Anakartın PCI Express yuvaları arasında performans farkı olur mu?

Daha fazla  
Sistem Özellikleri
R7 5700X3D, RTX 4070S, 64GB RAM, 1.5TB M2SSD, B450 chipset
Meslek
Makine teknikeri
Merhaba, Gigabyte B450M DS3H rev. 1 modelini kullanıyorum. Anakartta iki tane ekran kartı yuvası var. Kullandığım ekran kartı 4070s Gaming X Slim ama yine de ince sayılmaz. Başlıkta belirttiğim gibi kayıp olur mu? Çünkü 2 tane M.2 SSD var ve birini alttaki ekran kartı yuvasına zor taktım hatta karta bile temas ediyor. Anakarta yeni Wi-Fi + Bluetooth destekli bir kart satın aldım ve bunu üstteki ekran kartı yuvasına takmam gerekiyor ve M.2'yi küçük olan PCI-Express yuvasına takacağım.

Merhaba, Gigabyte B450M DS3H rev. 1 modelini kullanıyorum. Anakartta iki tane ekran kartı yuvası var. Kullandığım ekran kartı 4070s Gaming X Slim ama yine de ince sayılmaz. Başlıkta belirttiğim gibi kayıp olur mu? Çünkü 2 tane M.2 SSD var ve birini alttaki ekran kartı yuvasına zor taktım hatta karta bile temas ediyor. Anakarta yeni Wi-Fi + Bluetooth destekli bir kart satın aldım ve bunu üstteki ekran kartı yuvasına takmam gerekiyor ve M.2'yi küçük olan PCI-Express yuvasına takacağım.

Ekran kartı yuvasına M.2 taktım derken ne demek istediniz hocam resim atabilir misiniz?

Ekran kartı yuvasına M.2 taktım derken ne demek istediniz hocam resim atabilir misiniz?

Şu an işteyim ama şöyle anlatayım.
19863.png

Hocam zaten çoğu anakartta İşlemciye yakın olan M2 ssd yuvası ekran kartının arkasında kalıyor. Yani şu an normal bir montaj yapmışsınız. Ana kartlarında M2 ssd yuvası hızları bazen farkettiği gibi işlemciye en yakın olan yani ekran kartını taktığınız PCI-Express girişi de en hızlı yuva olmaktadır. M2 SSD'nin ekran kartının arkasında kalması bir sorun yaratmayacaktır.

Dilerseniz bir M2 soğutucu bloğu da alabilirsiniz. Benim anakartımda kendiliğinden soğutma logğu olduğu için ekran kartı ile arasına blok giriyor.

Hocam zaten çoğu anakartta işlemciye yakın olan M.2 SSD yuvası ekran kartının arkasında kalıyor. Yani şu an normal bir montaj yapmışsınız. Ana kartlarında M.2 SSD yuvası hızları bazen fark ettiği gibi işlemciye en yakın olan yani ekran kartını taktığınız PCI-Express girişi de en hızlı yuva olmaktadır. M.2 SSD'nin ekran kartının arkasında kalması bir sorun yaratmayacaktır.

Dilerseniz bir M.2 soğutucu bloğu da alabilirsiniz. Benim anakartımda kendiliğinden soğutma logğu olduğu için ekran kartı ile arasına blok giriyor.

Biraz daha açıklayayım. Ekran kartı üstteki Slot'da ve altında kalan mini PCI-Express yuvasını zaten kapatıyor. Onun altında kalan diğer PCI-Express yuvasına adaptörlü bir şekilde bir M.2 SSD daha taktım. Şimdi benim yapmak istediğim ekran kartını en alt slota atıp mini PCI-Express yuvasınıda kullanmak istiyorum.

Konudan sorunuz tam anlaşılmıyor. Ne olursa performans farkı olur mu?
Ekran kartı için mi?
M2 ler için mi?
Farklı yuvalara takılması halinde farkeder mi anlamında mı?
Yoksa hepsinin birden kullanılması performansa etki eder mi anlamında mı?

Anakartınızda bulunan PCI slotları aynı nitelikte değil.
Özellikle de ekran kartının farklı bir yuvaya takılması performansı etkiler.
Anakartınızın PCI slotlarının özellikleri aşağıda. Resmi siteden alıntı.
  • 1 x PCI Express x16 slot, running at x16 (PCIEX16)(Note) * For optimum performance, if only one PCI Express graphics card is to be installed, be sure to install it in the PCIEX16 slot. (The PCIEX16 slot conforms to PCI Express 3.0 standard.)
  • 1 x PCI Express x16 slot, running at x4 (PCIEX4)
  • 1 x PCI Express x1 slot
(The PCIEX4 and PCI Express x1 slots conform to PCI Express 2.0 standard.)

Biraz daha açıklayayım. Ekran kartı üstteki Slot'da ve altında kalan mini PCI-Express yuvasını zaten kapatıyor. Onun altında kalan diğer PCI-Express yuvasına adaptörlü bir şekilde bir M.2 SSD daha taktım. Şimdi benim yapmak istediğim ekran kartını en alt slota atıp mini PCI-Express yuvasınıda kullanmak istiyorum.

1727099374176.png

Hocam ürünün sitesinde belirtildiği üzere 2. PCI-E slotu X4 hızında çalışmaktadır yani ekran kartınızdan 4 katı daha az performans alacağınız anlamına geliyordu sanırım.

Eki Görüntüle 2316279

Hocam ürünün sitesinde belirtildiği üzere 2. PCI-E slotu X4 hızında çalışmaktadır yani ekran kartınızdan 4 katı daha az performans alacağınız anlamına geliyordu sanırım.
4 kat daha az olursa kötü olur. Yeni bir anakarta geçmem gerekebilir. Cevaplarınız için teşekkür ederim.

x in yanındaki rakam ne kadar büyük olursa o kadar iyi.
Bakın yazmış olduğum mesajda ilk slot için running x16 yazıyor. En hızlısı o slot.
x4 4 kat düşük demek değil, 4 kat hızlı demek ama ekran kartı için orada 16 kat hızlı olan var. Ekran kartının hızı değil, veri yolunun hızını ifade ediyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı