Anakartın işlemciyi soğutmada etkisi nedir?

Daha fazla  
Sistem Özellikleri
CPU: Intel Core i5 12400F (6C/12T) GPU: MSI GEFORCE RTX 2060 VENTUS GP OC 6GB GDDR6 192Bit RAM: GSKILL 16GB (2x8GB) RipjawsV DDR4 3200MHz CL16 Motherboard: MSI H610M BOMBER DDR4 3200MHz(OC) SSD: Kioxia 500GB Exceria NVMe M.2 SSD (1700MB R / 1600MB W) PSU: THERMALTAKE TR2 S 650W 80 PLUS Case: MSI MAG FORGE M100R ARGB Monitor: MSI MAG 251RX 240HZ 1MS GtG 10-bit OS: Windows 11 Home SL
Örneğin i7 11700F işlemci aldım yanına B560 ortalama Micro ATX bir anakart yerine Z590 Tomahawk Wi-Fi alsam bunun işlemcinin soğumasında, stabil çalışmasında etkisi olur mu? Yani ortalama veya giriş seviyesi bir anakartla Z590 Tomahawk Wi-Fi ile fark olur mu işlemci sıcaklığında kısaca?

Anakart, işlemciyi soğutmaz. Anakart, işlemciye gitmesi gereken gücü vermeye çalışır. Bu gücü verirken de VRM'ler ısınır. Eğer bu VRM'leri soğutabilecek soğutmaya sahip olmayan bir anakart kullanırsan VRM'ler ısıdan dolayı zarar görmemek için gücünü kısar ve işlemci performansın düşer. "Thermal Throttling" diye geçer.

Örneğin;

1646385312876.png

Anakart çok ısındığı için işlemciye gerekli gücü veremiyor ve işlemcinin gücü kısılıyor.

Anakart, işlemciyi soğutmaz. Anakart, işlemciye gitmesi gereken gücü vermeye çalışır. Bu gücü verirken de VRM'ler ısınır. Eğer bu VRM'leri soğutabilecek soğutmaya sahip olmayan bir anakart kullanırsan VRM'ler ısıdan dolayı zarar görmemek için gücünü kısar ve işlemci performansın düşer. "Thermal Throttling" diye geçer.

Örneğin;

Eki Görüntüle 1322200

Anakart çok ısındığı için işlemciye gerekli gücü veremiyor ve işlemcinin gücü kısılıyor.
Çok yararlı bir açıklama oldu teşekkür ederim. Bu durum sadece K serisinde geçerli değil yani tüm işlemcilerde yaşanabilir değil mi?

Çok yararlı bir açıklama oldu teşekkür ederim. Bu durum sadece K serisinde geçerli değil yani tüm işlemcilerde yaşanabilir değil mi?
Evet, bütün işlemcilerde yaşanabilir.

Yine bir örnek; (Bu seferki örnek K olmayan bir CPU'dan örnek.)

1646385654737.png

Çok net oldu, teşekkür ederim hocam. Ben örneğin i7 11700F - Z590 Tomahawk Wi-Fi düşünüyorum indirimden dolayı. Seçim mantıklı mı?
Overclock yapmayacaksan çok gereksiz bir tercih. Tabi anakarttan beklentilerini sayarsan ona göre alabilirsin veya alamazsın derim.

Overclock yapmayacaksan çok gereksiz bir tercih. Tabi anakarttan beklentilerini sayarsan ona göre alabilirsin veya alamazsın derim.
ALC 4080 ses kartı en başta, BIOS flashback tuşu, RGB olması ve ATX olması, güncel bir model olması tercih sebebim hocam.

ALC 4080 ses kartı en başta, BIOS Flashback tuşu, RGB olması ve ATX olması, güncel bir model olması tercih sebebim hocam.
Az önce fiyatına baktım ve gayet uygun olduğunu gördüm. 2470 TL bu anakart için bedava. Saydığın özellikleri "gerçek anlamda" kullanacaksan alabilirsin.

Ama şunu da belirteyim, kullanmayacağın özelliklere sırf daha iyi diye para verme. B560 Torpedo veya Z490 Gaming Plus gibi daha ucuz anakartlar da BIOS Flashback ve ALC 4080 harici özellikleri verebiliyorlar.

Az önce fiyatına baktım ve gayet uygun olduğunu gördüm. 2470 TL bu anakart için bedava. Saydığın özellikleri "gerçek anlamda" kullanacaksan alabilirsin.

Ama şunu da belirteyim, kullanmayacağın özelliklere sırf daha iyi diye para verme. B560 Torpedo veya Z490 Gaming Plus gibi daha ucuz anakartlar da BIOS Flashback ve ALC 4080 harici özellikleri verebiliyorlar.

Hocam bizim burada elektrik ansızın gidiyor. Ya olurda BIOS güncellerken elektrik giderse büyük problem olur bana. Ayrıca 1800 1900 TL verip ALC 897 ses kartındansa biraz daha çıkıp yıllarca kullanacağım anakartta daha iyi bir ses kartı olsun diyorum. HyperX Cloud Alpha almayı planlıyorum.

Hocam bizim burada elektrik ansızın gidiyor. Ya olur da BIOS güncellerken elektrik giderse büyük problem olur bana. Ayrıca 1800-1900 TL verip ALC 897 ses kartındansa biraz daha çıkıp yıllarca kullanacağım anakartta daha iyi bir ses kartı olsun diyorum. HyperX Cloud Alpha almayı planlıyorum.
O halde Z590 Tomahawk alabilirsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı