Anakarttaki D_LED1 ve D_LED2 nedir?

DIABLO36

Kilopat

AORUS B450 PRO anakartım var. Sarı çerçeve ile gösterdiğim XX_X şeklinde giriş portuna sahip D_LED1 ve D_LED2 portları ne işe yarar? ARGB girişleri destekliyor mu? Destekliyor ise aldığım fanın adaptörü ile ARGB porta dönüştürüp bahsettiğim iki porta da taktığım zaman ARGB ve RGB adına hiçbir ışık vermiyor.

Evet, bahsettiğin girişler ARGB yani adreslenebilir RGB ledleri bağlayacağın yer. Ama buraya fan değil doğrudan ARGB ledleri bağlayabilirsin. Eğer ki fanının güç girişi ve ARGB güç girişi ayrı ise ARGB gücünü buradan verebilirsin. Ama fanı doğrudan buraya bağlarsanız bir sonuç alamazsınız. Yani bu çıkışlara YALNIZCA ARGB led'i bağlamanız gerek. Çünkü buradan 5V güç alabiliyorsunuz.

Kitapçıkta da yazdığı gibi, LED bağlamaları sırasında anakartın elektriğini kesmeniz ve LED'leri öyle bağlamanız gerek. Daha sonrasında bilgisayarınızı çalıştırıp, (İlk elektrik verildiğinde LED'ler muhtemelen yanmaya başlayacaktır.) anakart üreticinizin RGB kontrol yazılımını çalıştırarak (RGB Fusion) LED'lere efekt verebilirsin.

Son olarak da yukarıdaki gösterdiğin dönüştürücü de, eğer elinizdeki ARGB çıkışı anakart üzerindeki gibi olmayabilir diye paket içeriğine konulmuş.

Örneğin ben AliExpressten 60TL'ye 3 metre ARGB LED aldım. Ve anakarta doğrudan bağlayamadığım için sizin de göstermiş olduğunuz dönüştürücüyü kullandım. Ve ARGB LED'lerim sorunsuz çalışıyor. Anakartım MSI, MSI Mystick Light ile dilediğim efekti verebiliyorum...

Aynı anakartı kullanıyorum o işaretlediğiniz bolumler argb LED portlarıdır lakin fan bağlantısı onunla alakası yok gibi.

Evet, fanın kendi bağlantısını zaten SYS_FAN portlarından birine bağlıyorum, o konuda bir problem yok. Fanın ışık vermesi için gereken bağlantıya geldiğimiz zaman problem burada meydana çıkıyor.

Buradaki konumda durumu izah ettim. Fanın içinden gelen adaptör ile 3 pinli RGB fanı, ARGB fana dönüştürecek adaptör yardımı ile D_LED1 veya D_LED2 kısmına taktığım zaman fandan ışık adına hiçbir şey olmuyor. Yazılım üzerinden bağladığım portun renklerini değiştirmeme rağmen herhangi bir ışık belirtisi vermedi. Ama fan sorunsuz çalışıyordu, fandan yana değil de RGB/ARGB yönünde problem yaşıyorum.

Dikkatimi şu an anakartımda ekteki görsel çekti. DLED_V_5W1 gibisinden bir yazı yazıyor ve yine ARGB portu bulunuyor. Acaba oraya mı takmam gerekiyordu?

Dosya Ekleri

• Screenshot_6.png
    56,5 KB · Görüntüleme: 382
Öncelikle şunu söyleyeyim ki, RGB led bağlarken kesinlikle kasanın elektriği kapalı olsun. Daha sonra güç kasaya güç ver.
Yine de ışıklar yanmıyorsa;
1- Fanın adaptörü ile değil de, senin anakartının adaptörü ile dene (Kabloda temassızlık olabilir.)
2- Farklı portları dene
3- ARGB ışıkların bozuk da olabilir. Bu ihtimali de unutma.

Bir son son olarak, RGB bağlantısı, ASUS RGB FUSION üzerinde görünüyor mu?

Kasaya bağlı olan güç kaynağının girişini kasadan çıkartarak denedim hepsini. İki farklı portta denedim. D_LED1 ve D_LED2 portlarında ama sonuç yine aynıydı. Bİraz önce yukarıda Screenshot_6 adlı ekte yeni fark ettiğim bir ARGB girişi daha buldum ama denemedim. Fanın ARGB adaptörü olmazsa, fanın kendi adaptörü 3 pinli olduğundan ötürü benim anakartıma uyumlu olmuyor. Adaptör ile uyumlu oluyor.

Anladığım kadarıyla Anakartından adaptör çıkmadı. Son farkettiğiniz portta da deneme yapın sonucu tekrar yazın bakalım. Bir dediğim gibi, Asus RGB Fusion'da LED bağlı gözüküp gözükmediğini kontrol edin.

Aorus RGB Fusion üzerinden zaten ekte de görüleceği gibi Digital LED C1 ve C2 portlarından renk ayarları ile oynamama rağmen bir değişiklik olmadı. Son fark ettiğim portta DLED_V_5W1 ne anlama geliyor anlamadım. Diğerlerinde öyle bir yazı yazmıyor, sadece D_LED1 ve LED2 yazıyor.
++

@CJack60 Bir fikriniz var mı bu konuda?

Dosya Ekleri

• Screenshot_7.png
    27,6 KB · Görüntüleme: 375
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…