Arch Linux güzel mi?

Bende 30saniye civarı boot süresi veriyordu. Bugün Arch 14 saniyede boot edildi. Ortalamada da 15-20 saniye sürüyor.
30 ise yine iyi. Sen GNOME Software ile güncelleme yapıp sistemi açmayı denesene.
Ben Only-DNF ile sistemi kullanmaya çalıştım ama çileden çıktım yine de.

Bende 30saniye civarı boot süresi veriyordu. Bugün Arch 14 saniyede boot edildi. Ortalamada da 15-20 saniye sürüyor.
Yok ya gayet hızlı boot ediyor kullanımda da hafif, saf haliyle boşta 800mb kullanım veriyordu Gnome ile. Gnome saf GNOME zaten, eklentilerle 900e falan çıkıyordu.
Debian tarafında şansım hiç yaver gitmedi.
Arch taradı bana ters, biraz da olsun stabillik lazım fakat Ubuntu kadar da taş devri olmayacak.

OpenSUS Leap deneyeceğim muhtemelen bir ay falan sonra.

Fedora tam dediğini karşılıyor. Paketler test ediliyor ama Debian Ubuntu gibi ölüsü çıkana kadar bekletilmiyor.

Benim de istediğimi veriyor bir nevi ama boot süreleri çıldırttı beni. Düzeltmeye çalışınca 40saniyeye doğru yol almaya başlayınca geçtim Arch'a tekrar.

Düşündürücü attığım için üzgünüm ama BTOP veya HTOP ile baktınız mı? Saygısızlık etmek kesin-kes etmek istemem ancak 1.5 GB RAM'e yakın kullanıyor maalesef en son 3 ay önce kullandığımda.

Saf GNOME diyorsunuz güzel diyorsunuz ama GNOME Software zaten RAM'da 420 MB RAM kullanıyor.

Debian harika distrodur ama Wi-Fi konusunda sorun yaşamadıkça kurulumda. Kurulumdan sonrası aslında bir nebze rahattır. Üzüldüm

Arch aslında birçok dağıtımdan stabildir. Debian'ın paketleri stabildir ama Arch'ın da tabanı stabildir. Yani böyle öznel bir cümle bence rahatlıkla Kurulabilir sebep olarak da şunu göstermek isterim:
Misal siz Arch kullanırken sürekli bir şeyleri değiştirirsiniz. Özetle kurcalamalara rağmen çok iyi çalışan bir distro.

OpenSUSE hiç kullanmadım. Keşke yorum yapabilsem ama deneyimli Linux kullananları genelde memnun ediyor. Paketlerde sadece sorun yaşamanızı beklerim kullanımınız boyunca hocam.

Oyun konusunda da iyi değil bu arada. X11 Config'e rağmen 80 FPS'e düşüyordu LoL'de.

Gerçekten pek memnunum kendilerinden o konuda. YaST denemek istiyorum bi bakıp dönerim herhal.
Flatpak ve snap ile hiç bir dert olmuyor hocam, fazla önemi kalmadı repoların runtimelar vesair dışı.

Şimdi reboot atıp ss alacağım gerçekten çok merak ediyorum kaç çıkacak.

@erengore @300319 taze taze açılmış Fedora GNOME, KDE de kullandığım için sistemde Gnome software yok fakat görüntü bu, varken de görüntü buydu.
Bir not olarak boot süresi 6 saniye, DRAMsiz bir M2 üzerine kurulu, sistemle gelmiş bir OEM Kingston disk.

Kurulu eklentiler de bunlar, fazla bir şey yok fakat bunlar işte.

Son düzenleme:
Son kullanıcı ve günlük işler açısından Arch iyi bir dağıtım DEĞİL!

Son kullanıcı açısından özellikle ilk kurulum aşaması offline olan ve gereken gerekmeyen her şeyi kuran Ubuntu - Fedora gibi dağıtımlar ve alt türevleri bence daha iyi.

Arch sistem olarak uğraşmak, Linux de farklı şeyler denemek, kendini geliştirmek isteyenler için oldukça güzel. Çünkü sistemi sıfırdan kuruyor ve zevkine göre modifiye ediyorsun.
Sistem çökmesi halinde bile mutlu olabiliyorsun Arch da. Kendine ne halt ettim de de çöktü diye sorguluyorsun (diğerlerinde de sıfırdan kurlum olsa da hazır iso yu yükleyip modifiye etmek daha kısa sürüyor).
Arch içinde son kullanıcı deneyimi için Garuda-reborn vb dağıtımlar mevcut. Oldukça da güzel dağıtımlar olsa da... Özellikle garuda...

İlk tanışma amaçlı ubundu - Mint gibi hazır ISO'ları yükleyip denemenizi. Hızınızı alamadığınızda ise acrh a gelmenizi önerebilirim.

Bunu acemi ve son kullanıcı deneyimi arttırmak hevesinde olarak söylüyorum.
Kendim tamamen sistemi ve recovery aşamalarını öğrendiğimde Windows kurduğum arkadaşlarımın evindeki pc-lere Linux kurma hedefinde biri olarak söylüyorum.

Ve bu forumdaki gibi paylaşım ve online sayısımı, tecrübesini uzun uzun anlatan kişileri de biraz zor bulursunuz.

Saolsunlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…