Sonunda K ibaresi olan İntel işlemcilere (G3258 istisna) overclock yapabiliyorsunuz. Anakartınız da başında Z ibaresi olması gerek (burada da istisnalar vardır belki). İntel işlemciler hakkında bildiğim bunlar. AMD'de çoğu güncel işlemciye overclock yapmak mümkün. Mesela FX serisi, APUlar vs. Sen almak istediğin işlemci ve anakartı söyle sana overclock yapılıp yapılmayacağını söylerler. Veya en azından İntel mi AMD mi? İntel ise Pentium mu i3 mü i5 mi i7 mi ? bunları söylersen yardımcı olurlar. Tercihin AMD olursa sana nasıl overclock yapıldığını anlatabilirim.
az önce ,yani yarım saat önce, bu işlemciyi aldım bakalım forumda çok övdüler şimdi buna göre bir anakart bulursam overclock yapılabilecek çok güzel olacak... önümüzdeki ayda bir ekran kartı yanınada ucuz yollu bir ram sonra ver elini elder scroll online...Aynı şekilde başı X ve Z ile başlayanlar overclock edilebilir. Mesela Z97, X99, X97 vs. ama başı H ile başlayanlar overclock edilemiyor ( G3285'in anakartı hariç) Mesela H97, H77 vs.
Tabi malum dolar olmuş 2.90...
B350 ve üstü.ryzen 5 2600x e o.c yapmak için hangi anakartı alabilirim
Merhaba arkadaşlar ;
Ben size konuyu kısaca özetliyeyim. Bilgisayarın B'sinden anlamam; Ama oyun oynamaya bayılırım. Elder Scroll Online diye bir oyun var siz garanti biliyorsunuzdur. Ben bu oyunu yüksek ayarlarda oynamak için bir bilgisayar toplamaya karar verdim. Tabi malum dolar olmuş 2.90... Ucuz birşeyler toplamak lazım dedim. Bu donanım parçalarını araştırırken 1 ay önce soğutma fanı diye tabir ettiğim şeyin aslında ekran kartı olduğunu , hani fişi taktığımız yer diye tabir ettiğim şeyin Power Supply olduğunu hatta " abi adı aklımda değil microçip diyolar ya " dediğim şeyin ise işlemci olduğunu öğrendim. Hatta vatan bilgisayarda rezil oluyoz çaktırmiyim diye "bizim çocuğa doğum günü hediyesi alacam ben zaten anlamam maksat çocuğu mutlu ediyim , masraf çıkarmayacak birşeyler toplamak istiyorum" diye kırk takla attığım günler oldu.
İşte bu günlerden şimdi overclock yapmalara yok efendim bu işlemciler çok ısınıyor stock fan yerine ayrıca iyi soğutucu alsam mı diye ahkam kesmelere , bu ekran kartında led neden yokki diyerek artislik yapmalara kadar çetin bir süreçten geçerek bu günlere geldim. Şimdi benim anlamadığım tamam ben 2. el parça bulurum ucuza mal etmek için yırtınırım ama anladığım kadarıyla her CPU veya Motherboard a overclock yapılacak diye birşey yokmuş . Yada detaylı o.c. yapılmıyormuş. Ben seçeceğim yada piyasada bulabileceğim Donanım bileşenlerinin o.c. ye elverişli olduğunu yada istediğimiz gibi o.c. yapılabilir olduğunu nasıl anlayabilirim? Birde lütfen bana konuyu anlatırken benim anlayabileceğim seviyede anlatırmısınız ? Sonra rezil olmiim diye hemen anlamış gibi yapıyorum arkasından 3 saat de konuyu anlamak için araştırma yapıyorum ... Yada olayı bana açıklaması zor olacağını düşünüyorsanız şu şu şu parçaları al youtube da izle şu işlemleri yap işini görür desenizde olur. Ama bak lütfen ucuz parçalardan bahsedelim malum hayat zor, havyar bile kaç dolar olmuş.
Şimdiden emekleriniz için teşekkür eder , sabrınızı tebrik ederim.
Not : O.C. = Overclock
Kendim konu da açmıştım fakat bir cevap alamadım. H55M-E23, X3440 işlemcim var. Soğutucu olarakta uygun fiyata Cooler Master Hyper 212 alacağım. OC yapma şansım var mı?ryzen 2. jenerasyonunda b450 öneriliyor bilginiz olsun .
Arkadaşlar sağolsunlar cevap vermişler ama bende kendi dilimin döndüğünce cevap vereyim bir kaç adımda anlatacağım.
1- öncelikle işlemcinizin çarpan kilidinin açık olması lazım malesef diğer türlü o.c yapmanız çok olası değil.
2-anakartınız giriş seviyesi değil orta yada üst düzey seviyede olmalı,giriş seviye anakartlarla başarılı olma şansınız çok düşük olsanız bile çok küçük artışlar yapabilirsiniz.
3-öncelikle işlemci soğutucunuzun kaliteli bir soğutucu olmasına özen göstermeniz gerekiyor, işlemciyle gelen stock soğutucular bu anlamda yetersiz kalabilir o.c yapmayı başarsanız bile hem fazla ısı düzeyleriniz yükselecek yada işlemci fanınız çok yüksek devirde döneceğinden ses sorunu yaşayacaksınızdır.
tüm bunlardan sonra ucuz olarak Intel Pentium G3258 işlemci önerebilirim , o.c düzeyi oldukça yüksektir bu işlemciye uygun bütçenize göre orta düzey bir anakart ile güzel o.c seviyelerine ulaşabilirsiniz. o.c yaparken lütfen sabırlı olun yavaş yavaş ilerleyin . İşlemcinizin çarpanlarını dolayısıyla mhz'ini arttırırken xmp ayarları otomatikte işe ramlerinizinde mhzleri artacaktır. bu yüzden xmp'yi manuele alıp ramlerinizin mhzlerinin yükselmesini engelleyin. (not:ramlerede bir miktar o.c yapabilirsiniz abartmamak kaydı ile)
çarpanları arttırdığınız işlemciniz daha yüksek kapasiteyle çalışacağından daha fazla enerji ihtiyacı olacaktır bu yüzden voltaj ayarlarından işlemcinize ihtiyacı olan voltajı vermeniz gerek aksi halde çalışmayacaktır.
Değiştirmemenizi önereceğim ayar ise PCI express frekanslarınız bu ayarları 100'de bırakın değişiklik yapmayın hem ekran kartınıza hem chipsetinize zarar verebilirsiniz.