Araba nasıl kullanılır?

Daha fazla  
Herkese merhaba,

Benim sorum arabalar ile ilgili olacaktı. Dört yılı aşkın bir süredir ehliyetim var ve maalesef dört yıldan beri hiçbir şekilde araba kullanamıyorum. Ehliyeti ise 20 yaşındayken, hayatımda ilk defa direksiyon koltuğunun başına geçip direksiyonu ilk kez tutup, vitesi ilk kez değiştirerek güç bela bir şekilde aldım. Gaz-fren-debriyaj pedal ayarlaması ise en çok zorlandığım kısım oldu. Üzüldüğüm nokta, çocukluğumdan beri araba kullanmaya istekli olduğum ve arabalara ilgim olduğu halde ebeveynlerimin veya yakınlarımın bana destek olup yol göstermemesi, beni cesaretlendirmemesi, araba kullanmaya teşvik etmemesi sebebiyle, normalde belki de yıllar öncesinden çok rahat öğrenebileceğim bir şeyi zar zor yapabilmem. Ehliyet sınavında yaşıtlarımın bu konuda benden çok ötede olduğunu gördüğüm için şanslı olduklarını düşündüm hep. Ehliyet için arkadaşımın babası, bizimkilerden tık olmadığını görünce, arabaya olan ilgimi görüp halime acıdı da sınav için önayak oldu. Yani kendi ehliyetim için kendi babam yerine arkadaşımın babası sayesinde aldım. Üzülsem mi, sevinsem mi bilemedim.

Bütün bunların ışığında, zar zor ehliyet aldığım için haliyle bazı becerileri unuttum. Park etme becerisi hiç yok ayrıca. Bu yüzden ciddi bir araç sürme eğitimi sonrasında da pratik yapmak istiyorum. Trafiğe kapalı alanda pratik yapmam daha güvenilir olacağı için önerebileceğiniz trafik eğitimi kursu, sonrasında kapalı bir pist, sonrasında ise başlangıç için uygun bir otomobil var mı rica etsem söyleyebilir misiniz?

Benim için gerçekten önemli bir konu, tavsiyelerinize çok ihtiyacım var. Dediğim gibi, kendi ebeveynlerim ilgilense her şey daha farklı olurdu ama durum bu, ben de bir şekilde öğrenmek zorundayım.

Mezun olduğun sürücü kursuna gidip araba dersi almak istediğni söyleyebilirsin. Makul bir ücret karşılığında bir ders tarihi ve saati ayarlayabilirsin. Ayrıca üzülmene gerek yok dostum, ben son sınav şansımda debriyajını bilmediğim manuel araba verildiği için dosya yaktım fakat umursamıyorum şuan. Aileni de seçemediğini unutma o yüzden sana arabasını veren arkadaşının babasının bu iyiliğini sakın unutma. Yaşıtların da senden önde olabilir bu çok normal, kimse eşit şartlarda doğmaz ve kimisi 9 - 10 yaşında araba sürmeyi öğrenir. Kimisi ise 27 - 28 yaşında öğrenir. Canını sıkmanı gerektirecek bir durum yok ortada.

Mümkünse bilgisayardan gamepad, varsa direksiyon seti ile araç oyunları oynayın yardımcı olur birazcık da olsa. En azından manevralarda aracın ne yapacağını kavrarsınız.

Araba sürmeyi fazla bilmem yani 10 dk falan sürdüm bana o kadar zor gelmedi dur kalk falan basit şeyler bunlara zamanla sürerek alışılır ama tavsiyem şansın varsa ilk önce vitesli bir motor kullanmayı deneyebilirsin motor kullanıyorum oradan debriyaj gaz mantığına alışık olduğum için arabada aynı şeyi yapmak bana çok zor gelmedi ilk sürüşümde hiç stop ettirmedim sadece arabanın boyutuna alışık olmadığım için biraz değişik geldi ama bende kursa falan gitmek olay değil bütçeniz varsa alın ucuzundan bir araba gidin boş bir alana alışmaya çalışın.

İlk önce güzelce bir uykunuzu alın. Gece araba ile gezebilirsiniz sokak aralarında hız yapmanıza gerek yok. Yavaş yavaş kendinizi alıştırın. Arabaya biner binmez motoru çalıştırmayın. Oturun arabada biraz vakit geçirin bakın sağ sola bir şeyler ile uğraşın, kendinizi rahatlatın. Ardından ise yavaş yavaş arabayı kaldırın. Panik yapmanıza gerek yok en kötü frene basarsınız ve araba istop eder bu kadar. Ara sokaklarda yavaş yavaş sürün ya da mümkünse dağa yoluna falan çıkın oralarda yapın tamamen boş olur. Bu iş sizin cesaretiniz ile olacak bir şeydir.

İlk olarak arabayı istop etmeden kaldırmayı ve durdurmayı öğrenin. Ardından ise vites atmaya geçebilirsiniz.

Araba sürmeyi tam olarak bilmeyen birisinin gece sürmesi tehlikeli olabilir. Bence daha çok hafta sonu sabah daha mantıklı olur erken saatlerde diye düşünüyorum.

Araba kullanabilmek aslında yüksek beceri isteyen bir iş değil bence. Fakat oldukça dikkatli olmanızı gerektiriyor. Yukardaki arkadaşların da önerdiği gibi sürücü kurslarından şehir içi trafikte ders verilecek şekilde yardım alabilirsiniz. Başlangıç için sürücü kurslarında kullanılan İ20, clio gibi araçlar oldukça rahat olacaktır. Bu araçların kullanımı kolaydır. Arabaya bindiğinizde tek yapmanız gereken şey rahat olmak. Bu da pratik yapa yapa gelişecektir. Dışarda 15-20 senedir araba kullanıp hala doğru düzgün araba kullanamayan binlerce insan var. Ben iyi bir şoför olacağınızdan eminim. İyi akşamlar dilerim.

Hocam selam, ben 16 yasindayim. Size cesaret olmasi acisindan. Bende yeni yeni ogreniyorum 3 hafta olmamistir belkide. Fren-Gaz-Debriyaj ayarlamada bir sikintim kalmadi. Xergeon hocamin dedigi gibi ders alabilirsiniz, yine direksiyon setiniz varsa faydaniza olur. Ayrica sadece dinlememle bile bana buyuk faydasi dokunan bir kanal var. Sizede yardimci olacagindan adim gibi eminim.https://www.youtube.com/@mustafasonmezer , reklam vesaire degildir. Abi cok sakin ve guzel anlatiyor. Videolarini biraz goz gezdirirseniz ihtiyaciniz olan hersey var. ayak kamerasi oldugu icin dahada iyi olur. Ayrica hocam benim kendi onerim. Egerki bir derse baslarsaniz, yapacaginiz ilk sey sakin olmak. Her ne olursa olsun acele edip stres yaptiginiz zaman kendinize yazik etmis oluyorsunuz. Bana gore iki puf noktasi var, 1-Sakin olmak 2-Pratik, fazlasiyla deneme yapmak. Ne kadar cok deneme o kadar cok tecrube olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…