Hayatinda ilk defa Turkiye'nin batisina gitmissin ve pek de istedigin gibi islerin ilerlemedigi de ortada. Yazik, uzuldum dogrusu.
Turkiye'de ne kadar batiya gidersen git, o kadar da insanlarin gorunus olarak ne kadar Avrupalilara ozendigini goreceksin. Kurtlere karsi irkcilik yapmak bati tarafindaki illerde cok normal bir sey. Izmir'de buyumus biri olarak sana Kurtlere karsi irkciligin ne kadar normal olduguna ornek vermek zorunda kalsaydim bunu tek bir seyle ozetlerdim: Diyelim arkadaslarimla takiliyorum veya beraber oyun oynuyoruz. Durduk yere yuksek bir yere veya hafif daglik bir yere cikarsan "Oglum insene asagiya Kurt musun?" diye "saka" yaparlar. Oyle Antalya, Ankara, Izmir gibi illerde 1-0 onde degil, geride basliyorsun ve bunun tek sebebi de sirf Kurt oldugun icin. O yuzden kendine ekstra ceki duzen verip kendi imajini duzeltmen gerek. Benim de tanidigim bazi Kurt arkadaslarim vardi. Onlar da boyle irkciliga ugruyoruz diye dis gorunuslerine ekstradan dikkat ederlerdi. Hepsi cok killi insanlardi o yuzden hep beden killarini tiras ederler, kaslarini kesip biraz inceltirlerdi vs. Diyebilecegim kesin bir sey varsa o da genel olarak Kurtlere karsi odaklanmis bir irkciligin oldugu. Ben de Uygur Turkuyum, gozlerim cekik, bana en fazla cin can con diye saka yaparlardi. Cinliye benzetilmek cok zoruma giderdi ama umursamaz gecistirirdim. Dis gorunusunu kesinlikle duzelt demiyorum ama duzeltmen iyi olur herhalde, benim Kurt arkadaslarim oyle yapiyorlar cunku.
Ote yandan Turk olmanin ne oldugunu da iyi bilmen gerekir. Turk olman icin illa Turk sayilan birinin soyundan gelmene gerek yok. Ister Kurt ister Arap ol hic farketmez; Turk olmak icin Turkce yiyip icmen, Turk orf adetlerine ve geleneklerine gore yasaman yeterli. Bir Turk'u Turk yapan bunlardir. "Turk soyundan geliyorum" diyen herkes melezdir. Eger guvenilir tarihsel calisma ve kaynaklara bir goz gezdirecek olsan Turklerin aslinda en basta bir cok baska kabile ve kavimlerin bir araya gelerek olusturdugu bir "topluluk" oldugunu anlarsin. Peter B. Golden tarafindan yazilmis "An Introduction to the History of the Turkic Peoples" diye bir eser var. Turk halklarinin tarihini ve kokenini derinlemesine inceleyen onemli bir akademik calisma. Orada bu dediklerim yaziyor, isterseniz bir okuyun. Eger birileri kalkip da size Kurt diye irkcilik yaparlarsa acikca bunlari yuzune vurun. Kendisinin ne kadar cahil ve on yargili oldugunu apacik bir sekilde kendisine hissettirin.
Diyebilecegim baska bir sey yok galiba. Bunlari da uygulayamayacaksaniz benim elimden baska bir sey gelmez, Gaziantep'te kalmaya devam edin derim.