Low-Bin B-Die olsa bile çok iyi performans verebilir. RAM SPD'lerinin yani verilerinin yanlış yazılması ve okunması yüzünden C-die olan RAM'ler B-die olarak görünüyordu. Kullanıcılar da B-die'ın böyle bir versiyonu olabileceğine kanaat getirip Low Bin B-Die'ın kötü performans verdiğini söylemeye başladılar aslında böyle bir durum yok olay tamamen C-die olmasına rağmen B-die okunması yüzünden oldu. Low Bin B-die bile çok iyi performans verebiliyor.
Açıkçası B-Die olduğunu pek sanmıyorum. Bu modelde çok az B-die gördüm ve XMP değeri C-Die için gayet yeterli kalıyor.
Apacer Panther RAM'lerin etiketinden veya SN üzerinden çipini direkt olarak göremiyorduk. Dolayısıyla net olarak çipi bilmeniz için soğutucu plakayı kaldırıp bakmanız gerek en hızlı sonuçu alabilmek için. Bunu tavsiye etmem, zira garantiniz varsa garanti dışı kalacaktır.
Yapılacak en iyi yöntem deneme-yanılma üzerine gitmektir.
B-die için voltaj ölçeklendirilme aralığı çok genişken C-die için 1.3-1.35 ve sonrası için stabilsizliğe doğru gider. Hatta 1.3-1.35 değerlerinde bazı revizyonların voltajı ölçeklendirmede sorun yaşadığı için meşhur Corsair Vengeance RAM'lerin "XMP çalışmıyor, bozuk" veya " kronik sorunlu, almayın" şikayetleriyle karşılaşıyoruz.
Samsung C-die için revizyonuna bağlı olarak 4133MHz CL19-23-23 gibi yüksek frekansa bu gecikmelerle çıkabiliyor. Ancak Ryzen kullandığınız için optimum ayarlar bellek kontrolcünüzün stabil olduğu maksimum frekans 3733MHz CL18-20-20-38 ile 3466MHz CL16-19-19-36 değerlerinde çalıştırarak performansınızı ciddi şekilde arttırabilirsiniz.
Pek fazla zamanım olmuyor ve C-die'ın çok fazla ve birbirine yakın olmayan revizyonları yüzünden sizin RAM'iniz üzerinden bir yere varmak uzun sürecektir. Forumları da aktif olarak kullanamadığım için genel olarak birkaç bilgi vermeye çalıştım.
Kritik nokta:
Deneme-yanılma ile gittiğinizde kesin olarak C-die olduğunu anlarsanız boşuna voltajı 1.30-1.35 üzerinde kullanmayı denemeyin. Neredeyse hiçbir C-die revizyonu daha fazlasını ölçekleyemiyor.
4000MHz üstünü zaten sizin için önermiyorum çünkü Zen3 mimarisinde bellek kontrolcüler yüksek frekanslara çıkamıyor ancak deneme amaçtı 2:1 modda test etmek isterseniz Command Rate'i 2T yapmak stabilizasyonu arttırabilir. Bu frekansın altındaki değerler için 1T olarak kalsın.
Denediğiniz değerler stabil değilse voltajı arttırmak yerine azaltmayı deneyin. Yukarıda da açıkladığım üzere yüksek voltaj yüksek dengesizlik demektir. C-die'ın becerisi yok ve sıcaklığa çok duyarlı.
Sıcaklığa duyarlı olduğu için yaptığınız ayarları test ederken sorun almadığınız halde yük altında kullanırken takılma veya tepkisellikte sorun seziyorsanız yine voltaj azaltmaya gidebilirsiniz.
Varsayım üzerine C-die olarak konuştum ancak B-die çıkarsa tekrardan beni etiketleyebilir veya mesajı alıntılayabilirsiniz. B-die'ın tamamen farklı karakteristik özellikleri var. Onun için de birkaç öneride bulunabilirim.