Merhabalar, sizinle yeni kurduğum bilgisayarın ayarlarını kurcalarken bulduğum bir çeşit hatayı paylaşmak istiyorum. Gigabyte X470 Aorus anakart ve çift fanlı hazır sıvı soğutma (Akasa Venom a20) kullanıyorum. Sıvı soğutmadaki iki adet fanın bağlantı pinlerini tek bir pin şekline getiren adaptör kablo ile CPU_FAN soketine bağladım. Daha sonra ister BIOS üzerinden olsun isterse System Information Viewer / Smart Fan 5 uygulaması ile kasa içindeki tüm sıcaklıkları ve fanların dönüş hızını görebiliyorsunuz. Bunun için anakart tüm fanlarını test ederek bir kalibrasyon yapıyor. Elinizdeki fanın en düşük ve en yüksek dönme değerlerine göre kendi ayarlayabiliyor. Örneğin benim kasanın önümdeki 20cm'lik fan için en yüksek değeri 800 RPM bulurken arkadaki 14cm'lik fanı 1600 buldu. Bunu kendi otomatik sağlayabiliyor. Ancak işler CPU_FAN girişinde aynı şekilde işlemedi. İlk olarak fanın en düşük ve en yüksek RPM değerini 1700 ile 1815 arası almış. Halbuki 600-1900 alması lazım. Algoritması bile tersten, göstergelerinde %100 değer için 1700rpm gösterirken, %20 değer için 1815RPM gösteriyor. Hem çok dar hemde tersten bir aralık. Zaten stres testlerinde bile sadece pompanın devir sayısı değişirken radyatör fanlarının gürültü seviyesinde herhangi bir değişiklik olmuyor. Zira işlemci sıcaklığı 55 dereceyi de geçmiyor zaten.
Şimdi ben bu konuyu iş yerindeyken açıyorum ve eve gidince bir kaç bir şey deneyeceğim. Denemeden önce sizinde fikrinizi almak istedim. İlk olarak iki fanın aynı anda bağlı olmasından dolayı kalibrasyonun hatalı olduğunu varsaydım ve fanlardan sadece tekini bağlayıp o şekilde bir kalibrasyon yapacağım ve kalibrasyondan sonra tekrar bağlayacağım. Ancak bu durumda kendi kendine bir kalibrasyon yaparsa yada benim yapmam gerekirse gene sök-tak yapmam gerekecek. İkinci seçenek ise fanları ayrı bir şekilde bağlayacağım ve ikinci fanın bağlantısı için ise CPU_OPT girişini kullanmayı düşünüyorum.
Örnek olması ve kafanızda canlanması açısından internette bulduğum bir görselden anlatmam gerekirse. Görselde sağda görmüş olduğunuz RPM yeri aşağıdan yukarı doğru 473-1767 arasında. Benimki ise gene aşağıdan yukarı doğru 1815-1700.
Tamam sorun çözüldü. Fanların kablolarını ayrı ayrı bağladım. Birini CPU_FAN soketine, diğerini ise CPU_OPT soketine.