Merhaba, ilk sorunuza yanıt vereyim: Hayır, ülkemizde ne yazık ki 70mm film makarasındaki hali ile ya da orijinal hali ile ve formatı ile bu filmleri izleyemiyoruz. Bildiğimiz film makarasında izleme deneyimi sunulan bir teknolojiye ve bunun için de özel bir salona ve cihazlara hatta teknisyenlere ihtiyaç vardır. Dünya'da sınırlı sayıda bu tip salonlar mevcuttur. 70 mm (IMAX 15-perf 70mm) izleme deneyimini sunamayacak salonlarda ise iki türlü seçenek sunulur. 1. seçenek bizim ülkede olan digital kopya ki bu görüntünün en çok kırpıldığı halini bize sunuyor. Ve bu film için bu çok kötü. 2. seçenek ise, dual laser teknoloji ile biraz az kırpılmış halini seyirciye sunuyor. Bizim ülkede sadece digital kopyasını izleme şansını elde edebiliyoruz. Dual teknoloji sunan salonlar var denilse de, izleme sürecinde bu alanda bilgisi olan kişinin anlayabileceği üzere aslında bu teknolojinin olmadığı ya da kullanıl(a)madığı aşikar. AVM'lerden pek bir şey beklenilmemeli.Merhaba, Nolan'dan Oppenheimer için biraz bakınırken TikTok'ta 70mm filmlerin kullanılması dikkatimi çekti. Acaba Türkiye'de de bu salonlardan var mıdır diye araştırmaya başladım.
Pek bir kaynakta bu yazmıyor ama Vikipedi'de Ankara ANKAmall AVM IMAX salonunun 70mm film oynatabildiği yazıyor. Recep Baltaş'ın konusundaki yanıtı gördüm ancak Vikipedi'deki bilginin doğruluğu hakkında emin olamadım.
Gerçekten ANKAmall IMAX 70mm "FİLM" oynatabiliyor mu? Yoksa 70mm standartta dijital mi oynatıyor? Yoksa hiçbir türlü 70mm yok mu?
Hazır işin gurularını toplamışken Türkiye'de Lazer IMAX salonu olup olmadığını da sorayım.
Örneğin İzmir Hilltown AVM'deki Starium salonlarda "6P 4K RGB Laser projektör" kullanılıyormuş.
Oppenheimer için bu biraz önemli hale geliyor. Çünkü filmin yönetmeni Nolan, IMAX'i tercih ederken Full Aspect Ratio formatını tercih etmiyor. 1:43:1 formatını bu film için uygun görüyor. Nedeni ise, atom bombasını iyi bir şekilde resme (filme) dökmek ve nostalji hissi yaratmak. Bir diğer sebebi ise, anlattığı temaya, fizik bilimine gönderme yapmak. Çünkü film dilini oldukça etkili kullanıyor. O nedenle subjectif ve objektif bir şekilde anlatma yoluna giderken siyah-beyaz ve renkli hallerini yansıtıyor seyirciye. Ve tabii bunun gibi birçok seçim mevcut, yönetmenin etik seçiminde.
Bir diğer soruya yanıt: Evet. İzmir Hilltown AVM'deki Starium salonlarda "6P 4K RGB Laser projektör" kullanılıyor. Bu ışığı, siyahı çok iyi yansıtma deneyimi sunar (buradaki yansıtma kelimesini ilk anlamda kullanmadım. Yoksa tabii ki siyah yansıtılmaz.). Elbette görüntü kalitesi de iyidir fakat yukarıda verdiğim bu filme ait bilgiler ışığında bizler bu filmi iyi bir (IMAX için) kalitede izleyemiyoruz. Yani; bu teknoloji, bu filme IMAX teknolojisi paralelinde bekleneni vermeyecektir. Elbette diğer salonlara nazaran bu salon tercih nedeni olur.
Bu tür deneyimler için gerçekten arka planda çalışanlarının da olması çok kıymetli. Bunun için de bu sürece değer ve önem veren birilerinin olması gerek. Bunun için de bu alanda uzman insanların olması lazım. E ona göre de mekanların olması elzem. Bizim ülkede ne yazık ki mümkün değil. Umarım bir gün olur. O nedenle AVM'lerden bir şey beklenmemeli. Bu tür mekanlar AVM gibi yerlerde olamaz, olmaz.
IMAX digital kopya gösterim sunan salonlarda izlemek, şu an ülke koşullarında yapabileceğimiz en iyi seçenek. İmkanı olanlara önerim ise, yurt dışına gidip izlemeleridir. Bunu yapanlar var. Film formatı denilen şey çok kıymetlidir. Filmi film yapan şeydir.
ps: bazı sitelerde, ''hala film makarası ile mi izleniyor, bu film?'' gibi yorumlar okudum. Bilerek bu kısma değinmedim.
Umarım gecikmeli de olsa bir katkısı olmuştur, yanıtlarımın.
Herkese iyi seyirler dilerim.
Son düzenleme: