Rehber Analitik yapay zeka

Yapay zeka günümüzde çok kullanılmaya başlandı. Bir sürü alt dalı var. Bana göre yapay zeka bizim yerimizi alamaz. İnsanlara daha da yardımcı olur. Ancak günümüzde benim kullandığım Bard ve ChatGPT tam anlamıyla süper değil ancak çoğu konuda insana yardımcı oluyor. Aynı konuyu 2 defa sorduğunuz zaman 2 ayrı cevap veriyor.

Bard'ı fazla bilen yok ama Google'ın geliştirdiği yapay zeka dil modelidir. İnsansı robotlarda var fakat bugünkü konu olarak yapay zeka dil modelini konuşmak istiyorum. Doktoların bile kullandığı söz konusudur. Yanlış anlaşılmasın; doktorlar sadece takıldığı yerde soruyor. Ayrıca bilgisayar/yazılım mühendisliği öğretim üyeleri bunu neredeyse hiç kullanmıyor. Elbette kullanan var ancak çoğu zaman araştırma yaparken Google Scholar kullanılıyor.

Günümüzde hemen hepsinde yapay zeka içine giriyor gibi oluyor. Ancak şu anki yapay zekalar matematiksel hesaplama üzerinde tam gelişmiş değil. Sürekli hata veriyorlar. Ancak sözel kısmı iyi. Şurada dikkat etmek gerekirse; edebiyat yapabilir ve dil bilgisi konusunda sınıfta kalır. Kalıtsal bilgileri bizim önümüze sürüyor. Arada sırada yanlış bilgi verse de işimize yarıyor.

Analitik yapay zeka: Analitik yapay zeka artık donanımlarda bile var. Aslında var olan bir şeydi ancak değeri iyice anlaşılmaya başlandı. İşletim sistemi olmasa dahi bir parça hangi görevde kullanılacaksa ona göre kodlanıyor.

Genellikle C ve C++ kullanılmaktadır. Önceden C çok fazla kullanılıyordu. Sonradan nesne yönelimli programlama dilleri çıktığı için C++ biraz öne geçti. Ancak, C yerini hala tam olarak yerini vermiş değil. İşletim sistemi, masaüstü uygulamaları, PC donanımı gibi işlemler çok sık olarak bu dillerle yapılmaktadır.

İşte burada analatik yapay zeka devreye giriyor. En üstün olduğu alan ise tıptır. Çünkü analatik dediğimiz konu;
  1. Sorun veya durumu parçalara ayırabilme
  2. Her parçayı ayrıntılı olarak analiz edebilme
  3. Parçaların birbirleriyle olan ilişkilerini anlayabilme
  4. Parçalardan yola çıkarak çözüme ulaşabilme
Dediğimiz bu dört maddeyi ilgilendiriyor.

Analitik yapay zeka, tıptan gidersek MR, röntgen vb. olaylar uzayıp gidiyor. Hatta bazı yerlerde sorunun anlaşılması için kasa enjektör ile radyasyon veriyorlar. Ki bu da yapay zekalı cihazın radyasyon ile bazı noktalarını belirlemeye çalışıyor.

NLP dediğimiz bir olay ise karmaşık olayları bir araya getirerek bir sonuç çıkarmaya çalışmaktadır. Yani, analitik yapay zeka günümüzde tıpta öncülük ederek gelişmeye devam etmektedir. İlk başta da dediğim gibi sektör ölmez, işimiz kolaylaşıyor.

PC bileşenleri yine analitik yapay zeka kullanıyor. Bunun bir farklı dalı olan mikrodenetleyiciler araya giriyor. Ve bu alan ise elektrik-elektronik mühendisliğinin alanına giriyor. Mikrodenetleyiciler 0 ve 1 üzerinde çalışmaktadır. Zaten her dil 0 ve 1 yani bilgisayarın anlayacağı hale dönüşüyor.

Bu Python'da kendi yorumlayıcı (programı) veya diğer IDE'ler sayesinde yapılmaktadır. Örnek vermek gerekirse Atom, Node JS, PyCharm var.

Bir şeyler gevelemek istedim. Makale sayılır mı bilmem ama kendimi deniyorum. Sizin düşüncelerinizi almak isterim. İyi Sosyaller.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı