Anakart PCI-e girişinde sorun olup olmadığı nasıl anlaşılabilir?

Poust

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
R5 2600 - RX 5500 XT - A320M-A PRO - 16GB RAM
Merhaba ASUS RX 5500 XT sahibiyim ve bu kartı taktığım MSI A320M-A Pro anakartım var.
Son günlerde ekran kartımın fanları dönmüyor ve ASUS RX 5500 XT modelinde kenarındaki LED ışık da yanmıyor.

1729419816902.png

Görselde gördüğünüz gibi kenarında mavi mor bir LED ışık var bu da yanmıyor ve fanları da dönmüyor fakat bilgisayarı yeniden başlattığımda durum devam ediyor ama bilgisayarı kapat yaparsam eğer ve tekrar açarsam düzeliyor.

Bende buzzer bulunuyor ve daha öncesinde de 1 uzun 2 kısa sesi veriyordu ve yakın zamanda yine verdi bunun sebebini bulamadım fakat bu sesi verip bilgisayar normal şekilde açılıyordu.

Anakartın BIOS'unu ve chipset driverlarını güncelledim hatta AMD'nin ekran kartı driverinin eski bir sürücüsünü kurdum fakat sorun devam ediyor, ben sorunun anakartın PCI-e girişinde olduğunu düşünüyorum.

Başına böyle bir şey gelen var mı? Veya bunun sebebini bulabilir miyiz bana yardımcı olursanız sevinirim.

Edit: Bir de şunu söylemeyi unutmuşum oyun oyunarken hiçbir sıkıntı yapmıyor fakat ısınıyor fanlar çalışmıyor FPS düşüşü vs.de yok.

Son düzenleme:
Çoğu ekran kartı belirli bir seviye sıcaklığa ulaşmadıkça fanları çalışmaz. Bu da çoğu kişinin acaba fanlarım mı bozuldu diye düşünmesine sebep olur. Isınma sebebi termal macunun kuruması olabilir. Fakat LED hakkında bir diyemicem.

Çoğu ekran kartı belirli bir seviye sıcaklığa ulaşmadıkça fanları çalışmaz. Bu da çoğu kişinin acaba fanlarım mı bozuldu diye düşünmesine sebep olur. Isınma sebebi termal macunun kuruması olabilir. Fakat LED hakkında bir diyemicem.

Ben durumu şöyle özetleyeyim ben zaten anakartta ara sıra 1 uzun 2 kısa bip sesi ile hata veriyordu ve bu en son anlattığım durumda fan ve LED'i çalışmıyordu en sonunda anakart bozuldu neden bozuldu bilmiyorum fakat anakart start almamaya başladı ama ilginç bir şey keşfettim işlemcisiz çalıştırınca anakartı start alıyordu fakat işlemciyi takınca start almıyordu ve şu an ekran kartımı farklı bir sisteme taktım sistemin işlemci ve anakart modeli iise H410 - i5 10400 bu sisteme takınca nedenini bilmiyorum ama daha önceden de konu açtığım yeterli performans alamamaktan şikayetçiydim şu an geçtiğim sistemde ekran kartıyla cayır cayır oyunları da oynuyorum performansıda alıyorum anladığım kadarıyla anakart komple bozuk işlemci yolu falan çünkü işlemci ve ekran kartı arasında bir denge yoktu ve işlemcimde gayet yeterli ya da anakart bozuk değilse de işlemcide bir sıkıntı var zaten işlemciyi 2. el almıştım anakartı sıfır almıştım bir sıkıntı olmaz diye ama bakalım servisten gelince durumu yine açıklarım neyde sorun olduğunu söylerim en kötü ihtimalle farklı bir işlemci ile çalıştırmayı da deneyeceğim.

İşlemci yüksek sıcaklık nedeniyle anakarta zarar vermiş diye düşünüyorum. Ayrıca yeni bir tane işlemci soğutucusu alabilirseniz alın. Uzun süre yüksek sıcaklıkta kullanınca yavaş yavaş yıpratmış anakartı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı