Araç satışı nasıl yapılır?

Cideli 37

Picopat
Daha fazla  
Aracımı yarın hayırlısıyla satıyorum. Güvenli ödeme adımları nasıl işliyor? Alıcı ile satıcının bankaları farklı olursa bir sorun yaşar mıyız? e-Devlet üzerinden Takasbank sürecini kullanmayı planlıyorum.

Ayrıca, bu süreci tamamlamış biri anlatabilir mi? İlk defa yapacağım, hiçbir şey bilmiyorum.

Bir de, aracın üzerindeki HGS'yi yeni aldığım arabaya nasıl aktarabilirim?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim, iyi akşamlar.

Farklı banka olması problem değil. Noterden önce e devletten satış işlemini başlatıyorsunuz. Siz işlemi yaptıktan sonra alıcı işlem yapabiliyor. İban bilgileri e devlete giriliyor. Alıcı parayı takasbanka gönderdikten sonra noter sistemine düşüyor. Bu aşamadan sonra ruhsat devri yapılıyor noterde ve devir sonrasında para satıcının verdiği iban adresine gönderiliyor.

Yakın zamanda hem satış hem alış yaptığım için tane tane anlatıyorum diğer merak edenler olursa da faydalansın.

İşlem aynı banka üzerinden olacaksa çok daha basit ve hızlı oluyor. Bankalar farklı ise de edevlet takasbank kullanılabilir. İşlem sırası olarak değişen bir durum yok.

İlk önce satıcı ilgili platformdan satış işlemi başlatıyor. Alıcı ve araç bilgilerini giriyor.

Daha sonra işlem doğru yapıldıysa alıcıya bir mesaj gidiyor. Bu mesajda referans kod geliyor.

Alıcı da platforma girerek tüm bilgileri onaylıyor ve para transfer işlemini gelen mesajı iyice okuyarak tamamlıyor. (Aynı bankalarda bu işlem hemen oluyor ancak takasbank kullanırken gelen referans kodu açıklamaya yazarak mesajla gelen iban da para transferi yapılması gerekiyor)

Para transfer işlemi başarıyla tamamlanınca her iki tarafa da artık notere geçebilirsiniz şeklinde bilgi mesajı geliyor. Bu süreç en fazla 10 15 dk sürebiliyor telaş etmeyin.

Bu mesaj geldikten sonra notere geçmeden alıcı tarafından araca sigorta yaptırmayı unutmayın.

Tüm işlemler bittikten sonra da para satıcının hesabına otomatik olarak geçiyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı