Arch Linux minimal kurulum yapabileceğiniz bir işletim sistemi ve çoğunluk da öyle yapıyor.
Minimal kurulum sırasında NVIDIA sürücüsü hazır gelmiyor. Bu yüzden çift ekran kartlı (Optimus-Bumblebee) bilgisayarlarda bu sonradan yapılacak bir iş oluyor.
Kurulum işlemi yaklaşık 20-30 dakikanızı alan kolay işlemlerden oluşuyor. İsterseniz başlayalım. İlk önce NVIDIA driver’ını indirerek işe başlayalım.
Kod:
sudo pacman -S nvidia -> LTS olmayan Linux kernel için
sudo pacman -S nvidia-lts -> LTS olan Linux kernel için
Ondan sonra dosyaları düzenlemeye başlayalım. sudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/10-nvidia-drm-outputclass.conf
Eğer SDDM yerine başka bir giriş yöneticisi kullanıyorsanız da Arch Linux Wiki’den kendinize uygun olanı yapın.
Sıra GRUB önyükleyicisini ayarlamakta. sudo nano /etc/default/grub
Önümüze gelen dosyada GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="loglevel=3 quiet kısmının sonuna nvidia-drm.modeset=1" kısmını ekliyoruz. Sonuç buna benzemeli: GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="loglevel=3 quiet nvidia-drm.modeset=1"
Şimdi ise GRUB önyükleyicimizi güncelleyelim. sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Şimdi ise initramfs sistemimizi (yani mkinitpcio) düzenliyoruz. sudo nano /etc/mkinitcpio.conf
Dosyanın sonuna MODULES=(nvidia nvidia_modeset nvidia_uvm nvidia_drm) kısmını ekliyoruz.
Sistemimizin değişiklikleri anlaması için Linux kernelini tekrar indiriyoruz.
Kod:
sudo pacman -S linux -> LTS olmayan Linux kernel için
sudo pacman -S linux-lts -> LTS olan Linux kernel için
Son dosyamızı düzenlemeden önce /etc/pacman.d kısmına hooks adlı bir dizin yapmalıyız. mkdir /etc/pacman.d/hooks/
Son dosyamız için bu komutu kullanalım. sudo nano /etc/pacman.d/hooks/nvidia.hook
Dosyaya bunları yazalım:
Kod:
[Trigger]
Operation=Install
Operation=Upgrade
Operation=Remove
Type=Package
Target=nvidia nvidia_modeset nvidia_uvm nvidia_drm
Target=linux (eğer LTS olan linux kerneli kullanıyorsanız linux yerine linux-lts yazın)
[Action]
Description=Update Nvidia module in initcpio
Depends=mkinitcpio
When=PostTransaction
NeedsTargets
Exec=/bin/sh -c 'while read -r trg; do case $trg in linux) exit 0; esac; done; /usr/bin/mkinitcpio -P'
Ve böylece kurulum işlemini bitirdik. Sizde de söyle gözükmeli:
Kaynaklarım: Fedora docs Pastebin --> konuyu başka sayfada görmşütüm ama onu kaybettim. Yoksa onu koyacaktım.