AOC G2260VWQ6 vs VIEWSONIC VA2419SH

Rapcopat

Hectopat
Daha fazla  
Uzun zamandır kullandığım ve artık emektar olan (18.5'' 1666x768 5ms 60 Hz Casper) monitörümü sonunda uzun uğraşlar sonucu değiştirebileceğim. Bundan neredeyse 5 sene kadar önce aldığım ''Son'' hazır sistemle gelmesinden bu yana götürdü beni. İleri derecede miyop olduğumdan; eskiyen, kaybolan ve bir türlü tazelenmeyen görüntüden CS;GO ve H1Z1 tarzı oyunlarda adamları uzak mesafeden görememek ve fark edememek gibi sorunlar yaşıyordum. Bütçem kısıtlı. Gerçekten kısıtlı, tüm paramı yatırmak istemiyorum. Sistem özelliklerimin karşılayabileceği akıcı ve daha iyi bir deneyim yaşatması ve bazı kriterlerin altında kalmaması yeterli. (Full HD, HDMI Bağlantısı, 1MS gibi..) İki monitör beğendim birisi;
Bir arkadaşım, almışken ömürlük bir şey almamı ve değerlendirebilmem adına standart olarak en kötü 24'' bakmamı önerdi. Ben de ona göre gerçekten hoşuma giden max ödeyebileceğim fiyatlı ''VIEWSONIC 23,8" VA2419SH'' da karar kıldım.
Bir yandan 50 TL daha ucuz fiyatlı gerçekten ''Oyuncu'' kriterlerine uyan (1ms, 1920x1080P, HDMI girişli üstelik 75HZ) ''AOC 21.5" G2260VWQ6'' var. İki monitörden hangisini uzun vadede ve gerçekten rahat etmek için almamı önerirsiniz ? (Ekran kartı belleği ve performansını göze alaraktan.)

Sistem özellikleri;
  • AMD FX-8350 CPU
  • Asus 970 PRO GAMING AURA
  • Corsair Hydro H45 sıvı soğutma
  • Gskill RipjawsX 2x4 GB Bellek
  • WD 1 TB Caviar Blue 7200 RPM HDD
  • Asus Strix GTX950
  • Zalman R1+600LE PSU/Kasa

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,
10 gün önce VIEWSONIC 23,8" VA2419SH monitör aldım. siz henüz monitör almadıysanız, deneyimlerimi aktarabilirim.
Çok sevinirim. Hala almadım monitörü bu hafta içi kısmet ise.. VX2476 modelinde kesin karar kıldım gibi @ViewSonic Türkiye nin 24 Kasım da ki kampanyasını bekliyorum, model cebimde ki miktara göre düşerse tereddüt etmeyeceğim. Buyurun aktarın tüm oyun yada genel deneyimlerinizi 2476 yı alamazsam ikinci ve tek yolum Va2419 olacaktır.

Baştan belirtmeliyim; monitör bilgim çok iyi değil (yaklaşık 20 yıldır monitörlere "bakmama" rağmen). bilgisayarı işim gereği grafik programı (photshop vb.) için kullanıyorum. Bunun yanında çok fazla olmamakla birlikte bilgisayar oyunları oynuyorum (şu sıralar; world of warship, batman arkham knight ve wolfenstein the new clossus). Monitör bilgimin çok gelişmeme nedeninin hep orta seviye monitörlerle muhatap olmamdan kaynaklandığını düşünüyorum (500-600 tl civarı monitörler).

Bu monitörü almamda, satış elemanının yaptığı açıklamalar ve arkadaşlarımdan bu marka monitörleri kullananların (iki kişi) tavsiyeleri etkili oldu (her ne kadar yapılan teknik açıklamalar çok güzel gibiydi ama bi'şi anlamamıştım.) Monitörü almadan önce aklımda yine aynı seviyede (500-600 tl) samsung ve asus vardı. İşin açığı samsung sadece alışkanlıktan aklımdaydı. bundan önce kullandığım iki monitörde samsung idi. Üstelik ikisi de 3. yıllarında bozuldu. Birincisi; kenarlardan çizgiler atmaya başladı aklına estikçe. İkincisi; karardı ve açılan sayfaların izlerini bırakmaya başladı ekranda. her ikisi de beğendiğim monitörlerdi ama ömürleri pek uzun değildi (diğer monitörlerin ömürleri de anca bu kadardır belki diyeceğim ama viewsonici tavsiye eden arkadaşımın monitörü 7 yıllık). Şuan iş yerinde kullandığım monitörüm de samsung (yine 500-600 tl seviyeli) günde 7-8 saat başındayım, gözlerimi rahatsız etmiyor ve yaptığım çalışmaları matbaadan aynı renk denkliğinde alabiliyorum. Ama iş yerinde diğer arkadaşların philips monitörleri (500-600 tl seviyeli) matbaadan aynı renk denkliğini yakalayamıyor. Philips monitörleri anlamsızca parlak. kontrastını ya da başka bi'şeylerini kısmak da bir işe yaramıyor.

Tüm bu mevzular göz önüne alınarak VA2419SH ye gelecek olursak: Renginde, ışığında olumsuz bir yan yok.. gece yahut gündüz ışıklarında ekranda bir yansıma yok ki bu IPS özelliğinin bir getirisi sanırım. Aynı seviyedeki diğer marka monitörlerde IPS yok diye biliyorum. Zaten VA2419SH yı almamda en büyük etkenlerden birisi de bu özelliğin olması olmuştu...Velhasıl; programda, oyunlarda bir pürüz karşıma çıkmadı. Sadece wolfenstein ve batman oyununda çözünürlüğü 1920x1080 e getiremiyorum; kabul etmiyor. Bunu ekran kartıma bağlıyorum: Ekran kartım radeon 7870 xt..ama aklımda hala bir soru işareti ve bilen birilerine danışacağım.

Dış yapı tasarımına gelirsek: monitör üç parça. ekran, ayak ve ayak-monitör bağlayıcı. Ekran çok hafif. Ayak 10 mm'lik daire cam: Elden kayarsa diye korkuyor insan. Ayak-monitör bağlayıcının ekrana giren kısmı beni ilk başta bir hayli zorladı. ekrana giren kısmında iki vida yeri var, vida yuvalarını bir birine denk getireceğim diye canım çıktı.(bilemiyorum belki bana denk gelen böyledir, diğerleri rahatça girecektir.) Ayrıca ayak bölümünde de iki vida yeri var. ilk defa böyle bir tasarım gördüm. diğer monitörleri iki hamlede filan takarsın, elle vidalarsın filan..Ama bunda dört tane vidayı tornavidayla takman gerekiyor.. Takma işlemi bittikten sonra estetiği bozacak bir görüntü yok, gayet şık ve sağlam. Monitörde sallanma yok. Zaten muadil monitörlere bakarken beni buna yönlendiren etkenlerden biri de bu olmuştu: Masada sallanmadan durması. Diğer monitörlerin masada yazı yazarken filan bir sallantıları var nedense.

Son olarak: VA2419SH de Display Port girişi yok. Sizin diğer seçenekleriniz olan G2260VWQ6 ve 2476'da var. Oysa benim 3 yıllık ekran kartımda iki tane display port çıkışı var. Araştırmalarıma göre DP çok methedilen bir veri yolu. Bu veri yolundan giriş olsaydı acaba görüntü nasıl olurdu, gerçekten çok farklı mı olurdu asla bilemeyeceğim..Ekran kartımın arkasında bu DP yıllardır olmasına rağmen monitör seçiminde hiç aklımda yoktu.. Bunu bilseydim DP veri yolu mevzuu monitör seçiminde beni belki başka yollara sürükleyebilirdi..Ama şu da var ki bu seviyedeki (500-600 tl) monitörlerde DP girişi pek yok nedense?!...

Şöyle geniş bir toparlama yaparsak: VA2419SH den memnunum...Bir kaç küçük mevzuyu bir kaç küçük ayarlamayla halledeceğimi düşünüyorum.

Not: İleri derecede miyopum (7,25)

Son düzenleme:
Değerlendirmen için çok teşekkür ederim hocam. Perşembe günü öğle saatlerinde Vatan Bilgisayar dan VX2476 almış bulundum.. Genel olarak bir kaç bir şey yazmam gerekirse; Haliyle fiyat baya tuzlu oldu. Pazartesi günü fiyat etiketi 750TL iken ben 886 TL lik liste fiyatını nakit ödeyecek olmam sebebiyle talep ederek 850TL ye almış bulundum. Ülkenin ve dövizin vahim hali diyelim.. Parasını hak ediyor mu ? Ediyor. Lakin göz önünde bulundurulması ve ona göre değerlendirilmesi gereken bir olayı var; Bu fiyatı standart IPS paneller dışında yüksek kaliteli bir IPS panele ödediğin zaman beklenti haliyle yüksek olabiliyor.. (VX2476 da kullanılan IPS panelin başında bir ibare yer alıyor şuan aklımda değil ama standart IPS ler den ayrı kılan özelliği o.) Technopat youtube kanalında 22 inch lik versiyonunu incelemesi mevcut, orada monitörün menüsüne baktığımız zaman gaming profiller ve tanınan düzenlemeler mevcut görülebilecek şekilde.. (Oldukça kaliteli bir panele sahip olsa da tam bir gaming monitörü değil aslında ama standartı 4ms, çoğu IPS panel 7ms den başlarken bu, bu modeli farklı kılan şey.) Her neyse menüde şöyle bir olay var; ''Oyun>Gamer1-3 arası>Yanıt verme zamanı; Standart - Gelişmiş - Ultra Hızlı olarak üçe ayrılmakta. Ben oyun profillerinde bahsettiğim miyopluk durumumdan dolayı sadece ''Siyah dengeleme'' ayarı yaptım. Bunun dışında Counter Strike Global Offensive için aldığım Ultra hızlı modda gördüm ki; Bariz bir şekilde panelde renkler birbirine giriyor, her hangi bir takım logosuna bakıp mouse hareketi yaptığında (Crosshair haritasında fark edilir biçimde) tonlamaların karıştığını ve tam olarak Ghosting olduğunu gördüm. Bu benim için ve ödediğim 850TL fiyat için tam hayal kırıklığı oldu. Tamam IPS paneli çok kaliteli olabilir, bana vaad ettiği şeyler de belli fakat @ViewSonic Türkiye eğer o oyuncu profillerini oluşturup, bize ''Yanıt verme zamanını'' seçilene göre değiştirme hakkı tanıyorsa, öyle bir şeye monitörde yer veriyorsa böyle bir şeyi bu panelin yapmaması lazım. Çok büyük hayal kırıklığı oldu fakat dediğim gibi; Renklerin canlılığı, tasarımı, şıklığı muazzam beni benden aldı ve bunu sineye çektiysem bunun tek sebebi ''VX2476'' modelinin panel kalitesi, 11/12 yıllık PC kullanımım da ilk 1080P heyecanım olması ve beklentimi kendi içimde çok yükseltmiş olmam ve ilk Viewsonic tecrübesi olmasına veriyorum.. İade etmeyi düşünmedim, zaten vatan illa bir kıllık yapıp almayacaktır da. Kodlamada hata olduğunu düşünsem de bu Ghosting olayı Ultra hızlı dan Gelişmişe çekildiğinde ortadan kayboluyor gibi. Gibi çünkü; Eğer ekrana çok hinlik bir şekilde bakmazsan, o renklerin karışması için her türlü hamleyi yapıp kendi, kendinin gözüne sokmaz isen fark etmiyorsun. Standart a alındığında bu tamamen ortadan kalkıyor ve hiç bir sorun olmadan çok derin ve başarılı bir oyun deneyimi yaşayabiliyorsun. Zaten Standart'ın 4ms olduğunu düşünerek pek bozmadım bu şekilde kullanmaya devam edeceğim ama asıl hayal kırıklığım ve verdiğim 100 lirayı içime oturtan: Kullanıcıya bu seçeneği monitör o standarta özel olmadığı halde sunarak, üstüne üstlük hatalı şekilde sunarak sorunu bildirdiğimde ''Sizin istediğiniz panel tipi buydu, bu modelin paneli oyun için özel değildir. İsterseniz 75 hz vx57 veya 1ms 144hz lik XG2401 / XG2702 serilerine yönelin.'' şeklinde pişkin vaziyette yüz üstü bırakmaları oldu. Dediğim gibi başta ilk tecrübeme ve bu zarif, ince modelin hatırına sineye çekiyorum. Counter strike ı da es geçelim hadi diğer her şeyde ihtiyacımı karşılıyor. Yanarım yanarım ödediğim tuzlu fiyata, böylesine gelişmiş bir IPS paneli 4 ms yapıp da kendi oluşturdukları oyuncu profillerinde (FPS1-3 için) ghosting in ve karışımının dibine vurduklarına yanarım.. Güle güle kullanın hocam, size de bana da hayırlı olsun uzun ömürlü olsun. :)

Acaba diyorum şu displayport'u bir deneseniz mi? Kablosu 15-20 tl ye piyasada var. Sanıyorum hem ekran kartınızda çıkışı hem monitörünüzde girişi var, değil mi? Ayrıca monitörü pahalıya almamışsınız, piyasada ki bir çok yerden (az-biraz da olsa) daha ucuz sanki?!

Display port bu sorunu aşabilir mi bilmiyorum olayın pek girişlerle alakası yok gibi. Uygun bir anda alıp deneyeceğim onuda, zaten en üst görüntü sağlayıcı ve tercih geneli yüksek olduğundan görüntü sağlayıcı birimini de en kaliteli çıkıştan almak hiç yoktan kafamı rahat kılar. GPU'm un, monitöre göre biraz düşük kalması canımı FPS konusunda biraz sıktı açıkçası lakin 1366x768 den ultra hd ye geçtik olacak o kadar :) Fiyata konusu ise dediğim gibi; Aynı hafta içinde pazartesi 750 iken benim perşembe 850 ye almış olmam. Display ı denediğim zaman yanıt verme zamanında ki ek seçenekleri düzeltip düzeltmediğini aktaracağım hocam

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı