Merhaba arkadaşlar,
MSI X570 GAMING Plus bir anakarta sahibim, sistemi eski kasadan yeni kasaya transfer ederken başımıza bir iş geldi;
Çoğunuzun bildiği gibi anakart üzerinde USB 2.0 ve USB 3.0 ya da üstü için, socketler anakart üzerinde sıralı, pinleri dışa doğru şekilde bulunuyor. Buraya kurduğumuz kablo bağlantıları ile kasanın önü ya da tepesinde ki girişleri çalıştıra biliyoruz. Kasanın önünde ki 2 USB 2.0 ve 2 USB 3.0 girişini çalıştırabilmek için, anakarta taki 19 pinli USB 3.0 socketini yeni kasada bağlamak istedik. Fakat arkadaşlardan birinin hoyratca, hizalamadan baskı uygulaması 19 pinden birinin yamulmasına yol açtı.
Cımbız ile düzeltmeyi denedik ve bir kez daha USB kabloyu takmayı denedik tekrar aynı pin yamuldu. 3.denemede ise pin kırıldı. Diğer pinlerin aksine USB 3.0 pinlerinin çok ince tel gibi olduğunu o zaman hem deneyimledim, hem de araştırınca okudum.
Lehimi ile değil sadece dıştaki kıldan biraz kalın ince tel kırıldı. Garantisi süren, pahalı bir anakartta bunu yaşamak üzücü tabii ki. Elde varlığı dahi hissedilemeyecek kadar mili metrik boyutlarda bir tel, lakin bu 19 pin artık 18 kalmıştı. Sistemi montajladığımızda 2 adet USB 2.0 sorunsuz çalışıyor. 1 adet USB 3.0 sorunsuz çalışıyor fakat 2. USB 3.0 hiç güç almıyor. Sonra baktm ki 19 pin içerisinde ki 2 Vbus'dan birini kırmışız yani voltaj veren pin.
Girişe sığabilecek aynı incelikte bir pini eski anakartlardan çıkarıp, o yuvaya lehimsiz yerleşmesini sağlayarak sadece elektrik iletkenliğini sağlasam, zaten kablo takılı olduğu sürece o tel içinde durur. İletkenlik sağlanır ve muhtemelen ön USB girişleri sorunsuz çalışacaktır. Ya da çalışacak mıdır? Bu durum kısa devre yapar mı? Alttan lehimi duran başı olmayan yuvaya kablo ile iletkenlik için aracı bir pin tepeden yerleştirebilirim. Diğer tellerle yani pinlerle bir teması olmadan sadece bunu yapsak bu durum her iki USB 3.0'ıda çalıştırmamı sağlar mı? Ya da lehimlemek şart mıdır? Veya yepisyeni anakartta bir incecik tel için. tüm socket mi değiştirilmelidir?
Bu konuda görüşlerinizi, yorumlarınızı bekliyorum, umarım benzer durumlar başına gelen arkadaşlara da yol gösterici olur. Eklediğim görseller durumun net anlaşılmasını sağlayacaktır.