Anakartta PCI-e 5.0 önemli mi?

Colorful B650M Plus'tan MSI B650M Gaming Plus'a geçmek için bir sebep göremiyorum. MSI DA 13 faz var. Düz Gaming Plus'ta 15 faz var. Colorful 15 fazlı. Kalan özellikler zaten çok benzer. 1500-2000 TL fiyat farkını hak etmiyor.

Gaming plus yerine bunu almam daha mi mantikli

Gaming Plus yerine bunu almam daha mi mantikli.

Özelliklerine bakıldığı zaman Gen 5 M.2 ile PCI-e 5.0 farkı haricinde aşağı-yukarı aynı anakart. Colorful'un eski anakartlarında sorun çıktığını duydum yenisini nasıldır bilemem ama aradaki farka değmez. R9 9950x ile test edilmiş. Bence daha mantıklı.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Soğutma tek korkum sorun olmaz değil mi?

Şahsi düşüncemi söyleyeyim 5080 beklemek bana lüzumsuz geliyor. 4090'dan güçsüz olacak vram gene 16 fiyatı 4080 superden pahalï olur. Yeni çıkacak bir ekran kartı hem güncelliğinden fiyatı yükzek olur hem de stokçuluk görür fiyatları uçar.

RTX 5000 serisinde RTX 4000'de olduğu gibi sadece o nesilde başlayan frame generation gibi işe yarar teknolojilerle gelirse RTX 5000 serisini almak mantıklı olur. GDDR7 VRAM2'ler söylendiği gibi salt oyun performansını arttırırsa o bile etkendir gözümde uzun ömürlülük açısından. Dediğin gibi fiyat ve vaat ettikleri önemli. Ben 2K monitörde Battlefield serisi gibi online FPS ağırlıklı oyun oynadığımdan ultra grafik ayarlarına (ek olarak frame generation gibi VRAM yiyen ve gecikmeyi arttıran şeyler) da pek girmeyeceğim için 16 GB VRAM'den ziyade önceki nesle göre FPS artışı önemli. Eğer 4K ve hikayeli oyun oynayan biri olsaydım o paralara 16 GB VRAM'lı bir kart almazdım (tabi ki bir mucize olup da Nvidia oyunlarda daha az VRAM kullanan teknoloji bulursa orası ayrı).
Çıksın, bağımsız yayıncılar, editörler vs. test etsin belli olur. AMD sıkıştırabilse o klasmanda Nvidia'yı bu sızıntılardaki kart bir anda RTX 5070 16 GB versiyon olarak satılırdı ve RTX 5080 20-24 GB'lı ve haliyle BIT değeri artan bir model olarak karşımıza çıkardı. Böyle bir baskı olmadığı için 20-24 GB'lık atıyorum 384 BIT'lik bir kartı RTX 5000 serisinin ikinci yılında filan RTX 5080 TI veya RTX 5080 Super diye satarlar.

PCI-E testleri geldi, PCI-E 4.0 anakartına taksanız bile %1'lik fark olacağı için kullanmanızda pek sorun olmaz. Benim anakartım PCI-E 3.0 desteklediği için PCI-E 5.0 destekli kart alsam bile %6'lık farka rağmen kullanacağım.

Kaynak: NVIDIA GeForce RTX 5090 PCI-Express Scaling

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…