Arch Linux ve Windows 10 systemd-boot ile dualboot nasıl yapılır?

Eren T.

Hectopat
Makaleler
6
Daha fazla  
Yakın zamanda Arch Linux ve Windows 10 dualboot yapacağım. GRUB ile en son dualboot yapmaya çalıştığımda Windows 10'u algılamamıştı (OS-prober yüklü olmasına rağmen). Ancak systemd-boot'un dualboot özelliği var mı onu bile bilmiyorum ki olduğunu düşünüyorum. Çünkü klasörün ismi "entries". Ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum. Hangi Bootloader'ı kullanmalıyım? Ayrıca nasıl yapacağımla ilgili kaynak varsa atabilir misiniz, ben bulamadım da. Daha çok GRUB ile var. Normal kurulumu biliyorum ama dualboot kurmaya çalıştığımda hiç başarılı sonuç alamadım.

@Rona

Yakın zamanda Arch Linux ve Windows 10 dualboot yapacağım. GRUB ile en son dualboot yapmaya çalıştığımda Windows 10'u algılamamıştı (OS-prober yüklü olmasına rağmen). Ancak systemd-boot'un dualboot özelliği var mı onu bile bilmiyorum ki olduğunu düşünüyorum. Çünkü klasörün ismi "entries". Ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum. Hangi Bootloader'ı kullanmalıyım? Ayrıca nasıl yapacağımla ilgili kaynak varsa atabilir misiniz, ben bulamadım da. Daha çok GRUB ile var. Normal kurulumu biliyorum ama dualboot kurmaya çalıştığımda hiç başarılı sonuç alamadım.

@Rona

Bu konu işe yarayabilir.

Ayrıca direkt Arch yerine EndeavourOS kullanabilirsin. Kurulumda systemdboot ve dualboot desteği mevcut.

Bu konu işe yarayabilir.

Anladığım kadarıyla şunları yapacağım, şöyle bir disk şemam var diyelim:

sda
|_sda1 (Windows EFI)
|_sda2 (Windows kök)
|_sda3 (Kurtarma bölümü)
|_sda4 (Arch EFI)
|_sda5 (Arch kök)
|_sda6 (Arch Swap)

Kod:
sudo mount /dev/sda4 /mnt/boot
Kod:
sudo mkdir /mnt/winefi
Kod:
sudo mount /dev/sda1 /mnt/winefi
Kod:
sudo cp -ax /mnt/winefi/EFI/Microsoft/ /boot/EFI/

Peki bunları yaptım diyelim, systemd-boot'un ekranına giriş ekleme şansım var mı? Yani systemd ekranından Windows 10'u seçebilme şansım var mı?

Ayrıca direkt Arch yerine EndeavourOS kullanabilirsin. Kurulumda systemdboot ve dualboot desteği mevcut.

En minimal kurulumu yapmak istiyorum hocam.

Son düzenleme:
Anladığım kadarıyla şunları yapacağım, şöyle bir disk şemam var diyelim:

Sda
|_sda1 (Windows EFI)
|_sda2 (Windows kök)
|_sda3 (Kurtarma bölümü)
|_sda4 (Arch EFI)
|_sda5 (Arch kök)
|_sda6 (Arch Swap)

Kod:
sudo mount /dev/sda4 /mnt/boot
Kod:
sudo mkdir /mnt/winefi
Kod:
sudo mount /dev/sda1 /mnt/winefi
Kod:
sudo cp -ax /mnt/winefi/EFI/Microsoft/ /boot/EFI/

Peki bunları yaptım diyelim, systemd-boot'un ekranına giriş ekleme şansım var mı? Yani systemd ekranından Windows 10'u seçebilme şansım var mı?

En minimal kurulumu yapmak istiyorum hocam.

Hayır sda4'ü bir yere Mount'lamayacaksınız. O zaten sistemde /boot ya da /EFI klasörüne Mount'lu. Ekstra bir yere Mount etmenize gerek yok.

EndeavourOS minimal kurulum destekliyor hocam.

EndeavourOS minimal kurulum destekliyor hocam.

Bağımlılıklar fazladır diye düşündüğüm için saf Arch kuruyorum. Bir göz atayım hocam.

@Rona ayrıca systemd-boot'un ekranına giriş ekleme şansım var mı? Yani systemd ekranından Windows 10'u seçebilme şansım var mı?

Bağımlılıklar fazladır diye düşündüğüm için saf Arch kuruyorum. Bir göz atayım hocam.

@Rona ayrıca systemd-boot'un ekranına giriş ekleme şansım var mı? Yani systemd ekranından Windows 10'u seçebilme şansım var mı?

Evet. Kendim de systemd-boot ile Windows 10 EndeavourOS dualboot olarak kullanıyorum. Windows 10 diye seçenek olarak gözüküyor.

Arch kuracağım hocam, ISO'yu indirdim artık. Manuel olarak kuracağım. "entries"'e eklememe gerek var mı? Endeavour'a da yarın bir göz atarıım.

Arch kuracaksınız evet gerek var. Bu arada archinstall scripti ile kuracaksanız en son Partition Tool'u Windows yüklü disklerde çok iyi çalışmıyordu. O yüzden öncesinde Windows'tan alan ayırıp elle kurulum yapmıştım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı