AMD64 ve I386 ne anlama geliyor?

mehmet.bilen

Kilopat
Daha fazla  
Meslek
Muhasebe
İyi forumlar,
Debian Linux dağıtımı indirecektim sonra vazgeçip giriş olarak Ubuntu indirmeye karar verdim. İndirme yaparken. ISO kalıbında AMD64 ibaresini fark ettim. Biraz araştırma yaptım. Mesela debian indirmeye kalkınca size seçenekler sunuyor. Bunlar AMD64, I386, arm64 gibi. İşlemcinize özel kalıp indirmeniz gerektiği anlamına gelmediğini düşünüyorum. Çünkü daha önce indirdiğim bir Linux Mint kalıbını hem Intel hem de AMD bilgisayarda kullandım. Aklıma şu takıldı. Bu ibareler ne anlama geliyor. İbareleri arama motorlarında aratınca sadece işlemci mimarisinin genel adı ortaya çıkıyor. Bununla ilgili yardımcı olabilecek var mı? Cevap gelene kadar araştırmaya devam edeceğim. Çok teşekkür ederim.
Örnek resim.

1985 yilinda Intel'in gelistirdigi 32-bit mimari ile piyasaya surulen ilk chip. Ismini verdigi instruction setin adi i386.

Daha sonra 64-bit mimarinin de oncusu AMD oldugu icin amd_64 seklinde gecer.

Aslinda olay bundan biraz daha karisik, tum bu instruction setler birbirlerinin uzerine kuruludur uyumluluk adina. 70 li senelerde 16-bit icin olusturulan x86 instruction setin tamamini destekler ve uzerine eklemeler yaparlar. Bu sebeple x86_64 seklinde de gosterimleri bulunur.

Bir sey indirmene gerek yok, islemcini destekliyor, MIPS bile destekliyormus zaten.

4 GB altı RAM´iniz varsa i386 olanı, değilse AMD64 olanı kurmanızı öneririm.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…