AMD yine NVIDIA'yı Takip Edecek

Hani aynı segment FPS'den bağımsız olarak kartta AMD ucuz NVIDIA pahalı diyoruz ya bunun sebebi yazılımdır. O 1000TL'lik fark işte yazılımdan kaynaklı sorunlar oluşmasın diye veriliyor.

AMD'nin sorunlarının sürücü değil direkt donanım kaynaklı ve çekirdekte olduğunu düşünüyorum. Bir şeyleri yanlış tasarladılar ve hep karşılarına çıkıyor...

Bunun dışında AMD VR ile uğraşırken Nvidia ciddi anlamda yapay zeka ve makine öğrenmesine yatırım yaptı. Şu an kullanılan bir çok yapay zeka entegrasyonu ya da geliştirme aşamasında olanlar, CUDA sayesinde hayat buluyor. Ki RT'nin altında yatan da bu. RT teknolojisi ve donanım tarafı, sadece ışın izlemeyle sınırlı değil, bu sadece başlangıç. Yapay zeka ve makine öğrenmesi alanlarında ciddi anlamda faydaları oalcaktır.

Nvidia Intel gibi değil, yanında da TSMC yok. Dolayısıyla sağlam kartlar ve sağlam sürücüler üretmeli...
Kartı üreten AMD değil aslında AMD işlemciyi üretip satıyor ve sürücü yayınlıyor.

Yanlış bilmiyorsam çekirdeği üreten de değil. Sadece tasarlıyorlar. Nvidia tarafında da durum böyle olabilir.

Intel'i takip ederek AMD bugün AMD oldu. Ekran kartında da Nvidia'yı takip etmesi yararlarına olur. İşlemci cephesinde 7nm ekmeğini yiyor yoksa AMD rakipsiz bırakılırsa bel bağlanacak bir firma değil.

Öte yandan koskoca firmanın serideki tüm kartlarda stabil çalışacak sürücü yapamaması çok amatörce. 5500 XT vs. 5700 XT gibi. 2 kat daha fazla FPS, 2 kat daha fazla güç tüketimi, 2 kat daha fazla fiyat ama 10 kat daha fazla sorun. Neresinden tutsan elinde kalıyor.

Ben isimlendirmeye takıldım. Normalde 9 çift GPU çekirdeğini temsil ederdi. (Bkz. GTX 590, GTX 690)
Neden tek GPU'lu bir kartın ismi RTX 3090?

Çift çekirdek yerine, Tensor çekirdeklerini ayırmışlardır belki. Ancak eskisi gibi çift çekirdek ile çıkacaklarını sanmam, yani bana göre, modası ve elverişliliği geçti artık.

@The Anorak bildiğim kadarıyla yeni üretimlerde yer sağlama açısından da tek çekirdek için çift GPU yerleştirilecek. Mesela HBM2 kartlarda çekirdek yanında VRAM varsa onun gibi çift GPU tek kısımda bulunabilir. Hem soğutma hem de yer açısından iyi olur diye düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…