Android telefon bataryası nasıl şarj edilmeli?

anonymoususer2

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar Android bir cihaza sahibim ve bugün internette gördüğüm batarya sağlığı hakkında videoları izledim aklıma bazı sorular takıldı.

1. şarj'ı %100'e kadar doldurmak zararlı.

Doğru mu bilmiyorum, ben her zaman %100'den sonra kabloyu çekiyorum.
(%80'e kadar doldurulması tavsiye edildi)

2. şarj edilme süresince telefonla oynamak zararlı.

Bilgisayarda performansı artırıyor diye biliyorum. Aynı şey telefonda da geçerli mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Sadece PC de saglıklı.

Telefon modeline göre değişir. Şarj ediliyorken telefonla oynamak evet zararlı, yeni modeller de şarj %100 olduğu zaman otomatik gücü kesiyor.

Cihazın ayarlarından akıllı pil kapasitesini açarsan 100'e kadar doldurabilirsin. Şarj süresince telefona bakmak zararlı bu dediklerim Huawei cihazlar için geçerli diğer cihazlar içinde geçerlidir büyük ihtimalle.

Selam. Öncelikle şunu unutmayın. Li-on pilleri istediğiniz yüzdede şarja takar, istediğiniz yüzdede şarjdan çıkarırsınız. Hiçbir problem teşkil etmez. Örneğin %20 şarjı olan telefonu %25'e kadar şarj ettiniz ve lazım oldu. Çıkarabilirsiniz. Ancak pilin mümkün olduğunca %20-%80 arasında tutulması bataryanın uzun ömürlü olması açısından önemlidir. Yani evet %100'e şarj etmek zararlı değil ama bataryanın aşınma hızını arttırır. Batarya döngüsü deniler bir şey var. Pili 0'dan 100'e şarj etmek 1 döngü sayılır. Ama 20'den 80'e şarj etmek 0.3 döngü civarına denk gelir. 80 ile 100 arası pil aşınması 20 ile 80 arasındakine göre 3 kat daha fazladır. Bu nedenle önerilmiyor.

%80'e kadar doldurulması tavsiyesi pilin daha az ısınması ve tabakalar arasındaki yalıtkan malzemenin daha az aşınması için. Yeni nesil telefonlarda çok da dikkat edilmesine gerek yok bence. Her türlü 2-3 yıl sonra performans düşüyor veya telefon eskiyor zaten. O yüzden %100 veya %90'da çekmeniz dağlar kadar bir fark oluşturmayacaktır. Ufak bir olumlu katkısı olur tabii ki bu su götürmez gerçek. Bataryayı hayvan gibi kullanmadığınız sürece günde bir defa doldur boşalt işlemi ile ortalama 2 yılda batarya normal performansını verir. Ama günde 2-3 kere doldur boşalt işlemi bataryanın ömründen çok yiyecektir. Günde bir ve iki günde bir şarj sağlıklı.

Şarjda takılı iken kullanmanız tavsiye edilmez. Özellikle yeni nesil hızlı şarj olan telefonlardan ise batarya daha fazla ısınıacaktır. Bir yandan da elinize telefonu alıp oynamanız bataryanın soğuma performansını iyice baltalayacaktır. Yani şarjda iken kullanmama tavsiyesi bataryanın ısınması ve bunun da pile zarar vermesi ile ilgili. 40 derecenin üstü pilller için çok sağlıklı değil.

Dizüstü bilgisayarla geçerli olan fişe bağlı yüksek performans olayı telefonlarda yok.

Bataryayı hayvan gibi kullanmadığınız sürece
Günde 2 Defa şarj ediyorum ve hızlı bitiyor (Hemen bitmiyor diğer telefonlara kıyasla) Bu nedenle şarjda oyun oynuyorum

Evet (2019) Redmi note 8 cihazım qualcomm işlemciye sahip ve şarj olunca oldukça ısınıyor

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Artık bu çıkacak sorunlara karşı dikkatli kullanacağım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…