AMD Tabanlı Sistem Önerisi

RX5700'ün özel soğutma modelini bekleyin ya da 2500 TL civarına RTX2060 alın. Vega 56 alınmaz.
RAM'i Siliconpower marka almak yerine 2 adet bundan alın: Corsair Vengeance Lpx 8gb 3000mhz Ddr4 Ram Cmk8gx4m1d3000c16 - n11.com
3700X alıp B450 anakart almak pek doğru değil, B450 anakartlar daha çok orta seviyeye hitap ediyor. R5 serisine yani. X470 veya X570 alın anakartı. Yalnız sırf oyun oynamak amaçlı alıyorsanız 3700X alıp yanına 5700 almanın mantığı yok, 3600 alıp yanına 2070-2080 falan alırsınız. Kasa hakkında fikrim yok fakat daha iyi bir model seçilebilir.

Kısaca özet geçmek gerekirse mantıksız bir sistem olmuş. Güzelim sistem toplayıp gidip SiliconPower marka RAM alıyorsunuz, üst düzey işlemci alıp ekran kartı ve anakartı düşük bırakıyorsunuz.
2070 2080 yerine 3500 tl ye en kral 5700xt custom sogutmalı bulur. 5700xt kartı 2070 süperi eziyo.

i7 8700K'yı ve Z370-A PRO'yu geçen hafta 2800 TL'ye sattım. Ardından MSI B450M Gaming Plus aldım ve 530 TL tuttu. İşlemci olarak Ryzen 7 3700X almaya karar verdim. Fiyatı şimdilik belli değil. Piyasayı takip ediyorum. Ayrıca yurt dışından alma şansım olabilir. Daha çok bu sebeple bekliyorum. Bunun yanında bellekleri değiştirme kararı aldım. Silicon Power'ın kullandığı çipler lower-end yani düşük kaliteli Samsung B-die çiplermiş. Bu sebeple overclock aralığı çok düşük. Almaya karar verdiğim yeni bellekler:
Hynix CJR çiplerini kullanmışlar. Haliyle overclock aralığı ve performansı çok iyi. B-die alternatifi diyebilirim. Kasa olarak da Sharkoon V1000 Window modelini alacağım sanırım. Ekran kartım satılana kadar RX 580'e devam. Onu beklerken uçuk overclocklar yapmayı düşünüyorum. Zaten Ryzen'ların overclock aralığı düşük olduğundan ekstra bi' soğutucu almayı düşünmüyorum. Uçuk kelimesi daha çok bellekler için geçerli 😁. Scythe Ninja 4 şu an kenarda bekliyor. Noctua'nın üst düzey soğutucularıyla yarışan cidden kaliteli bir tower soğutucu. Henüz fiyat biçmedim. Her türlü önerilerinize açığım.

Merhabalar. Başlıkta da belirttiğim gibi AMD tabanlı bir PC toplayacağım yakın zamanda. Elimde bazı parçalar var. O yüzden tam bir sistem oluşturmayacağım. Aklımdaki sistem aşağıda. Bütçem şimdilik belli değil ancak aşağıdakilerden fikir sahibi olabilirsiniz. Değişmesini istediğiniz ürünleri nedenleriyle birlikte belirtirseniz sevinirim. Daha az yer kaplaması amacıyla ufak kasa tercih ettim. Ufak olmasına karşın üst ve ön tarafı mesh panel.

Bunlar da elimde olanlar:

konuyu hortlatıyorum ama Silicon Power ram i aldınız mı Samet bey? Msi x570 gaming edge anakart var bende Msi'a soruyorum sıkıntı olur mu gibisinden destekler mi gibisinden test etmedik o rami bilemiyoruz deyip duruyorlar? Sizin bu konuda bir deneyiminiz var mı? Ben de bu ramden almak istiyorum da Samsung kullandığı için.

Sistemin çoğunu topladım. Aldığım ve sahip olduğum parçalar fiyatlarıyla birlikte aşağıdaki gibi:
  • MSI B450M Gaming Plus (530 TL)
  • AMD Ryzen 7 3700X (1800 TL)
  • Avexir Budget 8 GB 2400 MHz (370 TL) + Corsair Vengeance 8 GB 3000 MHz (220 TL)
  • Sapphire RX 580 NITRO+ (790 TL)
  • Reeinno 960 GB SSD (415 TL)
  • Zalman ZM600-LE (215 TL)
  • Cooler Master MasterBox (325 TL)
Toplamda 4665 TL tutmuş. Neden üsttekileri tercih ettiğimi kısaca belirteyim. Anakart, B450 çipsetli en iyi mosfetlere sahip anakartlardan biri. 3900X dahil tüm işlemcileri overclocklamak için kesinlikle yeterli. Ayrıca 4000 üzeri bellek frekansını destekliyor. İşlemci tarafına gelirsek, 8700K'dan Ryzen 5 3600'e geçmek saçmalık olurdu. Bu sebeple 3700X aldım. Fiyatına göre gayet güzel bir işlemci. Cinebench R20'de 4.2 GHz'de kolayca 5100 üzeri skorlar alabiliyor. Avexir belleği ise geçen sene almıştım. Hatırlarsanız bi' ara RAM fiyatları patlamıştı. Nanokatalog'da bile en ucuz 8 GB RAM 550 TL falandı. Ben de bunu AliExpress üzerinden aldım. 3200 MHz'de ve CL16 değerinde kolayca çalışabiliyor. Corsair olanı da dün sipariş ettim. İndirim koduyla yaklaşık o fiyata geldi. Bugün de elime ulaştı. Herhangi bir uyumsuzluk problemi çıkmadı iki RAM arasında. Normalde 3000 MHz olan RAM'i kolayca 3200 MHz'ye overclockladım. Hatta voltaj vermeden gecikmeleri de düşürdüm. Birlikte Memtest'ten hatasız geçtiler. Ekran kartını da mayıs civarlarında almıştım. Şimdilik değiştirmeyi düşünmüyorum. En azından birkaç ay. James Donkey'in ülkemize ilk ayak bastığı zamanlarda birkaç inceleme okumuştum. Fiyatı 700 TL civarlarındaydı. Çin malını bu kadar yüksek fiyattan almaktansa direkt Çin'den daha ucuza alırım diye geçirdim aklımın bir köşesinden. Ertesi gün de dediğim gibi oldu. Şimdilik 10 TB yazmaya yaklaştı ve herhangi bir problemi yok. PSU'yu da geçen sene ikinci el almıştım. Kargosuz 150 TL'ydi. 25 TL kargo çıktı. Ekstra 40 TL'yi de tamiri için vermiştim. Yine o zamanlarda en ucuz 600W yaklaşık 350-400 TL'ydi. +80 sertifikası yok ancak %80 üzerinde verimliliği var. Kasayı ise önü mesh panel olduğundan tercih ettim. Nanokatalog'da ciddi anlamda ucuzdu. Şimdi ise 450 TL civarlarında takılıyor. Kullanmaya devam eder miyim bilmiyorum. Scythe Ninja 4 de var aslında ancak stok soğutucu gayet yeterli 3700X için. Bu sebeple satmayı düşünüyorum ancak ne kadara satarım bi' fikrim yok. Aşağıya 4.2 GHz ile gerçekleştirdiğim birkaç test bırakayım.

Cinebench R20

cine.png

CPU-Z

cpuz.png

wPrime

wprime.png

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı