AOC monitörde ghosting var

kaloxfurkan

Decapat
Daha fazla  
Monitör
Aoc cg24
Arkadaşlar monitörüm AOC CG24 144 Hz modeli 2 senedir oyunlarda sürekli geçikme ve akıcılık problemi yaşıyorum. Monitörü 5 senedir kullanıyorum. Tam olarak sorunun monitörden kaynaklı olduğuna emin değilim. Yaptığım ghosting testi böyle çıkıyor. Telefonla çekip fotoğraf atıyorum. Bir değerlendirme alabilir miyim?

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2024-06-23 at 12.50.51 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2024-06-23 at 12.50.51 (1).jpeg
    204,7 KB · Görüntüleme: 101
Arkadaşlar monitörüm AOC CG24 144 Hz modeli 2 senedir oyunlarda sürekli geçikme ve akıcılık problemi yaşıyorum. Monitörü 5 senedir kullanıyorum. Tam olarak sorunun monitörden kaynaklı olduğuna emin değilim. Yaptığım ghosting testi böyle çıkıyor. Telefonla çekip fotoğraf atıyorum. Bir değerlendirme alabilir miyim?

OverDrive modu var mı monitörde varsa açık kapalı?

Kaç seviye olarak var acaba düşük ve yüksek gibi 2 seçenek varsa sırayla deneyin fakat en yüksek modda ghosting azalır ama overshot durumu ortaya çıkabilir deneme yanılma ile test etmenizi öneririm.

Zayıf orta ve güçlü vardı. Güçlüye çekince ghosting olayı ortadan kalktı ve oyunlarda bayağı bir düzelme meydana geldi. Güçlüde kullandığımda ne gibi bir problem çıkabilir. Ayrıca monitörde bariz bir gerileme olduğunu anlayabilir miyiz zaten 5 senedir kullanıyorum değiştirmek istiyordum.

Zayıf orta ve güçlü vardı. Güçlüye çekince ghosting olayı ortadan kalktı ve oyunlarda bayağı bir düzelme meydana geldi. Güçlüde kullandığımda ne gibi bir problem çıkabilir. Ayrıca monitörde bariz bir gerileme olduğunu anlayabilir miyiz zaten 5 senedir kullanıyorum değiştirmek istiyordum.
Overdrive piksellere fazladan voltaj vererek piksel tepki süresini dolayısıyla ghosting'i azaltmayı amaçlar. Eğer overdrive kademesini gerekenden fazla arttırırsanız yani fazla voltaj verirseniz aşım(overshoot) denilen durum oluşur ve inverse ghosting(ters ghosting) yaşarsınız. Bu, ghosting'den daha farklı bir durumdur. Ghosting GTG tepki süresinin yenileme hızına yetişmediği durumda oluşurken, inverse ghosting GTG tepki süresini indirmek için verilen voltajın aşırıya kaçması durumunda oluşur. Overdrive'ın zararı olmaz monitöre, kuşkunuz olmasın. En uygun kademede tutarsanız monitörünüzden tepki süresi olarak maksimum verimi alırsınız.
INVERSE GHOSTINGGHOSTING
1690585010120.png1690587050038.png

Monitörün 1ms GTG olduğu overdrive modunda aşım(overshoot, inverse ghosting) yaşayacağınız için aşım ile beraber aslında monitörünüz gerçekte 1ms GTG olmaz. Bu, OLED hariç hemen hemen her monitör için böyledir. 1ms GTG pazarlama hilesidir.

Bu yazıyı internetten aldım fotoğraflar gözükmüyor maalesef ama bu olayı az çok size açıklar internete inverse ghosting nedir diye yazarak OverDrive modunu Full'de kullanınca ne olduğunu görürsünüz.

Monitörde gerileme olup olmadığını gerçek test aletleri olmadan nasıl anlayabiliriz hiç bilmiyorum maalesef.

OverDrive piksellere fazladan voltaj vererek piksel tepki süresini dolayısıyla Ghosting'i azaltmayı amaçlar. Eğer OverDrive kademesini gerekenden fazla arttırırsanız yani fazla voltaj verirseniz aşım(overshoot) denilen durum oluşur ve inverse ghosting(ters ghosting) yaşarsınız. Bu, Ghosting'den daha farklı bir durumdur. Ghosting GtG tepki süresinin yenileme hızına yetişmediği durumda oluşurken, inverse ghosting GtG tepki süresini indirmek için verilen voltajın aşırıya kaçması durumunda oluşur. OverDrive'ın zararı olmaz monitöre, kuşkunuz olmasın. En uygun kademede tutarsanız monitörünüzden tepki süresi olarak maksimum verimi alırsınız.
INVERSE GHOSTINGGHOSTING
1690585010120.PNG1690587050038.PNG

Monitörün 1ms GtG olduğu OverDrive modunda aşım(overshoot, inverse ghosting) yaşayacağınız için aşım ile beraber aslında monitörünüz gerçekte 1ms GtG olmaz. Bu, OLED hariç hemen hemen her monitör için böyledir. 1ms GtG pazarlama hilesidir.

Bu yazıyı internetten aldım fotoğraflar gözükmüyor maalesef ama bu olayı az çok size açıklar internete inverse ghosting nedir diye yazarak OverDrive modunu Full'de kullanınca ne olduğunu görürsünüz.

Monitörde gerileme olup olmadığını gerçek test aletleri olmadan nasıl anlayabiliriz hiç bilmiyorum maalesef.

Şöyle anlatayım 2 sene önce bu oyunlarda akıcı olmama ve takılma sorunları, FPS oyunlarında sağ sola flick atarken eskisi gibi soft bir kayma değil sanki 144 Hertz değil de 60 Hertz döndürüyormuşum gibi oluyordu. En son değişmediğim tek şey söylediğim gibi 144 Hertz monitörüm senin bu dediğin overdriver ayarını güçlüye alınca internette yapılan ghosting test ghosting ortadan kalktı ve oyunlarda inanılmaz bir düzelme meydana geldi. Sorun büyük ihtimalle monitörde zaten gözden çıkardım bunu yeni monitör alacağım. Ama hala o eski oyunlarda gösterdiğim performans yok adamları vururken yine zorlanıyorum. Ama dediğin ayarı açınca ghosting test ve oyunlarda inanılmaz düzelme oldu.

Bu ayardan bağımsız monitörün böyle olması normal bir şey mi onu öğrenmek istiyorum. Eskidiği için böyle olmuş olabilir mi? Çünkü adamları görmeden de ölüyorum eskiden böyle değildi. 144 Hertz gibi değil. Adamların peek avantajı bana karşı çok fazla oluyor. Monitör tam olarak bir bozulma hatası vermedi ama 144 Hertz gösterememe veya performansında düşme olabilir mi böyle durumlarda.

Bir de şunu tam anlamadım OverDriver'ı güçlüye alınca oyunlarda performans olarak monitörün hangi özelliği düşüyor milisaniye tepki süresi mi?

Monitör: AOC CG24 144 Hertz IPS panel

Şöyle anlatayım 2 sene önce bu oyunlarda akıcı olmama ve takılma sorunları, FPS oyunlarında sağ sola flick atarken eskisi gibi soft bir kayma değil sanki 144 Hertz değil de 60 Hertz döndürüyormuşum gibi oluyordu. En son değişmediğim tek şey söylediğim gibi 144 Hertz monitörüm senin bu dediğin overdriver ayarını güçlüye alınca internette yapılan ghosting test ghosting ortadan kalktı ve oyunlarda inanılmaz bir düzelme meydana geldi. Sorun büyük ihtimalle monitörde zaten gözden çıkardım bunu yeni monitör alacağım. Ama hala o eski oyunlarda gösterdiğim performans yok adamları vururken yine zorlanıyorum. Ama dediğin ayarı açınca ghosting test ve oyunlarda inanılmaz düzelme oldu.

Bu ayardan bağımsız monitörün böyle olması normal bir şey mi onu öğrenmek istiyorum. Eskidiği için böyle olmuş olabilir mi? Çünkü adamları görmeden de ölüyorum eskiden böyle değildi. 144 Hertz gibi değil. Adamların peek avantajı bana karşı çok fazla oluyor. Monitör tam olarak bir bozulma hatası vermedi ama 144 Hertz gösterememe veya performansında düşme olabilir mi böyle durumlarda.

Bir de şunu tam anlamadım Overdriver'ı güçlüye alınca oyunlarda performans olarak monitörün hangi özelliği düşüyor milisaniye tepki süresi mi?

Monitör: AOC CG24 144 Hertz IPS panel.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu video da durumu az çok anlatıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı