Analog Saatleri anlayamamak

902722

Centipat
Makaleler
7
Bildiğiniz analog saatlerde saat kaç olduğunu bile bilmiyorum, çok karmaşık geliyor bana. Sadece dijital saatleri anlıyorum. Sizce bu normal mi? 2009 doğumluyum.

Çocuklar artık dijital saatlere alışık. Analog saatleri okumak, beynin ekstra işlem yapmasını gerektiriyor. Akrebin nerede olduğuna, yelkovanın hangi sayıya denk geldiğine bakılıyor, saniyeler süren bir hesap yapılıyor. Oysa dijital saatte bir bakışta tam saat görülebiliyor. Günümüzde yoğun ders programları, kısa teneffüsler ve yüksek dikkat gerektiren ortamlar düşünüldüğünde, çocukların dijital saati tercih etmesi şaşırtıcı değil. Zamanla yarışan bir nesil için en hızlı bilgiye ulaşmak önemli. Dijital kolaysa analoğu saçma buluyor. Bizim halkımız analog saati anlamayana herhalde zekası geri gözüyle bakıyor.

Eskiden analog saati şak diye okuyan biri için bu işler kolay olabilir ama bugünün çocukları başka bir hızda yaşıyor.

Tüm hayatını analog saatleri takip ederek geçirmiş bugünün fosillerin anlamak daha farklıdır, o saatlere o kadar uzun süre bakmışlardır ki, beyinleri akrep ve yelkovanın alabileceği tüm açı kombinasyonlarını ve bunlara denk gelen saatleri otomatik olarak tanır hale gelmiştir. Bu yüzden tek bir bakışta saatin kaç olduğunu hemen söyleyebilirler.

Ek olarak hangi ülke hatırlamıyorum ama sanırım çoğu ülkede var, para üstünü vermeyi bilmezler. Bilmezler derken örneğin şu cümle yabancılarda geçmiyor "1 liranız varsa ben size 10TL, 40 TL vereyim." marketlerde duymuşsunuzdur. Bir Türk bunu yabancı bir ülkede yaptığında kasiyere siz bana 40 verin ben size 1 vereyim yine ödemeyi aynı meblağda gerçekleştirmiş oluyorsunuz dediğinde kasiyerler bunu anlamıyor, ben neden bunu yapıyorum diyip garipsiyor.

Yani analog saatleri anlamamak aslında normal bir süreç. Bu süreçte size "kaç yaşındasın? hala saati mi bilmiyorsun, anlamayacak ne var bunda?" diyebilir. Evet isterseniz analog saati de öğrenebilirsiniz. Ancak dijital saatin analog saate göre daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Bu konuyu, bu yazıyı bu kadar uzatma sebebim okuyan insanlarda farkındalık yaratmak, birisi size bir sorununu anlattığında farklı bir bakış açısıyla insanların sorunlarını düşünebilmenizi sağlamak.

Son düzenleme:
Analog saati ezberleyin zor değil. Dakika her +1'de 5 artıyor. 4 geçe 20 dakika, akrep 6'dayken saat 18 gibi ezberleyin. Bazı analog saatler var piyasada, 12'den sonraki sayılar da yanında yazıyor. Onları da kullanabilirsiniz.

Bilmiyor olabilirsin ben de bilmiyorum normaldir. Öğrenmek aşırı zor değil hatta hatırlattığın için ben de şu an araştırıp öğreneceğim. Yaş ile alakası yok, ilkokul'da öğretiyorlar öğrenmemişsin onunla da alakası yok. Unutmuş olabilirsin veya o an o dersi iyi dinleyememişsindir. Olumsuz yorumları umursama. Yeter ki öğrenmeye her zaman açık ol.

Aslında ülkemizde de bu dediğiniz var ama para üstü vermeyi bilmediklerinden değil, para üstü 9 liraysa sizden 1 lira daha isteyip size tam para vermek istediğinden söylüyor. Bozuğum yok derseniz 9 lirayı veriyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…