Android telefonlar nasıl?

BurakKcbey

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Laptop 15 -bs1xx
Meslek
Öğrenci
Öncelikle herkese merhaba! Bu konuyu geçen yılda açmıştım ama 1 yılda önemli gelişmeler oldu ve eski konudaki bazı hatalarımı da düzelttim. Android camiası çok geniş olduğundan amiral gemisi, giriş seviyesi cihazları ayrı değerlendirdim.

Android cihazların en büyük avantajları:

Fiyat:
Türkiye'de hem vergiler yüzünden hem de Apple'ın fiyat politikalarından ötürü ülkemizde Android ve iPhone cihazlar arasında çok büyük fiyat farkları oluştu. Özellikle Türkiye gibi bir yerde fiyat farkı başlı başına büyük bir avantaj :) bu bağlamda iPhone almak giderek saçma hale geldi. Örneğin iPhone 16 ile S24 Ultra aynı fiyatta ancak arada dağlar kadar fark bulunuyor 120 Hz bile onu daha mantıklı yaparken titanyum malzeme, S Pen, ince çerçeveler, DeX gibi özellikler daha da mantıklı hale getiriyor. Başka örnek olarak sıfır iPhone 11 yerine S22 almak veya yenilenmiş iPhone 11 yerine yenilenmiş Galaxy Note 10 Plus 256 GB alınabilmektedir.

optimizasyon: eskiden iOS optimizasyonunun daha iyi olduğunu düşünürdüm ancak hem iPhone XR, XS, 11 iOS 18 "skandal"ından hem de şu anki ve zamanının amiral gemisi kıyaslamalarından gördüğümüz üzere Android hep daha performanslı ve hızlı olmuştur. Özellikle saf Android'de fark daha da açılmaktadır.

özellikler: iPhone cihazlar, Android cihazlardan hep daha geridedir ancak fanboylar sağ olsun USB-C bile büyük bir özellik gibi görülmüştür. Zamanının göz tanıma, NFC, kablosuz şarj, 4K, Always on Display gibi özellikler şu anda bizi ilgilendirmese de günümüzdeki hızlı şarj, ters kablosuz şarj, 100X Zoom, Samsung DeX gibi farklar hala mevcut. Ayrıca uygulama taşıma, widget gibi çok basit ve Android'in 2009'dan beri yaptığı şeyleri yeni getirmesi ve bunlardan da büyük hype alması cabası.

özelleştirme: ortalama bir Android cihazda dahi IPhone'da olmayan şeyler yapılabilmekte. Hele goodluck gibi Apple'ın bu yıl tanıttığı themed icons, yer değiştirme ve kilit ekranındaki kısayolları özelleştirme, 2022'de tanıttığı kilit ekranı özelleştirme, 2020'de tanıttığı widget koyma gibi özelleştirme imkanlarını Android cihazlar çok daha önceden yapabilmektedir. Ayrıca IPhone'lar ilk çıktığı 3-4 yılda bırakın uygulamanın yerini değiştirmeyi duvar kâğıdı koyma imkanı bile sunmuyordu.

özgürlük: zanlımca Android'in en iyi yaptığı şeydir. Stok bir cihazda bile APK imkanı, Launcher gibi şeyleri değiştirme imkanı özgürlüğün göstergesi. Ancak root ve Custom ROM imkanı çok daha öte imkanlar sunmaktadır. Root ile cihazdaki tüm reklamları kaldırma, istediğiniz tüm uygulamaları kaldırma; Custom ROM ile de cihazın yazılımını kökten değiştirerek Galaxy S2 gibi bir cihaza dahi Android 12 yüklenebilmesi gibi şeylere olanak tanıyor. Eğer Note 9, S9 gibi aslında çok eskimemiş ancak güncelleme almayan cihazları hem hızlandırabilirsiniz hem de güncel ve modern bir hale sokabilirsiniz.

segment çeşitliliği: Her ne kadar ucuz telefonlar çok kaliteli olmasa da Android'lerin sadece amiral gemisi cihazlar üzerinde yoğunlaşmaması herkesin kendi bütçesine göre bir telefon bulabilmesine ve güzel fiyat/performans cihazların ortaya çıkmasına vesile oluyor.

kamera: aslında Android cihazlar başından beri amiral gemilerinde IPhone'dan daha üstün bir kamera ve video sunuyor. Özellikle son yıllarda Android'in açtığı makas giderek büyüdü yalnızca videoda kameralar arası geçiş sert (kamera farkı olarak)

Android cihazların en büyük eksikleri:

Ön yargı:
Android cihazlar aslında daha iyi olsa da Apple'ı savunup teknolojiden anlamayan fanboy kesim tarafından küçümsenir ortalama bir insan dahi IPhone'un daha iyi ve pahalı olduğunu düşünür. Ayrıca Android pazarında giriş ve orta segment bulunduğu için birçok insan Xiaomi, Samsung gibi markaları bu modelleriyle tanıyıp olumsuz düşünceler geliştiriyorlar. Android'i ucuz ve kötü, IPhone'u ise pahalı ve iyi olarak görüyorlar. Birisi onlara bu markaların amiral gemilerini söylese bu markalar için gereksiz pahalı olduğunu ve bu cihazlarında kendi telefonları gibi performans vereceğini düşünüyorlar.

güncelleme: Android'in belki de en kötü yanı budur. Apple, iPhone 6s, XS gibi cihazlarına 6 yıl vermişken (yavaşlatıyor orası da ayrı :) ) Android'de en fazla vermiş olan firma muhtemelen 4 yıl vs. vermiştir. Ancak şu iki şey unutulmamalıdır ki 1. artık firmalar uzun yıllar güncelleme garantisi vermeye başladı (vaat olarak kalır mı göreceğiz) en uzunu da muhtemelen 5 yıl ana 8 yıl güvenlikle fairphone'dur. 2. güncelleme almayan bu eski Android'ler dahi IPhone'lardan daha uzun ömürlü. Örneğin 2013'te çıkan iPhone 5S ve Galaxy S4'ü ele alalım. 5S son ana sürüm güncellemesini 2018'de aldı evet 5 yıl gayet iyi bir süre ancak uygulama desteği 2-3 yıl önce sona erdi ancak S4 sadece bir kere 2014'te aldığı Android 5 güncellemesiyle hala WhatsApp, Instagram gibi uygulamaları destekliyor ve güncelleme alıyor. Tabii Custom ROM imkanı da cabası.

2.el değeri: özellikle popüler kültür veya alışkanlık vb. sebeplerle iPhone alanların ve satanların çok olması sebebiyle Android hem satış değeri hem de hızı olarak çok düşük kalıyor ve sırf bu yüzden dahi iPhone tercih edilebiliyor.

bloatware ve adware: Samsung ve Xiaomi gibi markalar cihazlarında çok fazla gereksiz yüklü uygulamayla hatta Xiaomi cihaz içi reklamla dolu olarak geliyor. Bu da deneyimi ciddi anlamda düşürüyor ve bu markalar özellikle amiral gemilerinde bu uygulamaya son vermeliler.

sosyal medya: son dönemde bu sıkıntı amiral gemilerinde önemli ölçüde azalmış olsa da Android cihazlar Apple'ın yaptığı anlaşmalar nedeniyle sosyal medyaya soluk ve kalitesiz resim ve videolar yüklemekte. Bu yüzden hala telefonu sosyal medya için kullanan insanlar için iPhone daha uygun.

aksesuar imkanı: IPhone'lara çok daha fazla kılıf vb. aksesuar üretilirken ve kaliteleri de daha yüksekken maalesef Android cihazlarda bu imkan daha kısıtlı ancak son zamanlarda Android kullamının artmasıyla giriş segmentine çok olmasa da amiral gemileri destek zamanla artacaktır.

güncel giriş/orta vs eski iPhone:

Amiral gemisi eski Android cihazlar güncelleme harici daha iyi olsa da birçok insan yeni ve ucuz Android telefonlar yerine yenilenmiş eski IPhone'ları tercih ediyor. Peki gerçekten eski IPhone'lar gerçekten iyi mi?

iPhone:
-Çok düşük Android'lere göre daha hızlı ve performanslı (6s, 7, 8 vb.)
-Malzeme kalitesi (ucuz telefonlar plastikken, IPhone'lar alüminyum. Cam, çelik gibi malzemelerden oluşuyor.
-Kamera kalitesi (yeni ve ucuz cihazlar gerçekten berbat olabiliyor)
-Dandik Android'lere göre daha iyi arayüz.
-Sosyal medyada kalite düşmemesi.
-Kılıf vs. bulmak daha kolay.

Android:
-Güncel tasarım.
-Büyük ekran.
-Hızlı şarj ve uzun ekran süreleri.
-Daha uzun ömürlü (yeni çıktığı için)

Beni dinlediğiniz için teşekkürler =) iyi günler!

Son düzenleyen: Moderatör:
İphone sevenlerin sevme nedeni o marka ve ürünleriyle arasında kurdukları duygusal bağ, Apple bunu çok iyi yapıyor.
Android vs İOS dersek olaya Android her alanda İOS' u sollar benim için en önemli sebebi Root atabilme imkanı, bunun sayesinde üreticinin bana sunmadığı şeyleri bile özgürce halledebiliyorum bu da benim cihazla aramda kurduğum duygusal bağ oluyor. :)

iPhone sevenlerin sevme nedeni o marka ve ürünleriyle arasında kurdukları duygusal bağ, Apple bunu çok iyi yapıyor.
Android vs iOS dersek olaya Android her alanda iOS sollar benim için en önemli sebebi Root atabilme imkanı. Bunun sayesinde üreticinin bana sunmadığı şeyleri bile özgürce halledebiliyorum bu da benim cihazla aramda kurduğum duygusal bağ oluyor. :)

Her şeyi yapabiliyorsun ya iOS zaten kısıtlı. Dışarıdan uygulama bile yükleyemiyorsun. Sırf havalı gözükmek için masaya 100 milyarlık telefonu ortamın içine koymak için hava atmak isteyen insanlar alıyor genelde.

Birazdan iOS fanları disslike atar mesajlara zaten bekleyelim. :D

Her şeyi yapabiliyorsun ya iOS zaten kısıtlı. Dışarıdan uygulama bile yükleyemiyorsun. Sırf havalı gözükmek için masaya 100 milyarlık telefonu ortamın içine koymak için hava atmak isteyen insanlar alıyor genelde.

Birazdan iOS fanları disslike atar mesajlara zaten bekleyelim. :D

Katılıyorum bu kadar para veriyorsun elde ne var ?
En iyi şarj, ekran, batarya, işlemci, kamera mı var, hayır. Hiçbir alanda en iyisi değiller ama gereksiz pahalıya telefon satıyorlar.
S24 ultra 58 bin, Honor Magic6 Pro 55 bin vs. olduğu yerde Apple' a 100-115 bin falan vermek pek akıl karı değil.

Son düzenleme:
Katılıyorum bu kadar para veriyorsun elde ne var ?
En iyi şarj, ekran, batarya, işlemci, kamera mı var, hayır. Hiçbir alanda en iyisi değiller ama gereksiz pahalıya telefon satıyorlar.
S24 ultra 58 bin, Honor Magic6 Pro 55 bin, Xiaomi 14 Ultra 70 bin vs. olduğu yerde Apple' a 100-115 bin falan vermek pek akıl karı değil.

A72 kullanıyorum. Muhtemelen değiştireceğim bende S serisine geçiyim diyorum S23 FE veya normal S24 alsam bile bana yeter.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı