Anakartın ne kadar RAM desteklediğini nasıl öğrenebilirim?

MERTnkci

Centipat
Herkese merhaba, benim Casper LGA 1150 isimli anakartım var. Şu anda takılı 8 GB RAM var. 8 daha taksam 16 GB'ı sorunsuz çalıştırabilir mi? Bir sorum daha var, işlemci termal macunu 5-6 yıldır hiç değiştirmedim, değiştirirsem FPS artışı olur mu?

AIDA64 Extreme Edition indir. Oradan Çipsete tıkla. Ne kadar desteklediğini oradan öğrenebilirsin. Ama trail versiyon'da bu bilgiyi vermeyebilir. Programın lisanslı olması lağzım.
Termal Macunu yenilersen iyi olur. Ama FPS fazla etkilemez. Sadece bilgisayarın daha verimli çalışmasını sağlar. Isı alışverişini sağladığı için.

Son düzenleyen: Moderatör:
Anakartın desteklediği RAM miktarı farklı bir soru, 8 GB daha taksam sorunsuz çalışır mı ise bambaşka bir soru.

Normal şartlarda anakartın RAM desteği iki unsura bağlıdır: yonga seti ve işlemci. Sizin mimarinizde RAM kontrolcü işlemci içinde olduğundan ötürü sahip olduğunuz işlemciye bağlı olarak RAM desteği de değişecektir. İşlemcinizin Intel ARK sayfasından genelde desteklediği RAM miktarını öğrenebilirsiniz.

8 GB RAM yanına bir 8 GB daha takınca normal şartlarda çalışması lazım lakin burada da çok fazla kriter devreye girer.
  • Takılan RAM'in mevcut RAM ile model farklı
  • Gecikme süresi farkı
  • Frekans farkı
Bunların hepsi aynı olsa bile, aynı marka, aynı model RAM bile taksanız firma bir seride SK Hynix çip kullanırken yeni seride Micron çipe geçmişse yine uyum sorunu yaşayabilirsiniz.

Buna ek olarak takılan belleği BIOS'un da tanıması gerekir ki Casper bu konuda en başarısız firmalardan biridir. Kullandığı Pegatron anakartlar için BIOS bulmak çok zordur.

Özetle eğer RAM miktarını 16 GB yapmak istiyorsanız kullandığınız anakart bunu büyük ihtimalle destekler. Lakin tam uyum için her daim Kit bellek dediğimiz çift halinde satılan belleklerden alın. Ya da tek 16 GB modül bulabilirseniz onu alın.

Diğer sorularınız için ayrı konu açın. Tabii ki 5-6 yıllık bir macun çoktan kurumuştur. Değiştirmek fayda eder performansa.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı