Elinizde kontrol kalemiyle faz kontrolü bulunmadan sadece anahtardan veya sigortalardan kesilen elektrik hattı bağlantılarına direk elle müdahale etmekten her zaman uzak durun. Kolay gelsin.
1 yıldır çalışıyorum 380 220 karışık 5 defa çarpıldım. Uyuşma filan yoksa sorun olacağını sanmıyorum. Uyuşma olanları hastaneye yolluyoruz direkt biz. Eğer aklında soru işareti kalırsa git direkt acile
Muhtemelen faz'ı ellediniz ve çarpıldınız. Anormal bir şey olacağını sanmıyorum merak etmeyin eğer biraz uzun süre çarpıldıysanız bütün enerjiniz boşalır, o günü halsiz olarak geçirirsiniz. Yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi uyuşma var ve uzun bir süre sürüyorsa hastaneye gidin sinirleriniz zarar görmüş olabilir.
Burda size ufak ders verilmiş Hangi sigorta olduğuna emin olmanız gerekiyordu, kaçak akım rölesinin atması lazımdı. Kendinizi izleyin aşırı halsizlik uyuşma vs hissederseniz acile başvurun.
Daha öncelerinde başka olaylardan dolayı atmıştı. Sanırım akımı tamamlayacak yol oluşmadı. İlk mesajdaki bashettiğim şey sanırım yalıtıcı etki gösterdi. O yüzden atmadığını düşünüyorum.
Hayır, normal (şebeke) elektriği iç tesisat kablolarında saklı kalmış olamaz hocam. Çünkü sadece statik (durgun) elektrik geniş, metal yüzeylerde birikip ona bağlı bir iletkenle topraklanmadığında yükünü kaybetmeden bu noktalarda kalıcı birikebilir. (kondansatör plakalarında biriken statik elektrik gibi)
Faz kablosu faz elektriği taşıdığında, yanında ona paralel giden çok yakın kablolarda statik elektrik faz elektriği taşıyan kablonun oluşturduğu elektromagnetik indüksiyonla bu paralel ve boştaki kablolarda oluşur, kontrol kalemi bu kabloya değdiğinde açık ucu boşta olup bu kablolar topraklanmadığında oluşan statik elektrikle kontrol kalemi yanacaktır, faz elektriğinin elektromagnetik indüksiyon etkisi ile şebekenin canlı (çarpıcı olan) olan faz ucuyla bu yolla (elektromanyetik indüksiyonla) oluşan statik elektrik her ikisinde de kontrol kalemi yandığından birbirine karıştırılmamalıdır.
Şebekenin canlı (çarpan) faz ucu toprak veya nötr ile birleştiğinde evdeki panodaki tüm sigortaları anında düşürür, statik elektrik ise toprak veya nötr ucuna temas ettiğinde evdeki sigortaları normal elektrik faz ucundan farklı olarak düşüremez. Statik elektrik elimizden geçip toprağa ayaklarımızla topraklanırken bizi çarpmaz, şebeke faz ucu zemindeki topraklanma şartına bağlı derecelerle (merdiven üstünde iken bizi daha az, banyoda, ıslak yüzeylerde terlikle yere temasta daha fazla) çarpar. Normal (şebeke) elektriği ile statik elektrik arasındaki en büyük fark budur. Kolay gelsin.