APU Sistem İkinci Monitör ile Oyunlarda Çökme

SkollN

Femtopat
Daha fazla  
RAM
Neo Forza 8GB 3000MHz CL17 Black Faye DDR4 Ram (x2)
SSD veya HDD modeli
Sandisk SSD Plus 480GB 535-445 MB/s SSD
Ekran kartı
Radeon™ Vega 11 Graphics (APU)
Anakart
Asrock B450M-HDV R4.0 Socket AM4, DDR4 3200MHz+
İşlemci
AMD Ryzen 5 PRO 3400G 4 Çekirdek 3.7 Ghz (+4.2GHz)
Merhaba öncelikle,

Geçen sene mart aylarında bir teknoloji ürünleri satış sitesinden satın aldığım montajlı olarak gelen APU sistemi ısınma sorunu hariç sorunsuz kullanıyordum. Isınma sorunu olarak bahsettiğim, CPU üzerinde SilverStone KR02 9.2cm modeli kule tipi işlemci soğutucu takılı olmasına rağmen oyunlar esnasında 80" dereceleri aşan bir sıcaklık oluşuyordu, CPU voltaj değerlerinin stok hali çok yüksek olmasının da etkili olduğunu öğrendim, OC işlemiyle voltaj düşürerek stabil 75-80"lerde devam ediyordu ancak hiçbir sorunla karşılaşmadım. Satıcı firma destek ekibi de konuyla alakalı sık yaşanan, APU sistemler için normal değerler olduğu konusunda bilgilendirme yapmıştı. Ayrıca konu başlığında da belirttiğim gibi çift monitör ile kullanıyorum sistemi. Asıl kullandığım ekran - ASUS VP249QGR 23.8" Full HD IPS Çerçevesiz 1MS 144Hz, ikinci monitör olarak ise eski bir sistemde kullandığım biraz eski olan HP w1907v modeli.

Yakın zamanda, oynadığım oyunlar arasında o kadar da ağır olmayan FIFA 22 oynarken yan ekrandan da bir canlı video takip ediyordum. Bir kaç saniyelik sistemden tiz bir ses devam etti ve ardından tüm sistem kapandı. Sonrasında açmaya çalıştığımda iki ekrana da görüntü gelmiyor, klavye ve mouse devreye girmiyordu. BİOS pili ile sıfırlamanın çözüm olacağını düşündüm ancak öncesinde sistemi temizlemek istedim. 1 seneye yaklaşık kullanırken, çok kurcalamak istemediğim ve sorun yaşamadığım için bu işlemci soğutucuyu sökmemiştim. Bu defa tüm parçaları sökerek detaylı bir temizlik yapmak istedim ve işlemci soğutucuyu ayırdığımda soğutucu ve CPU arasında herhangi bir macun işlemi uygulanmadığını fark ettim. Kule tipi işlemci soğutucuların macunlu veya macunsuz kullanımı konusunda tam olarak bir bilgim yok ancak macunun zarar yerine soğutma için fayda sağladığını düşünüyorum ve bunun bir eksiklik olduğunu varsayıyorum. Direkt temas etmesi çok sağlıklı olmayacaktır sanırım. Ayrıca soğutucu kutusu içerisinde kullanılmamış bir macun duruyordu bunun gerekli olduğunu düşünerek macun işlemini uyguladım. BİOS pilini çıkararak sıfırladım ve sistem tekrardan açıldı. Ayrıca BIOS sürümü de oldukça eskide kaldığı için flash ile güncellemesini sağladım. Ayrıca sıfırlanan BIOS ardından Ryzen Master uygulaması ile sisteme OC uyguladım, ki uyguladığım değerler yine eski OC ayarlarımla aynıydı. XMP'yi de BIOS üzerinden eskisi gibi aktif hale getirdim. Sıcaklık değerleri inanılmaz ölçüde düştü, boş halde ise 25-30" seviyelerine gerileme oldu ki, sistemi kullanmaya başladığımdan beri en düşük sıcaklık seviyeleri bunlar. Oyunlarda ise 60-65" üzerine çıkmayan değerler görmeye başladım. Ancak ikinci ekranı bu işlemlerden sonra hemen kullanmaya başlamamıştım, sorunun oradan kaynaklı olduğunu düşünüyordum.

OC =>

Bilgisayar performansı arttı ve stabil çalışmaya devam etti, ben de tekrardan ikinci ekranı sisteme bağladım. Yeni model HDMI ile, eski olan ise VGA ile anakarta bağlı çalışıyor. İkinci ekranı bağlamamla birlikte yine sorunlar başladı. Ekte görsellerini verdiğim DirectX hatası, Radeon Software hatası gibi bir çok hatalar başladı. Genellikle HDMI ile bağlı olan ekrandan bir oyun oynarken diğerinden video oynatıyorum. Bir süre sonra oyunda donmalar başlıyor ve hemen ardından tamamen sistem donuyor. Sonra eski monitör tamamen siyah ekran oluyor, kapanıyor ve yeni olanda görüntü kalıyor ancak oyun kapanıyor ve sistemde kasmalar, görüntüde yırtılmalar başlıyor. Ayrıca Radeon uygulaması da kapanıyor ve tekrar açmaya çalıştığımda ekran kartı bulunamıyor uyarısı geliyor. Diğer ekranı söküp yeniden başlattığımda tek ekran ile bir sorun yaşamıyorum. Uzun süre çift ekran kullanıp sorun yaşamadığım için, çözüm bulmaya çalışıyorum.

Aldığım Hatalar =>

DDU ile ekran kartını tamamen kaldırıp en son güncellemeden bir öncekini yükledim, OC ayarlarını biraz daha default ayarlara yaklaştırdım, yine aşağıda paylaştığım MemTest86 ile bellekleri test edip herhangi bir sorun görmedim. Ancak ikinci ekranı kullandığımda sorunlar devam ediyor. Şu an sadece asıl ekranı kullanıyorum.

MemTest86 =>

İkinci ekran eski olması sorun yaratıyor, kısa devre gibi sorunlara yol açıyor olabilir mi ?
Daha önce dikkatimi çeken, Ayarlar-Sistem-Monitör bölümünde asıl kullandığım yeni ASUS ekran "2", eski-yan monitör ise "1" olarak görülüyor ve değiştirmeyi başaramadım. Bu bir sorun teşkil ediyor olabilir mi?

Sorunu açıkça belirtebilmek için çok fazla detay belirttim, kafanızı şişirdiysem affola öncelikle. Bunlar dışında aklınıza gelen, sorun olabileceğini düşündüklerinizi veya aynı sorunu yaşadıysanız neler denediğinizi benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

On board üzerinden görüntü oluşması zordur işlemci hem veri işleme hemde ekran kartı gibi görüntü işleme ile uğraştığı için ısınması normaldir fakat uzun süre 95 ve üstüne çıkmadığından ve termal macununu kaliteli ve nemli olduğundan emin olun.
1050 ekran kartım bile 2 monitöre görüntü verirken can çekişiyodu ki bunu apu bi işlemci ile hemde yaparsan normale göre 2 kat zorlanır normal kullanımda bişi farketmezsin ama oyunlarda g sync kapalı olduğundan emin ol.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…