Rehber Arch Linux Kurulumu Sonrası Batarya Performansı Ayarları

Makaleler
3
Öncelikle merhaba. Benim AMD Ryzen APU bir laptopum var ve bunla yaklaşık 1-2 aydır aktif EndeavourOS kullanıyorum. Uzun araştırmalarıma rağmen laptopta Windows'u yakalayan bir batarya performansı asla alamadım. Windows'ta 8-10 saat ekran süreleri alırken Linux'ta Firefox kullanırken 4 saat, Brave'e geçtikten sonra ise 6 saat ekran süreleri görüyordum. Son zamanlarda birkaç ayar ile 6.30 saati zorlamayı başarmıştım. Ancak hala sonuçlar hakkında bir memnuniyetsizliğim vardı. Bu hafta yaptığım son araştırmalarla bu sorunu kökünden çözdüm. Şu anda Linux ile Windows'a denk, hatta daha iyi sonuçlar almaktayım. Sizlere ise bunu nasıl yaptığımı anlatacağım. Bu rehber aynı zamanda farklı dağıtımlarda da paket isimleri bulunarak uygulanabilir. Öncelikle kurulum konfigürasyonumu paylaşayım:

CSS:
[lancebishop@Aspire-A515 ~]$ neofetch
                     ./o.                  lancebishop@Aspire-A515
                   ./sssso-                -----------------------
                 `:osssssss+-              OS: EndeavourOS Linux x86_64
               `:+sssssssssso/.            Host: BC Ganymede_BCU
             `-/ossssssssssssso/.          Kernel: 6.8.10-lqx2-1-lqx
           `-/+sssssssssssssssso+:`        Uptime: 1 hour, 19 mins
         `-:/+sssssssssssssssssso+/.       Packages: 1498 (pacman)
       `.://osssssssssssssssssssso++-      Shell: bash 5.2.26
      .://+ssssssssssssssssssssssso++:     Resolution: 1920x1080
    .:///ossssssssssssssssssssssssso++:    DE: Plasma 6.0.5 (Wayland)
  `:////ssssssssssssssssssssssssssso+++.   WM: kwin_wayland_wr
`-////+ssssssssssssssssssssssssssso++++-   Theme: Breeze-Dark [GTK2], Breeze [GTK3]
 `..-+oosssssssssssssssssssssssso+++++/`   Icons: Papirus-Dark [GTK2/3]
   ./++++++++++++++++++++++++++++++/:.     Terminal: konsole
  `:::::::::::::::::::::::::------``       CPU: AMD Ryzen 5 5625U with Radeon Graphics (12) @ 4.388GHz
                                           GPU: AMD ATI Barcelo
                                           Memory: 4439MiB / 15344MiB

Öncelikle bu sorunun sebebini ilk buluşum Manjaro forumda birisinin CPU voltajının sürekli olarak 1.4V kaldığını ve bu sebepten ne yaparsa yapsın bataryadan iyi bir sonuç alamadığını söylemesi ile oldu.

1. Voltajları kontrol etmek için öncelikle bir kernel modülü yüklememiz gerekiyor. Bu modülün Arch Linux için ismi zenpower3-dkms. Farklı dağıtımlarda isimlendirme farklı olabilir. Öncelikle bu yazılımı AUR'dan yay ile indiriyoruz.
yay -S zenpower3-dkms
Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra artık sensors komutu girdikten sonra "amdgpu" biriminin voltajının da göründüğünü farkedeceksiniz. Örneğin bende şu şekilde görünmekte. Burada voltajlarınız maksimuma sabit değilse sizde bu sorun mevcut olmayabilir. Ancak bende voltaj işlemler öncesi 1.3V'da sabitti ve değişmiyordu. Sizde de bu şekilde olduğunu varsayıp devam edeceğim.

2. Gerekli olan güç yönetimi uygulamaları olan TLP ve bunu kontrol etmek için TLPUI uygulamalarını indirelim.
yay -S tlp tlpui

3. TLPUI'ı çalıştırıp sırasıyla şu ayarları yapalım
  • General - TLP_ENABLE = açık
  • Graphics - RADEON_DPM_PERF_LEVEL_ON_AC = auto
  • Graphics - RADEON_DPM_PERF_LEVEL_ON_BAT = low
  • Processor - CPU_DRIVER_OPMODE_ON_AC = active (amd-pstate-epp açar)
  • Processor - CPU_DRIVER_OPMODE_ON_BAT = active (amd-pstate-epp açar)
  • Processor - CPU_SCALING_GOVERNOR_ON_AC = schedutil
  • Processor - CPU_SCALING_GOVERNOR_ON_BAT = powersave
  • Processor - CPU_ENERGY_PERF_POLICY_ON_AC = balance_performance
  • Processor - CPU_ENERGY_PERF_POLICY_ON_BAT = power (amd-pstate-epp'yi kontrol eder.)
  • Processor - CPU_BOOST_ON_AC = açık
  • Processor - CPU_BOOST_ON_BAT = kapalı
  • Processor - PLATFORM_PROFILE_ON_AC = balanced
  • Processor - PLATFORM_PROFILE_ON_BAT = low-power
Ayarları yaptıktan sonra kaydedip çıkmayı unutmayın.

4. TLP'yi başlatalım ve sistemle birlikte başlayacak şekilde ayarlayalım.
sudo systemctl enable tlp.service
sudo systemctl start tlp-service

5. CPU governor, scaling driver gibi değerleri kontrol edelim.
cat /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_governor = powersave olmalı
cat /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_driver = amd-pstate-epp olmalı
cat /sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/energy_performance_preference = power olmalı.
sensors = amdgpu'daki voltajın artık değişken ve daha düşük değerlerde olması lazım.

Notlar: EndeavourOS ve birçok KDE yüklü dağıtım power-profiles-daemon adında bir araçla yüklü gelmekte. Bu Windows'taki gibi görev çubuğundan güç modunu değiştirmenize olanak tanıyor, ancak amd-pstate-epp'yi kontrol edemiyor. TLP uygulaması ise 1.6 sürümünden itibaren amd-pstate-epp için destek kazandı. TLP kurarken bu araçla çakışacaktır ve onun üzerine kurulacaktır. Bunu kabul edebilirsiniz çünkü TLP onun yaptıklarının yanında birçok daha şey yaparak batarya sürenizi oldukça artıracaktır. Bu rehber haricinde TLPUI'dan Disks, Network, PCIe menülerinde de işinize yarayacak birçok ayar bulunmakta. Bunları da inceleyip uygulayabilirsiniz.

İşlemler öncesi ve sonrası değerlerimi aşağıda paylaşıyorum.

Umarım bu rehber birilerinin daha işine yarar. Ben ileride dönüp bakmak için bilgilerimi buraya kaydetmek istedim.

Son düzenleme:
çok güzel konu fakat
Kod:
amd-pstate-epp
paketi bulunmuyor archta alternatif ne olabilir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…