Merhaba arkadaşlar, monitör bugün elime ulaştı. Yeni olduğu için pek fazla incelemesi bulunmuyor. O sebeple uzun kullanımdan önce ilk izlenim konu açmak istedim.
Monitörün farklı varyasyonları var bunlar:
Ben bu arada Amazon'dan aldım. Ölü piksel testinden başarıyla geçti. Çünkü bu monitörle alakalı forumda ölü pikselle geliyor denmiş fakat ben öyle bir şey görmedim.
Aldığım fiyat: 5800 TL.
27 Inc 1080P monitör piksel sıkıntısı olur mu acaba diye bayağı tereddüt ettim ancak böyle de eski monitörden geçmenin hiçbir anlamı yok gibi geldi. Bu arada önceki monitörüm MSI'ın 24 inc 75 Hz VA panelli monitörüydü. (G241VC) Zamanla ekranda yanıklar oluştu, değiştirmemin temel sebebi bu açıkçası.
Monitörün özellikleri kabaca:
Öncelikle şunu söylemek isterim ki 75 Hz'den 180'e geçince über bir şey bekliyordum ancak sandığım kadar yüksek bir sıçrayış olmadı. Elbette çok daha akıcı ancak dediğim gibi 60 Hz'den geçtiğiniz gibi de etkili değil. Bu başka bir yerde etkisi gösterdi onu aşağıda açıklayacağım.
Biliyorsunuz Frame Generation diye bir teknoloji var, bunu düşük hz değerine sahip monitörde anlayamıyorsunuz kesinlikle. Örneğin Banishers oyununda ortalama 70 FPS ile oynuyorum bütün ayarlar ultra seçeneğinde, Lossless Scaling açınca diğer monitörde kırılma yaşanıyordu. Ancak bu monitörde 180 FPS'i geçmediği için FSR bile açmadan FrameGen ile 140 FPS'e ulaşıyorsunuz. İnanılmaz bir akıcılık veriyor. Bunun videoda anlaşılmadığını bir kaç yayıncıdan duymuştum ve gerçekten doğru, hiçbir şekilde anlaşılmıyor yalnızca gözünüzle görmeniz lazım.
5800 TL gibi bir fiyata hem pivot, HDR, hoparlör vs. olan başka bir monitör bulamadım, sanırım bu fiyata bir de Legion var. O da iyi bir monitör. Ancak ayak tasarımını beğenemediğim için almadım. Bu fiyata paket halinde monitör arayanlar için biçilmiş bir kaftan, ancak 6K üstüne alınır mı? Bence daha iyi alternatifleri vardır.
Monitörün farklı varyasyonları var bunlar:
- 24G4X
- 27G4X
- 24G4XE
- 27G4XE
Ben bu arada Amazon'dan aldım. Ölü piksel testinden başarıyla geçti. Çünkü bu monitörle alakalı forumda ölü pikselle geliyor denmiş fakat ben öyle bir şey görmedim.
Aldığım fiyat: 5800 TL.
27 Inc 1080P monitör piksel sıkıntısı olur mu acaba diye bayağı tereddüt ettim ancak böyle de eski monitörden geçmenin hiçbir anlamı yok gibi geldi. Bu arada önceki monitörüm MSI'ın 24 inc 75 Hz VA panelli monitörüydü. (G241VC) Zamanla ekranda yanıklar oluştu, değiştirmemin temel sebebi bu açıkçası.
Monitörün özellikleri kabaca:
- HDR10
- Dahili 2W hoparlör
- 1080P ve 180 Hz
- IPS
- Pivot ve tilt
- Adaptive Sync
Öncelikle şunu söylemek isterim ki 75 Hz'den 180'e geçince über bir şey bekliyordum ancak sandığım kadar yüksek bir sıçrayış olmadı. Elbette çok daha akıcı ancak dediğim gibi 60 Hz'den geçtiğiniz gibi de etkili değil. Bu başka bir yerde etkisi gösterdi onu aşağıda açıklayacağım.
Renkler ve parlaklık
VA panelden geçtiğim için elbette renkler daha doygun ve daha doğru geliyor. Diğer monitör de iyiydi ancak IPS panel bir tık daha iyi. Beyaz ve siyahlar VA'dan daha kaliteli duruyor. Ayrıca HDR10 desteği de özellikle oyunlarda daha güzel bir görüntü veriyor, konu sadece parlaklık değil bunu net bir şekilde söyleyeyim. Parlaklık açıkçası bana fazla bile geldi, %70 civarına düşürdüm ve öyle kullanıyorum.Malzeme kalitesi ve pivot desteği
Malzeme kalitesi konusunda AOC iyi bir iş çıkarmış diyebilirim, bunu yazıyla ne kadar anlatabilirim açıkçası bilmiyorum ancak epey kaliteli. Pivot desteği de olması gerektiği gibi güven veriyor ve monitör ekstra tilt hareketini de yapıyor. Bu sebeple ekstra 700 TL verip pivot olanını almanızı öneriyorum.AOC GMENU
Monitörün üstündeki tuşlarla yapabileceğiniz bütün ayarları programdan yapmanıza olanak tanıyor. Ancak arayüz ve hız açısından çok başarılı olduğunu söyleyemiyorum. Bence parlaklık ayarı için Microsoft Store'dan Monitorium uygulaması daha sade ve hızlı gibi.180 Hz
180 FPS alamıyorsam oyun kasar mı? Cevabı elbette hayır. Hatta diğer monitörüm 75 Hz olduğu için bu monitörde 75 FPS daha bile akıcı geldi gözüme. Yukarıdaki hertz olayının artık esas işe yaradığı nokta işe şu;Biliyorsunuz Frame Generation diye bir teknoloji var, bunu düşük hz değerine sahip monitörde anlayamıyorsunuz kesinlikle. Örneğin Banishers oyununda ortalama 70 FPS ile oynuyorum bütün ayarlar ultra seçeneğinde, Lossless Scaling açınca diğer monitörde kırılma yaşanıyordu. Ancak bu monitörde 180 FPS'i geçmediği için FSR bile açmadan FrameGen ile 140 FPS'e ulaşıyorsunuz. İnanılmaz bir akıcılık veriyor. Bunun videoda anlaşılmadığını bir kaç yayıncıdan duymuştum ve gerçekten doğru, hiçbir şekilde anlaşılmıyor yalnızca gözünüzle görmeniz lazım.
Hoparlör
Elbette 2W hoparlör o kadar da über bir şey beklemeyin. Ancak bu hayat kurtarıcı olabiliyor, zaten hali hazırda JBL Go3 kullanıcısıyım ancak bu tarz hoparlörleri PS4'e bağlayamıyorsunuz, BT kulaklıkta bağlanmıyor. Ancak dahili hoparlörünüz varsa en azından FIFA gibi oyunlar için kesinlikle hayat kurtarıcı. Ses yüksekliğine bir şey demem gerekirse, yeterli seviyede.Sonuç
Sonuç yeni monitörden oldukça memnunum şu an. Daha sonra uzun kullanım incelemesi de yapacağım. Ek olarak 27 inc 1080P konusunda monitörün ancak dibine girerseniz pikselleri görebilirsiniz. Benim monitöre mesafem yaklaşık 1 metre kadar ve herhangi bir sıkıntı yok şu an.5800 TL gibi bir fiyata hem pivot, HDR, hoparlör vs. olan başka bir monitör bulamadım, sanırım bu fiyata bir de Legion var. O da iyi bir monitör. Ancak ayak tasarımını beğenemediğim için almadım. Bu fiyata paket halinde monitör arayanlar için biçilmiş bir kaftan, ancak 6K üstüne alınır mı? Bence daha iyi alternatifleri vardır.