Rehber Android için split APK yapımı ve kurulumu

Öncelikle split APK nedir bundan bahsedeyim.

Split APK, yaani karşımıza en çok çıkan halleriyle XAPK ve APK+'tır. Bunların içi açıldığında birden çok APK dosyası çıkmakta. Bunların her biri bir uygulamanın çalışması için önemli, hepsini tek tek kuramazsınız. Bu yüzden yükleyiciye ihtiyaç durayır. Ancak nasıl yüklendiğini göstermeden önce nasıl yapıldığını anlatayım, en son farklarını anlatıyor olurum.

Desteklenen uzantılar: APK+, APKS, XAPK, APKM...
Kısacası hepsi. ZArchiver hepsini kurabilmektedir.

XAPK ve APK+ dosyasının yapımı ve yüklenişi:

2 yolumuz var, biri bizim için dosyaları çekip bizim için hazırlayan bir dosya yöneticisi kullanmak, diğeri ise elimizle hazırlamak.

Otomatik olarak oluşturma:​

Otomatik oluşturmada APK+ uzantılı dosya kullanıyoruz. Ben bunun için Dosya Yöneticisi Plus kullanıyorum.

Uygulamaya girdiğinizde ana ekranda "uygulamalar" klasörü bulunmakta. Ona bastığınızda cihaza indirdiğiniz uygulamalar gözükecek. Eğer uygulama split APK olarak ayarlanmışsa uygulamayı seçip yedeklediğinizde /Anabellek/Backups konumunda görmüş olacaksınız. Düz APK ile sunulmuşsa yine APK şeklinde gözükecek.

Manuel olarak oluşturma:​

Burada APK+'ı ve XAPK'yı oluşturabiliyoruz. Dosyaları almak için root klasörüne erişebilen herhangi bir dosya yöneticisi kullanmanız yeterli, root erişimine gerek yoktur. Bana daha rahat gelen ZArchiver yazılımını kullanıyorum.

ZArchiver için yapılması gerekenleri altta görsellerler üzerinden doğrudan göstereceğim.

İşaretli yere alttaki konuma gelene kadar basın.

Buraya gelince data > App konumuna gidin.

Yedekleyeceğiniz uygulamayı bulun, bunun gibi ismi olsa da altında neye ait oludğu görseli ile bulunmakta.

Son görselde olduğu gibi APK dosyalarını gördüğünüzde sadece APK uzantılı dosyaları seçip kopyalayın ve ana dizinde bir klasör oluşturup içine atın. Ana dizine dönmek için root konumunu belirten yere basın ve ana depolamayı seçin.

Kopyaladığınız uygulamadan birini seçip kopyala yapıştır aynı dizine. Görseldeki gibi adında "copy" yazan bir dosya daha oluşacak. Dosyanın uzantısını ZIP yapıp içine girelim ve bir tane dosya kalacak şekilde içindekileri silelim.

Şimdi ise kopyaladığımız APK dosyalarını içine atalım ve uzantıyı APK+ veya XAPK yapalım.

Böylece dosyaların nasıl yapıldığını ve yüklendiğini görmüş olduk.

APK+ ve XAPK'nın kullanım alanı:

APK+ : Çoklu APK kurulumunda görevli, rehberde anlatıldığı gibi sadece APK uzantılı dosyaları bir araya getirip kurulmasına olanak sağlar. Sai ile de yüklenebiliyor olması lazım.

XAPK : Çoklu APK kurulumunun yanında OBB klasörünü de gerekli yere konulmasında görevlidir. Rehberde uzantısını ZIP yaptığımız dosyaya OBB klasörü açıp gerekli dosyayı içine atınca bizim için o dizini OBB konumuna taşımakta.

Umarım sade ve anlaşılır olmuştur.

Son düzenleme:
Bunun verileri paylasan versiyonu da vardı sanki ama telefonların modeli aynı olunca çalışıyordu sadece galiba.

Android > data konumu ben denediğimde aktarılmıyordu, kendim arşivleyip atıyordum. Data klasörünü yeni uygulamalar artık kullanmıyor. Müzik uygulamam bir yere dosya indiriyor ama nereye belli değil. Hem Android 12 kısıtlamasıda buna engel oluyor. OBB sorunu "bilinmeyen uygulamaları yükle" seçeneğini açınca düzeliyor.

Ben bu dediğimi Android 2.1'de yapıyordum efendim, şimdi çalışmasaydı da yadsımazdım.

Elinize sağlık. Yararlı bir rehber olmuş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…