n0rm4l
Femtopat
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- Lenovo 15IAX9 83GS0081TR
GPU: NVIDIA GeForce RTX 4050 Laptop GPU (105W)
CPU: 12th Gen Intel(R) Core(TM) i5-12450HX
RAM: 2x8 Samsung M425R1GB4BB0-CQK 8 GB DDR5-4800 MHz
SSD: 512 GB Micron MTFDKCD512QFM-1BD1AABLA
Başlıkta yazdığı gibi laptop cihazımda -özellikleri profilimde var- yukarıda adı geçen problemler var. Görselleri ek kısmına ekledim. Cihaz 4 aylık ve cihaza RAM ilavesi yaptığımdan beri bahsi geçen problemleri gözlemliyorum. Daha öncesinde 8 GB olan RAM'i Dual RAM yapıp 16 GB'ye yükselttim. Yükseltme yapmadan önce RAM darboğazı sebebiyle halihazırda hem işlemci hem de ekran kartı kullanım oranları düşüktü ve şu an oynadığım oyunların çoğunu oynayamıyor ve oynayabildiklerimde de ekran kartının tam performansını gözlemleyemiyordum. Her ne kadar FurMark ile ekran kartını stres testine soksam da benchmark yapsam da sorun çıkmıyordu. Yükseltme sonrasında yeni indirdiğim Battlefield 1, Battlefield 5, Hell Let Loose, Insurgency: Sandstorm gibi oyunlarda zaman zaman GPU kullanım düşüklüğü ve ani FPS düşüşleri fark ettim. FurMark'da stres testine soktuğumda 10 testten 8-9'unda herhangi bir problem çıkmıyordu hatta neredeyse hiçbirinde sorun çıkmıyordu. Servisi toplamda 5 kez aradık. Cihazıma uzaktan bağlandılar güncellemeler ve testler yaptılar sorun görmediler ve oyunlarda sorun devam etmesi durumunda önce temiz kurulum yap sonra düzelmezse servise götür dediler. Temiz kurulumu 2 kez yaptım ve sorun çözülmedi. İnternette gördüğüm heaven benchmark testini denemek istedim ve asıl sorunu orada gördüm. O testte, aynı oyunlarda olduğu gibi ani GPU kullanımı düşüşü ve beraberinde ani FPS düşüşü oluyordu. Sonrasında işe yarayabileceği söylenen GPU ve CPU undervolting denedim. Undervolting ve Lenovo Vantage'den kendi yaptığım kip ayarlarıyla bu problemleri çok düşük oranda çözebiliyordum lakin gene de varlığını rahatsız edici derecede sürdürüyordu.
Son düzenleyen: Moderatör: