Yaklaşık 2008 yılına kadar ansiklopediler görüyordum. Bizde de vardı, okuması çok zevkliydi. O ansiklopedilerdeki görselleri ve anlatış biçimlerini şu anki internet dünyasında zar zor buluyorum.
Hayvan türlerini anlatan bir ansiklopedi okumuştum. Dinozor ırklarının, kuş türlerinin, köpek ırklarının vb. neslini görsellerle kronolojik olarak anlatıyordu. Ezberlenmesi kolay ve zevkliydi.
Şimdi dijital çağdayız fakat yine de günümüzde normal kitap okuyan sayısı hiç de azımsanacak seviyede değil. Bu kitapların sonsuza kadar var olmasını diliyorum. Çünkü dijital dediğimiz şey, fişini çektiğiniz anda erişime kapatılan bir şeydir. Hatta dijitalde var olan birçok yazılar sonradan değiştirilebilir ve özgünlüğünü yitirebilir ve yalan/yanlış bilgilere neden olabilir?
Asırlar öncesindeki çağların çoğunu bu kitaplar sayesinde öğrenebildik.
Her ne kadar kitapların belli bir ömrü olsa da ilerideki zamanda daha dayanıklı ve daha uzun ömürlü dijitalden bağımsız kitaplara sahip olmamızı temenni ediyorum.