sistemi almamdaki tek sebep normalde işim gereği diz üstü kullanırken evde sadece oyun oynayabilmem için bir masaüstü bulunması idi. Ama aklımı kurcalayan bir soru var AMD'nin ürettiği stok soğutucu bildiğiniz gibi güçlü bir soğutucu. Aynı zamanda NZXT Kraken M.22 de stabil değerlerde soğutma sağlayabiliyor. Boyutuna göre fiyatının pahalı olduğunu biliyorum. Ama beni burada fiyatı ilgilendirmiyor çünkü zaten hediye olarak elime geldi. Tek merak ettiğim hangisini kullansam.
Daha iyi performans alırım?

Sistem özelliklerim:
AMD Ryzen 5 3600 MPK 3.6GHz 35MB önbellek 6 çekirdek AM4 7nm işlemci.
ASUS Prime B450M-K II AMD AM4 4400MHz (OC) DDR4 VGA DVI-D HDMI M.2 mATX anakart.
ASUS Dual GeForce RTX 2060 OC EVO 6 GB GDDR6 192 bit ekran kartı
XPG 16 GB(2x8) Gammix D30 3200MHz CL16 DDR4 Single kit RAM.
Kingston 500GB A2000 NVMe M.2 SSD (2200 MB okuma / 2000 MB yazma)

Kasa:
Performax Hellfire siyah temperli cam RGB 550W 80+ ATX kasa
Monitör:
ASUS TUF Gaming VG24vq 23.6" 144Hz 1ms Display Port HDMI FreeSync Curved Gaming monitör.

Evet arkadaşlar merak ettiğim bir konuyu sizlere danışmak istedim.
Malum gerek hava şartları gerek güçlenen sistemler yüzünden ısınma problemi gündemimizdeki problemlerden, ben de şahsen aşağıda gördüğünüz özelliklerdeki sistemi yeni aldım. Sistemi almamdaki tek sebep normalde işim gereği diz üstü kullanırken evde sadece oyun oynayabilmem için bir masaüstü bulunması idi. Ama aklımı kurcalayan bir soru var AMD'nin ürettiği stok soğutucu bildiğiniz gibi güçlü bir soğutucu. Aynı zamanda NZXT Kraken M.22 de stabil değerlerde soğutma sağlayabiliyor. Boyutuna göre fiyatının pahalı olduğunu biliyorum. Ama beni burada fiyatı ilgilendirmiyor çünkü zaten hediye olarak elime geldi. Tek merak ettiğim hangisini kullansam.
Daha iyi performans alırım?

Sistem özelliklerim:
AMD Ryzen 5 3600 MPK 3.6GHz 35MB önbellek 6 çekirdek AM4 7nm işlemci.
ASUS Prime B450M-K II AMD AM4 4400MHz (OC) DDR4 VGA DVI-D HDMI M.2 mATX anakart.
ASUS Dual GeForce RTX 2060 OC EVO 6 GB GDDR6 192 bit ekran kartı
XPG 16 GB(2x8) Gammix D30 3200MHz CL16 DDR4 Single kit RAM.
Kingston 500GB A2000 NVMe M.2 SSD (2200 MB okuma / 2000 MB yazma)

Kasa:
Performax Hellfire siyah temperli cam RGB 550W 80+ ATX kasa
Monitör:
ASUS TUF Gaming VG24vq 23.6" 144Hz 1ms Display Port HDMI FreeSync Curved Gaming monitör.
M22 daha iyi olacaktır. AMD'nin stok soğutucusu ancak diğer hava soğutmalarla karşılaştırırsanız daha iyi.

M.22 ile 70 dereceyi geçmeyen sıcaklık değerlerin olacak. AMD stok soğutucusu güçlü değil. 85 dereceleri görürsün.

Benim yorumum taş bağlasan AMD stok soğutucuya yakın performans verir. Normal bir kule soğutucu bile stok soğutucudan iyidir.

Dikkat etmen gereken nokta pompanın boru çıkışı yukarıda tutacak şekilde ve radyatör üste gelecek şekilde sallayarak pompadaki hava kabarcıklarını radyatöre yönlendir ve radyatörü kasanın üstüne tak. Üste takamıyorsan radyatörün üst noktası pompadan yukarı ve boru girişi altta olacak şekilde öne tak.

M.22 ile 70 dereceyi geçmeyen sıcaklık değerlerin olacak. AMD stok soğutucusu güçlü değil. 85 dereceleri görürsün.

Benim yorumum taş bağlasan AMD stok soğutucuya yakın performans verir. Normal bir kule soğutucu bile stok soğutucudan iyidir.

Dikkat etmen gereken nokta pompanın boru çıkışı yukarıda tutacak şekilde ve radyatör üste gelecek şekilde sallayarak pompadaki hava kabarcıklarını radyatöre yönlendir ve radyatörü kasanın üstüne tak. Üste takamıyorsan radyatörün üst noktası pompadan yukarı ve boru girişi altta olacak şekilde öne tak.

Bilgi için teşekkürler, kasamın radyatör takma yeri zaten yukarıda. Hava kabarcığı olayına dikkat edeceğim.
Konunun geri kalanında fikir belirtmek isteyen arkadaşlar aynı fiyat bandında soğutucular önerebilirler.

3600'ün stok soğutucusu Wraith Stealth olmalı yani AMD'nin en ufağı böyleyse arada ciddi sıcaklık ve ses farkı olur. Eğer elinde Wraith Max/Prism varsa o ayrı, canavar gibi soğutucudur Kraken'in masrafına değmez.
Şuan amd nin stok kullandığı soğutucu AMD Wraith Prism. Ama dediğim gibi fiyatı beni ilgilendirmiyor. Fiyat performans olarak değil performans olarak yorum yaparsak sevinirim

@Kutaysadf Prism güçlü fandır, şahsen 120mm sıvı soğutmayı tercih etmezdim. Prism üzerine 240mm sıvı soğutma veya büyük bir kule tipi ancak değer.

Ekleme: NZXT hediye gelmiş ben alacaksın zannettim. Tabii bu durumda NZXT takılabilir ancak gürültü veya ısınma sorunu yoksa Prism de kalabilir üzerinde.

@Kutaysadf Prism güçlü fandır, şahsen 120mm sıvı soğutmayı tercih etmezdim. Prism üzerine 240mm sıvı soğutma veya büyük bir kule tipi ancak değer.

Ekleme: NZXT hediye gelmiş ben alacaksın zannettim. Tabii bu durumda NZXT takılabilir ancak gürültü veya ısınma sorunu yoksa Prism de kalabilir üzerinde.
Bu konunun üzerine bir güncelleme yapmak istiyorum, şuan hala stok soğutucuyu kullanmaktayım, nzxt yi 1 sene kadar kullandım, sıcaklık değerleri gerçekten hiç stabil değil, ilk başta kasanın boyutu nedeniyle radyatörü aşşağı aldım, soğutma işlemi gerçekleştirmedi. Daha sonrasında bir şekilde radyatörü üste aldım, ama sıcak havalarda soğutma özelliği cidden hiç yok, amd nin stok fanı performans olarak daha iyi sonuçlar verdi bana.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı