API kütüphane anlamına mı geliyor?

API Nedir?

Uygulama programlama arayüzü, bir yazılımın başka bir yazılımda tanımlanmış işlevlerini kullanabilmesi için oluşturulmuş bir tanım bütünüdür. API, Web uygulaması, işletim sistemi, veritabanı, donanımlar yahut yazılım kütüphanesi için kullanılabilir.

Nedir tam olarak?
DAPI Nedir?
Uygulama programlama arayüzü, bir yazılımın başka bir yazılımda tanımlanmış işlevlerini kullanabilmesi için oluşturulmuş bir tanım bütünüdür. API, Web uygulaması, işletim sistemi, veritabanı, donanımlar yahut yazılım kütüphanesi için kullanılabilir.
Kopyala yapıştır yapma dostum ben sizden duymak istiyorum anlamadığım için.
Hayır. Kütüphaneleri işleri kolaylaştırmak için önceden yazılmış kodlar olarak düşünebilirsin.
Sen güzel anlattında ben pek anlayamadım ne gerek var ki kütüphaneler varken.

API örneğin bir uygulamadaki özelliği başka bir uygulamada kullanmayı sağlayan bir köprü gibi düşünebilirsin. Mesela Youtube'da bir kanalın var ve bu kanalın abone sayısını tasarladığın sesli bir robotun söylemesini istiyorsun. İşte burada Google'ın sunduğu Youtube API'yı tasarladığın robota entegre ederek abone sayını anlık olarak söyletebilirsin mantığı budur kısaca. Belli sınırlamalar dahilinde bir hizmetteki fonksiyonların ve bilgilerin başka bir yazılıma aktarılmasını sağlayan arabirim.

Son düzenleme:
Önce bunu bir aradan çıkartalım.

Web/Rest tabanlı projeler yaptığımdan sana kendi kullandığım şekliyle anlatmaya çalışayım. YouTube'dan örnek vereyim.

Belirli bir URL'e belirli parametrelerle ve belirli HTTP isteği ile gidersen sana bir bilgi döner. XML olur, JSON olur farketmez. Yukardaki örnekte JSON dönüyor diye biliyorum. Gider bilgi alırsın veya bilgi sağlarsın.

Kütüphaneler bir şeyleri daha kolay yoldan yapman için araç. Koduna kütüphaneyi ekler geçersin. API için sorgu, parametre gerek. Bambaşka şeyler.

Web API'ları deneyebileceğin bir tool da bırakayım buraya, Web işindeki herkes kullanır.

API örneğin bir uygulamadaki özelliği başka bir uygulamada kullanmayı sağlayan bir köprü gibi düşünebilirsin. Mesela Youtube'da bir kanalın var ve bu kanalın abone sayısını tasarladığın sesli bir robotun söylemesini istiyorsun. İşte burada Google'ın sunduğu Youtube API'yı tasarladığın robota entegre ederek abone sayını anlık olarak söyletebilirsin mantığı budur kısaca. Belli sınırlamalar dahilinde bir hizmetteki fonksiyonların ve bilgilerin başka bir yazılıma aktarılmasını sağlayan arabirim.
Ya tamamda işte bildiğin kütüphane bu :D .

Kütüphanelere uygulaman ile doğrudan erişebilirsin. API servis demektir. API'ye bağlanmak için authentication gerekir. Ücretli API'ler olabileceği gibi ücretsiz API'ler de olabilir.

Günümüz teknoloji ile geliştirilen güncel uygulamalar servis tabanlı mimariler ile geliştirilir. Bunun avantajı veri tabanı ile bağlantı kuran bambaşka bir uygulaman olduğu için güvenliği ve sistematik çalışmaya ortam sağlar.

Servis tabanlı mimariler ile cross platform uygulamalar daha rahat tasarlanır. Mesela verileri içeren bir API uygulamanı, hem web tabanlı uygulaman için hem mobil uygulaman için hem de dışa vereceğin bir servis için kullanabilirsin.

Bu arada servis demek API demektir. API yazılımda servis olarak kullanılır.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı