Anakartın Bozulması

MustlighTR

Megapat
Daha fazla  
Bilgisayarımda birkaç gün önce film izlerken birden ekran dondu bilgisayar hiç yanıt vermedi görev yöneticisi, Shift+tab vs denedim ancak kendine gelmedi açılmadı görev yöneticisi falan bende power tusundan kapattım. Daha sonra açarken bir sürü bip sesi geldi ardından açılırken BIOS ekranının alt kısmında error CPU is hot tarzı bir şey yazdı ben de sıcakladı herhalde termal macunu yenilememiştim uzun süredir onu yenilerim diye düşündüm kapattım bilgisayarı termal macunu yenilerken tozu da alayım dedim söktüm parçaları anakart HDD vs sonra düzgünce taktım anakartla kasa arasında boşlukta bırakmadım. Daha sonra bilgisayarı açmayı denedim açılmadı dedim herhalde yanlış bir şey yaptım. Tek tek kontrol ettim yok çalışmadı genede.

Daha sonra power_sw ile açmayı denedim. (Düzkontak denebilir) açılmadı anakartı söktüm baktım elektrik gelmiyor 24 pin vs de bağlı işlemci fanını döndüren 4 pinlik kabloyuda bağladım açmayı denedim açılmadı çok hafif bir yanık tarzı bir koku geldi gibi oldu birde anakart uzun süredir açık olmamasına rağmen sıcakladı ekran kartının altındaki yuvalar ancak elektrik vs gelmiyordu. PSU denedim çalışıyor ancak anakarta elektrik gelmiyor. Sizce ne yapmalıyım anakart değiştirmeyi düşünüyorum... Fikirlerinizi bekliyorum...

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Yanık kokusu fanların bağlantısındaki olası kısa devreden mi yoksa anakart üzerinden mi direk olarak geldiğinnden (Regülatörler gibi) emin olmalıydınız. Bir büyüteçle anakart üzerinde özellikle de yanık kokusu olan bölgelerde çatlamış, patlamış, şeklini değiştirmiş (Deforme olabilmiş) elektronik elemanlar var mıdır şeklinde öncelikle buna bir bakın. Anakart tamiri çok uzmanlık isteyen profesyonel bir alandır veya özel bir uğraştır. Arızalı veya yanık olan herhangi bir yeri yeri görmeseniz de bu anakartı yetkili bir anakart tamircisine gösterin, burada yazdıklarınızı aynen ona da belirtin. Eğer tamir ücreti belli olup sıfır bir anakartın gerisinde kalırsa o zaman tamir ettirirsiniz, tamir edilmesi epeyce masraflı olacaksa yenisini (Zaten değiştirmeyi de düşünüyorsunuz) satın almaya kaar verirsiniz. Ama öncelikle yetkili bir anakart tamircisinin bu kartı mutlaka görüp kart tamiri hakkında size yapacağı öneri veya uygun teklifleri ondan bir dinleyin.

Bu olay bir kısa devre olayı olmayıp da kesin olarak PSU'ya bağlıyken anakartın yanması olayı ise o anda bağlı olan bu PSU'nun kalitesi üzerinde durmalısınız. Çünkü kalitesiz ve daha ucuz PSU'lar anakartları çıkış votajlarının kaltesizliği, bu çıkış standartlarının dışında kalması nedeniyle çoğu kez de bozabilmektedir. Bu durumda yeni anakartla birlikte mutlaka yeni ve daha kaliteli bir PSU'yu da almayı düşünmelisiniz. Geçmiş olsun. Kolay gelsin.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı