Anakart PCI-e sürümü nasıl öğrenilir?

enessylu

Megapat
Daha fazla  
RAM
CL 30 6000 MHZ 16x2 = 32 GB
İşlemci
Amd Ryzen 9600x
Herkese merhabalar.
Anakartımın modeli : Asus Tuf Gaming B650 Plus WiFi AM5

Bu anakartımın internetten özelliklerine baktığımda, sadece m2 ssd yuvasının pcie 5.0 desteklediği ve pcie express x16 slotunun 4.0 desteklediği yazıyor.

Fakat bios pcie link speed ayarına girdiğimde Pcie x16 Link Mode ayarında GEN 5 ayarı var.

Bunu seçtim ve kaydettim. Sonra Aida64 programında anakart özelliklerimden pcie express denetleyicisinde ise PCI-E 5.0 x16 port #0 Kullanımda @ x16 (Asus RTX4070TIS Video Adapter, nVIDIA AD103 - High Definition Audio Controller) yazıyor.

Sonrasında ise CPU-Z prgramını açıp oradan ise Mainboard kısmına geldiğim de ise, Bus Specs. kısmında PCI-Express 5.0 (32.0 GT/s) yazıyor.

Yani bu anakartım ekran kartı slotunu Pcie 5.0 destekliyor anlamına geliyor değil mi yanlış anlamıyorsam? Eğer madem böyle ise neden internette pcie x16 4.0 desteklediği yazıyor ?

NOT olarak ekran kartımın 4.0 olduğunu biliyorum. RTX 50 serisi 5.0 olacak. Burada sadece anakartımın ekran kartı slotunun 5.0 desteklediğinden emin olmak istediğim.

Ekran kartı yuvası PCI 4.0 destekliyor. 5000 serisinin 5.0 desteklemesi 4.0'larda çalışmayacağı anlamanına gelmiyor hatta 5090 hariç diğer ekran kartları içinde bir şey ifade etmeyecektir büyük ihtimal 5090 için belki bir anlamı olur.

Anladım. Peki biostaki Pcie x16 Link Mode ayarındaki GEN 5 olayı ne oluyor peki ? Bunu açınca pci express x16 5.0 olarak gözüküyor yazılımlarda, madem desteklemiyor neden böyle gözüküyor ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…