Bir TFT LCD monitörde kullanılan her bir piksel için sadece tek transistör kullanılıyorken, IPS özellikli bir LCD ekranda her bir piksel iki transistörle besleniyor. Bu ikinci transistör, o pikselin yaydığı ışığın farklı açılardan da net şekilde görünmesini sağlıyor.Ayrıca IPS monitörler genelde 8 bit renk derinliği veriyorlar. Oysa TFT LCD’lerdeyse bu derinlik 6 bit ile sınırlı. IPS paneller tüketicilerin hayatına iPad ile girdi dedik ama aslında giren IPS teriminin kendisi oldu. Zira günümüzde akıllı cep telefonlarının ekranlarının neredeyse tamamı IPS teknolojisine sahip. Evet, IPS bir yerde TFT LCD’lere göre daha fazla enerji tüketiyor ve bu da cep telefonu ve tabletler için dezavantaj ama gelişen teknoloji pil kapasitelerini 1.500 mAh düzeylerine çıkardığı için kullanım süresinde pek bir eksiklik dikkat çekmiyor.

iPAD demişsin iPAD'ler retina ekran değil miydi? Birde yazında ips'ler için sadece eksiklik olarak fazla enerji tüketiyor demişsin bu AMOLED'den daha mı iyi olduğu anlamına geliyor

Hayir ama daha fazla güç tükettiği anlamina geliyor,ama onun içinde zaten yüksek bataryalar kullaniyorlar.

iPAD'ler IPS ekran demişsinde onalr retina ekran kullanmıyor mu? Birde AMOLED vs IPS hakkında ne düşünüyorsun

Evet ben de bunu merak ettim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, sırf bu konuya cevap verebilmek için üye oldum OLED teknolojisini uzun zamandır takip ediyorum, oled monitör çıksa da alsak diye umutlanıyorum ama halen teknoloji seri üretime bağlayamadı gitti:/ Her neyse OLED geleceğin teknolojisidir. Amoled de bu teknolojinin bir türüdür. Oled Daha tam olgunlaşmadı tabi ama tahminen ileride ekranı olan her şey oled olacak. Zira çığır açan bir teknoloji.

Arka aydınlatma olmadığından lcd'ye (hatta led aydınlatmalı lcd'ye) göre çok daha az enerji tüketiyor, ayrıca aynı sebepten ötürü siyahlar gerçek siyah olarak görünüyor ve kontrast oranı çok yüksek seviyelere çıkıyor ki lcdler yanına yaklaşamıyor. Gösterebildiği renk skalası lcd'lerden daha geniştir. Tepki süresi en iyi lcd'den 100 kat daha hızlı, yani film izlerken oyun oynarken (grafik kartı yeterliyse) ghost effect olmadan, süper akıcı bir şekilde görüntüyü görebiliyorsun. Bu anlamda eski tüplü ekranlara benziyor, zira onlarında tepki süresi lcd'lerden iyidir. Görüş açıları neredeyse 180 dereceye yakındır, lcd gibi, alttan üstten sağdan soldan bakılınca kararma beyazlaşma, renklerin kayması problemi olmaz. Bu anlamda da eski tüplü tvlerin avantajına sahipler. (Yalnız telefonlarda kullanılan versiyonunun açısı dokunmatik kaplama vb yüzünden biraz düşürüyor sanırım) Sonra çok ince olarak üretilebiliyor, hatta baskı teknolojisiyle kağıt gibi basılarak üretilebiliyor ki bu sayede eğilip bükülebilen yada eğimli ekranlar üretilebiliyor. Hatta yakın bir gelecekte belkide bunları duvar kağıdı olarak kaplayıp duvarları istediğimiz renge anında boyayabileceğiz Şuan aydınlatma için kullanılan sürümleri var tavana, duvara kare kare konuyor, çok az enerji ile ortamı aydınlatmak mümkün oluyor. Tabii bu kadar güzelliğinin yanında, maalesef şimdilik tam olgunlaşmadığından iki pürüzü var, 1 - üretimi günümüzde çok pahalı. 2 - kullanım ömrü lcd ye göre yarı yarıya az. Ama teknolojinin gelişmesi ve seri üretimin artması ile lcd ve plazmadan çok çok daha ucuza alınabilir bir teknoloji olacağı hesap ediliyor.

Şuna da bir göz atabilirsiniz:
iPhone 5'in ekranı neden AMOLED değil? - Haberler - CHIP Online

Son düzenleyen: Moderatör:
IPS ekran dahi iyi bir ekran.

Artıları= daha parlak, daha gerçek renk, çok daha iyi görüş açısı, çok daha net, daha keskin ve daha kaliteli.
Eksileri= Amoled'ten biraz fazla güç tüketiyor ama orta seviye telefondakiler. ( LG'nin geliştirdiği yeni panaller daha az enerji tüketiyor.)

Samsung kendi teklenojisi olan amoled ekranı, lg kendi teklenojisi olan IPS ekranı kullanıyor. IPS daha iyi ki çoğu kullanıcı bu ekranı kullanıyor. Bu açık ve net bir kanıdır. Bunu kurcalamaya gerek yok. ( IPS profesyonel bir paneldir.)

Bu konuya profesyonellerden bi açık getirmesini istesem. Olur mu ? IPs mi daha iyi Amoled mi? Artıları ve eksileri neler ?

Lg'nin resmi sitesinden "lg g2" modelinin ekranı - full hd ıps ekran, 423 ppi
samsung'un resmi sitesinden "samsung galaxy s4" modelinin ekranı - full hd süper amoled, 441 ppi
nokia'nın resmi sitesinden " nokia lumia 1020" modelinin ekranı - clearblack, amoled (clearblack nokia'nın kenti teknolojisi diye biliyorum)
"corning gorilla cam 3" nokia ekranların bir de bu teknolajinin ön planda olduğunu öğrendim.

Sorum ıps ekran, amoled ekran ve corning gorilla bu teknolojilerin özellikleri, farkları, kaliteleri ve varsa kalite sıralamaları nelerdir?

Corning gorilla 3 bir ekran türü değildir. Yani bir amoled veya tft yada ıps yada retina ekran gibi bir teknoloji değildir.
Telefonun ekranı ve dokunmatiğini korumak için üretilen kırılma ve çizilmelere karşı dayanıklı olan bir dayanıklı cam teknoljisidir.
Paran çoksa evinin camları için tavsiye ederim yani

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…