Baştan belirtmeliyim; monitör bilgim çok iyi değil (yaklaşık 20 yıldır monitörlere "bakmama" rağmen). bilgisayarı işim gereği grafik programı (photshop vb.) için kullanıyorum. Bunun yanında çok fazla olmamakla birlikte bilgisayar oyunları oynuyorum (şu sıralar; world of warship, batman arkham knight ve wolfenstein the new clossus). Monitör bilgimin çok gelişmeme nedeninin hep orta seviye monitörlerle muhatap olmamdan kaynaklandığını düşünüyorum (500-600 tl civarı monitörler).
Bu monitörü almamda, satış elemanının yaptığı açıklamalar ve arkadaşlarımdan bu marka monitörleri kullananların (iki kişi) tavsiyeleri etkili oldu (her ne kadar yapılan teknik açıklamalar çok güzel gibiydi ama bi'şi anlamamıştım.) Monitörü almadan önce aklımda yine aynı seviyede (500-600 tl) samsung ve asus vardı. İşin açığı samsung sadece alışkanlıktan aklımdaydı. bundan önce kullandığım iki monitörde samsung idi. Üstelik ikisi de 3. yıllarında bozuldu. Birincisi; kenarlardan çizgiler atmaya başladı aklına estikçe. İkincisi; karardı ve açılan sayfaların izlerini bırakmaya başladı ekranda. her ikisi de beğendiğim monitörlerdi ama ömürleri pek uzun değildi (diğer monitörlerin ömürleri de anca bu kadardır belki diyeceğim ama viewsonici tavsiye eden arkadaşımın monitörü 7 yıllık). Şuan iş yerinde kullandığım monitörüm de samsung (yine 500-600 tl seviyeli) günde 7-8 saat başındayım, gözlerimi rahatsız etmiyor ve yaptığım çalışmaları matbaadan aynı renk denkliğinde alabiliyorum. Ama iş yerinde diğer arkadaşların philips monitörleri (500-600 tl seviyeli) matbaadan aynı renk denkliğini yakalayamıyor. Philips monitörleri anlamsızca parlak. kontrastını ya da başka bi'şeylerini kısmak da bir işe yaramıyor.
Tüm bu mevzular göz önüne alınarak VA2419SH ye gelecek olursak: Renginde, ışığında olumsuz bir yan yok.. gece yahut gündüz ışıklarında ekranda bir yansıma yok ki bu IPS özelliğinin bir getirisi sanırım. Aynı seviyedeki diğer marka monitörlerde IPS yok diye biliyorum. Zaten VA2419SH yı almamda en büyük etkenlerden birisi de bu özelliğin olması olmuştu...Velhasıl; programda, oyunlarda bir pürüz karşıma çıkmadı. Sadece wolfenstein ve batman oyununda çözünürlüğü 1920x1080 e getiremiyorum; kabul etmiyor. Bunu ekran kartıma bağlıyorum: Ekran kartım radeon 7870 xt..ama aklımda hala bir soru işareti ve bilen birilerine danışacağım.
Dış yapı tasarımına gelirsek: monitör üç parça. ekran, ayak ve ayak-monitör bağlayıcı. Ekran çok hafif. Ayak 10 mm'lik daire cam: Elden kayarsa diye korkuyor insan. Ayak-monitör bağlayıcının ekrana giren kısmı beni ilk başta bir hayli zorladı. ekrana giren kısmında iki vida yeri var, vida yuvalarını bir birine denk getireceğim diye canım çıktı.(bilemiyorum belki bana denk gelen böyledir, diğerleri rahatça girecektir.) Ayrıca ayak bölümünde de iki vida yeri var. ilk defa böyle bir tasarım gördüm. diğer monitörleri iki hamlede filan takarsın, elle vidalarsın filan..Ama bunda dört tane vidayı tornavidayla takman gerekiyor.. Takma işlemi bittikten sonra estetiği bozacak bir görüntü yok, gayet şık ve sağlam. Monitörde sallanma yok. Zaten muadil monitörlere bakarken beni buna yönlendiren etkenlerden biri de bu olmuştu: Masada sallanmadan durması. Diğer monitörlerin masada yazı yazarken filan bir sallantıları var nedense.
Son olarak: VA2419SH de Display Port girişi yok. Sizin diğer seçenekleriniz olan G2260VWQ6 ve 2476'da var. Oysa benim 3 yıllık ekran kartımda iki tane display port çıkışı var. Araştırmalarıma göre DP çok methedilen bir veri yolu. Bu veri yolundan giriş olsaydı acaba görüntü nasıl olurdu, gerçekten çok farklı mı olurdu asla bilemeyeceğim..Ekran kartımın arkasında bu DP yıllardır olmasına rağmen monitör seçiminde hiç aklımda yoktu.. Bunu bilseydim DP veri yolu mevzuu monitör seçiminde beni belki başka yollara sürükleyebilirdi..Ama şu da var ki bu seviyedeki (500-600 tl) monitörlerde DP girişi pek yok nedense?!...
Şöyle geniş bir toparlama yaparsak: VA2419SH den memnunum...Bir kaç küçük mevzuyu bir kaç küçük ayarlamayla halledeceğimi düşünüyorum.
Not: İleri derecede miyopum (7,25)