Apple, 32 Çekirdekli ARM CPU ve 128 Çekirdekli GPU Geliştiriyor

Bloomberg'in konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan anonim kaynaklara atıfta bulunan bir raporu, Apple'ın ARM yongalarını kitlelere ulaştırmak için attığı bir sonraki adımın, şirketin Mac Pro masaüstü bilgisayarlarında Intel'in Xeon işlemcilerinin yerini alacak 32 çekirdeğe kadar uzanan yeni CPU'lardan oluşacağını iddia ediyor. Bu hareket, Apple'ın gelecekteki ürünlerinde Intel işlemcileri kullanmayı bırakma kararının ardından geldi. Apple'ın ayrıca 64 ve 128 özel çekirdekli iki GPU geliştirdiği bildiriliyor; bu, açıkça AMD'nin hem mobil hem de masaüstü bilgisayarlarındaki harici GPU'larını değiştirmek için tasarlanmış bir hareket.

Apple'ın ilk ARM destekli M1 yongaları, şirketin MacBook Air, MacBook Pro ve Mac Mini serilerindeki Intel işlemcileri değiştirmesine olanak tanıyan dört yüksek performanslı ve dört düşük performanslı verimlilik çekirdeğiyle geliyor. Tüm serisini kendi silikonuna geçirme planıyla, Apple hala üst düzey MacPro masaüstlerinde şu anda kullandığı Intel Xeon W işlemcileri de değiştirme amacında. Bloomberg, Apple'ın tam da bu görev için yüksek performanslı çekirdeklere sahip yeni bir 32 çekirdekli model geliştirdiğini bildirdi, ancak bu çekirdeklere verimlilik çekirdeklerinin de eşlik edip etmeyeceği belli değil. Bu çipler 2021'de piyasaya sürülebilir.

Apple'ın ayrıca, dört verimlilik çekirdeği (toplam 20 çekirdek) ile eşleştirilmiş 16 yüksek performanslı çekirdekli yeni nesil çipler geliştirdiği söyleniyor. Ek olarak, şirket, 8 veya 12 yüksek performanslı çekirdeğe sahip CPU'lar geliştiriyor ve buna dört verimlilik çekirdeği eşlik ediyor ve bu da şirketin birden fazla seçeneğe sahip eksiksiz bir ARM işlemci yığını planladığını gösteriyor. Bu işlemciler, 2021 baharında MacBook Pro ve iMac için piyasaya sürülmeye başlayabilir.
Yeni 32 çekirdekli yüksek kaliteli yongalar, şu anda Apple'ın iş istasyonlarına güç veren Intel'in (en fazla) 28 çekirdekli Xeon W yongalarının yerini alacak, ancak yine de AMD'nin canavarca 64 çekirdekli Threadripper modellerinin çok gerisinde kalacak. Apple, iş istasyonlarında AMD'nin Threadripper yongalarını kullanmamış olsa da, şirket Intel'in mevcut yonga ürününü eşleştirirken veya aşarken AMD'nin performansını hala izleyebilir.

Apple'ın M1 yongaları ayrıca şirketin kendi yedi ve sekiz çekirdekli GPU'larının gelişini müjdeledi, ancak aynı zamanda ileri teknoloji dizüstü bilgisayarlar ve orta sınıf masaüstü bilgisayarları için 16 ve 32 çekirdekli GPU'lar geliştirdiği bildirildi.

Ek olarak, Apple ayrıca en üst düzey PC'leri için 64 ve 128 çekirdekli GPU modelleri geliştiriyor. Bu yeni GPU'ların, Apple'ın mevcut ürünlerinde kullandığı AMD GPU'larından birkaç kat daha hızlı olduğu ve gelecekteki Apple PC'ler için AMD ile bağların koptuğuna işaret ettiği söyleniyor.
Yeni 64 ve 128 çekirdekli grafik yongalarının "2021'in sonlarında veya potansiyel olarak 2022'de" piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Yalnızca yeni çıkacak olan Mac cihazlarında kullanılabilir olacaklar. Bu ekran kartları SoC (System-on-Chip) yapısı üzerine kurulu olacakları için harici değiştirilebilir bir ekran kartı formunda olmayacaklar ve tamiri de mümkün olmayacak. Aynı şekilde başka donanımlara da takabilme gibi şansınız da olmayacak. O seriye ait işlemci modeli yalnızca o anakartta çalışabilecek. Ve tek değişiklik yine aynı SoC'un reballing ile değiştirilmesi olacak.

Uzun lafın kısası son kullanıcı tarafından tamir edilebilirliği tamamen sıfıra indiren bir hamle olacak yani. Donanım üzerinde de ise Apple iyice tam kontrole sahip olacak gibi gözüküyor.
Açıkçası SoC üretim anlayışının dizüstü bilgisayarlara gelişi iyi mi olacak yoksa kötü mü bilemiyorum. Esasında maliyeti falan düşürüyor olsa gerek tüm sistemin tümleşik olması. Qualcomm(Zaten girmişti), Mediatek benzeri firmaların da girmesiyle dizüstü bilgisayar fiyatları ucuzlar, daha hafif daha uzun pil ömürlü olur diye düşünüyordum. Malum ülke şartları ortada başta sevinmiştim ancak bu yönden bakılınca da şüpheye düşüyorum. Çinli firmalar gibi ek depolama genişletmeye izin verecekler mi vermeyecekler mi? Şu an çoğu işletim sistemini kullandığımız işlemcilere kurabildiğimiz gibi bunlara da kurabilecek miyiz yoksa telefonlar gibi 3-5 sene kullanıp çöpe mi atacağız? Çok soru var bilemiyorum.

Bu arada GPU'lar için 128 çekirdek yüksek bir rakam mı? Mesela yeni nesil RTX kartlarır çekirdekleri de bu seviyelerde mı?
Bu çekirdekler farklı. Mesela bunların tanesi 10 gücünde, masaüstü kartlarda da farklı hizmete etki edenler var örnek olarak 1000 çekirdek var ama 0.5 gücünde. Optimizasyon da cabası. Bekleyip görmek lazım.

250 Çekirdekli Ryzen, x128 bit CPU mimarisi gibi şeyler görür myüz acaba? :)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Açıkçası SoC üretim anlayışının dizüstü bilgisayarlara gelişi iyi mi olacak yoksa kötü mü bilemiyorum. Esasında maliyeti falan düşürüyor olsa gerek tüm sistemin tümleşik olması. Qualcomm(Zaten girmişti), Mediatek benzeri firmaların da girmesiyle dizüstü bilgisayar fiyatları ucuzlar, daha hafif daha uzun pil ömürlü olur diye düşünüyordum. Malum ülke şartları ortada başta sevinmiştim ancak bu yönden bakılınca da şüpheye düşüyorum. Çinli firmalar gibi ek depolama genişletmeye izin verecekler mi vermeyecekler mi? Şu an çoğu işletim sistemini kullandığımız işlemcilere kurabildiğimiz gibi bunlara da kurabilecek miyiz yoksa telefonlar gibi 3-5 sene kullanıp çöpe mi atacağız? Çok soru var bilemiyorum.

Dizüstü bilgisayarımda kullandığım Ryzen 7 3700U işlemci SoC yapıda. Çipset dahil işlemci ve gpu gibi ağır birimler hepsi tek pakette ve soğutma sistemini ortak paylaşıyorlar. Ortak yapıda oldukları için cihaz üzerinde fazladan VRM yok ve güç tüketimi verimleşiyor. En ağır kullanımda paketin ölçülen toplam güç tüketimi 25W'dan daha az. Sadece işlemci + gpu maksimum 20W kadar. Bu açılardan bakılınca ince ve taşınabilir cihaz segmentine kesinlikle gelmesi gereken bir teknoloji. Bunun dışında standart X86_64 mimarisi olduğu için diğer tüm yükseltme nimetlerinden (SATA, M.2, PCI-E vs.) yararlanabiliyoruz.

Beni asıl düşündüren konu ARMv8 mimarisi. Temelde X86_64'ın yerini daha zayıf donanımlarda yer almasını sağlamak için kurulmuş bir mimari. Fakat yıllardan beri piyasada olan bu mimari halen daha efektif şekilde yaratıcılık, geliştirme gibi ortamlarda X86_64'e karşı çuvallıyorlar. Bunu bariz biçimde görebiliyoruz.

Birde işin kötü yanı Apple'ın ARM'e yatırım yaparken söylemekten kaçınıyor fakat işlemciye gizli bir X86_64 bellek sırası yönetimi parçacığın yüklemesini yapmışlar. Yani işlemci X86_64 uygulamalarda o uygulamaların sanal bellek alanını X86_64'ten alıp armv8(arm64)'e dönüştürmek yerine direkt olarak X86_64 şeklinde kullandırıyor. Bu sayede şimdiye kadar görülmemiş olan "x86_64 sanallaştırma" performansı sunabiliyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Şahsi fikrim ARM tabanlı cihazların hafiflik odaklı cihazlarda (cep telefonu, tablet, ultrabook sınıfı dizüstü bilgisayarlar) pazar paylarını enerji verimliliği yüzünden iyice arttıracaklar. Bunu Microsoft'un bile ARM destekli cihaz üretmesinden ve işletim sistemi geliştirmesinden bile anlayabiliriz. Fakat bu masaüstü furyasına sıçramayacak. Zira X86_64'ün yakın zamanda ölmesi gibi bir durum söz konusu değil. Uzak zamanda ise öldürse öldürse X128 gibi daha gelişmiş bir komut seti öldürür. Dediğim gibi bu kısım benim şahsi fikrim. :)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı