Arch Linux'e taşındıktan sonra neler değişti?

TosunPASA

Megapat
Makaleler
1
Yer
İSTANBUL
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
W11-Linux
Meslek
Emekli
Merhaba,
Burada sayısız Linux konusunda usta arkadaşlar varken yorum yapma teşebbüsüm olmaz ama dün itibari ile sistem olarak Arch Linux'e taşınmış oldum. Kişisel tecrübelerimi paylaşacağım sadece.

Haftalardır sayısız dağıtımları kurdum denedim. Tabii ki hepsi Arch dağıtımı idi. İçlerinde en sevdiğim "Garuda gamer" ama ne şahsi uğraşlarım neden kendi forumlarında NVIDIA ile olan soruna direk çözüm göremediğim için sadece Notebook'umda kurulu, çok da güzel çalışıyor. Snapshot büyük bir iyilik acemi için.

Desktop'a base ISO ve kendi scriptleri ile ilk önce Xfce olarak kurdum.
Tüm ayarları yani oynadığım oyun dahil her şeyi ayarladıktan sonra da manuel olarak KDE Plasma kurdum ama login ekranında sadece X11 ekranına girebiliyorum, maalesed wayland ı seçtiğimde kullanıcı adım ve şifremi kabul etmiyor. Şu an onun neden niçinlerini araştırmadım.

Diğer diskde W11 ve NVIDIA'nın son driver ı ile yüklü. Maalesef son driver ile PC resmen çöküş noktasına geldi. Oyun oynarken aynı anda bir YouTube haberi seyretmek istediğimde PC'deki ekran kartı fanı başta olmak üzere tüm fanlar bağırmaya başlıyor ve arada ekranda donma durumu başladı. Eski ekran kartlarınıza yeni driver yüklemeyin demek istiyorum. Ama ben disk boşalsın diye tüm eski NVIDIA driverlarını silmiş bulundum. W11 kendisi 4xxli driver ı kendisi yüklüyor bu arada.

Neler değişti hardware performansım da ?

Şu an Arch KDE de; oyunun hem PC versiyonunun emüle hali açık, hem de telefon scrcpy ile PC'ye aktarılmış halde iken aynı anda YouTube'dan haber seyrediyorum. Henüz fanlardan bir şittt sesi bile gelmiyor. Masa üstüne CPU kullanım değeri gösteren bir agent koydum ama onu yakında Bar'a eklerim herhalde. Anlık CPU-GPU yüklenmelerini daha net takip etmek için. Şu ana kadar tüm her şey açık iken CPU değerinin %20leri geçtiğine denk gelmediğim gibi herhangi bir fan sesi de çıkmıyor.
Tahminimce de GPU yüklenmeleri de pek olmuyor ama bunu bar a ekleyip veya önerebileceğiniz başka programlar ile anlık takip ve kayıt mümkün ise log kaydı alarak da denemek isterim.

Yani aynı anda PC'ye çok fazla iş bindirsem bile PC de bir yük dalgalanması veya hardware'im eskisi gibi zorlanmıyor. Hatta hiç zorlanmıyor. Fanların yarış halinde çalıştığının sesini duymadım. Yaklaşık 20 saattir.

Ama KDE'yi yüklerlen maalesef hiç oynamadığım sayısız oyun ve programlar da beraberinde geliyor. Onların bir kısmını sildim ve silinecek çok fazla dosya da var.
Xfce de .sh uzantılı dosyaları mouse tıklaması ile sorunsuz çalıştırıyor iken maalesef KDE artık onu yapamıyorum.
Arkadaşımızın verdiği.

Kod:
xfconf-query --channel thunar --property /misc-exec-shell-scripts-by-default --create --type bool --set true

Bu kodu KDE ortamında yazmam sonuç değiştirmiyor. Ufak bir ayar yapmak gerekir ama bilemiyorum şu an için. Xfce'yi silmedim disk de hala duruyor ama şu an KDE X11 ekranını kullanıyorum.
XFCE'de ses denemelerimde sorun yaşamamıştım. Ama KDE'yi yükledikten sonra sistem veya youtube video sesleri çıkmaz oldu. Garip şekilde. Sonra nette bu konuyu araştırınca bir kod paylaşımı yapılmıştı hatırlamıyorum şimdi ve sorun düzeldi. Ama desktop değişiminde ses sorunu çıkması ilginç.

Kernel olarak ise zen kullanıyorum ama Linux Kernel'ı da silmedim diye biliyorum. Hala bir yerlerde duruyor diye aklımda. Neofetch ile baktığımda bana zen'i gösteriyor.

Yapılacak çok şeyler var halen. Örneğin NTFS diskleri okuyup yazma işi yapıyorum ama herhangi bir MP3 Player veya Media Player ile NTFS disklerdeki bir dosyayı açmak istediğimde onları görmüyor. Sadece dolphin gibi dosya yönetici programlar ile erişim sağlayabiliyorum. O konuda yardım edebilirseniz iyi olur.

Disklerden birini boşaltıp BRTFS'e veya öneriniz FAT ne ise ona çevirmeyi düşünüyorum.
Ama aktif bağlı kalıp bu Media Player yazılımları sorunsuz görecek şekilde olmalı her şey.
Diskin diğeri maalesef NTFS olarak kalacak ama programlar ile sorunsuz erişim sağlamam gerekecek, Ama nasıl ?

YouTube'da "snapper Tools" vb yazılımların kurulumunu anlatan kişiler var ama adam daha önce snapshot dizini açmış sürekli bir kodlar yazıp siliyor vs. Bir sürü uzun hikaye şeklinde Snapshot adımları anlatıyor. Snapshot olsun timeshift gibi yazılımları acemi birinin kolayca kurup ayarlarını nasıl yapılır hem sistem yedeği hem de snapshotları sistem içinde nasıl tutulur anlatan bir yazı-video bulamadım. Timeshift kolay sanırım. Sadece yeni bir diske Linux FAT'i ayarladığımda sorunsuz çözülebilir ama yine de acemi için bir anlatım güzel olur.

Masaüstü paylaşım yapacak şekilde bir ayar durumunda değilim ve ustalar ile yarışacak durumum yok. Nerede ise base bir görsellik var şuan. Kendi wallpaper'ları falan filan.

Şu an için oyunumu çalıştırmak ilk hedefim idi ve performans sorunu olmadan onu başardım. Önümde daha çok uzun ve de öğrenmem gerekecek konular var.
Yardım ve önerileriniz ile.

Selam.

NTFS diskine ait bilgileri /etc/fstab dosyasına elle girmen gerekir. Örneğin benim fstab dosyamda NTFS ile ilgili kısım şu şekilde

Kod:
UUID=D6264D82264D6519                     /media/sda2/   ntfs    defaults,noatime 0 2
UUID=01D025DDB918E140                     /media/sda3/   ntfs    defaults,noatime 0 2

Benim fstab dosyamda Media klasörü altında sda2 (Window C) ve sda3 (Windows D) diye iki tane NTFS bölümüm var. Linux bu bölümleri UUID kodu ile tanıyor. Senin bağlayacağın disk bölümünün UUID kodunu da

Sudo blkid

Komutu ile öğrenebilirsin.
Bilgisayardaki disk bölümlerinin ismini öğrenmeki için

Sudo fdisk -l

Şu an bayağı yorgunum.
Fstab a ait bazı yabancı kaynaklardan yazılar gördüm ama sabit topic olarak burada olsa güzel olabilir. Yazdığınızı da 3-5 saat sonra deneyebileceğim ancak.

Birçok acemi arkadaşımız net'de arama konusuna başvurmuyor. Buradaki ustaların şahsi hayatları ve şahsi sorunları için zaman ayırması gerektiğini unutabiliyorlar.

Çok yoruldum günlerdir. Biraz film dizi seyretmek istiyorum.

İlginç bir şey daha var. Elimde 1-2 ay önce indirdiğim bir film MKV'si var. Ondan efekt seslerinin hepsi olmamak şartı ile (VLC) birazı çıkıyor. Konuşma seslerinin büyük kısmı hiç duyulmuyor. O dosya hariç diğer MP4'lerde sorun yok gibi. Genele bakmadım.

Netden bayağı fazla miktarda codec filan da yükledim o MKV de ses değişmiyor. İşin garibi W11 de de mge codec in hepsini işaretlemeden de o video da aynı sorunu yaşıyordum.

Şu an çok eski bir yabancı o sesden performans seyredip dinliyorum.
"Katya chilly svetlytsa"

Sanki renkler daha mı pürüzsüz canlı gözüküyor?

Bir gözüm CPU kullanımında %2-3'lerde seyrediyor

Adiniza sevindim.

Yazdiginiz XFCE parametresi sadece XFWM ve XFCE icin gecerli. Diger DE'lerde kullanilamaz.

Ayrica birde thunar dosya yöneticisi ile deneyin. GVFS, GVFS-MTP, NTFS-3G, thunar-volman paketlerini de kurmayi unutmayin.

Dedikleriniz ve yorumlariniz hakkinda bir sey daha soylemek isterim, Windows'da yasadiginiz sorunu muhtemelen cozebilirdiniz. Linux'un driverlari bu konuda daha kararli, ayni sorunlari bircok kez bende yasadim ve performansina asik oldugum aslinda Windows'un golgesinde kalmis bir OS oldugunun farkina 2017'de vardim.

Daha da gelisecek, ancak yeni teknolojilerin cikmasi gerektigini dusunuyorum. Sorunun net bir sekilde bazi oyunlarin Vulkan performansinin kotu olmasi ve anti-cheatlerin berbat ayarlanmasi oldugunu soyleyebiliriz. Bazi oyunlar wine ile calistirmaya izin vermiyor bile (Roblox, vs.).

Bunun için buradaki rehbere bakabilirsin.

Emeğine sağlık arkadaşım.
Aslında root ile login oldum. Klasik KDE nin ilk boş ekranı karşıladı. Şimdi X11 de ufak değişiklikler yapmışım. Kim uğraşacak yeniden. Zaten KDE de çok uzun kalmak gibi bir düşüncem de yok. Yapısını çok seviyor olsam bile cpu ve gpu ya getirdiği yükünde farkındayım.
Bulsam bir hazır OpenBox gibi hafif - text base bir DM, hemen install.sh ına basar sonra da kde yi silerdim de.. Herkes kendisine özel modifiye ediyor.
Hazır bir görsellik varsa da (install.sh ile yüklenebilecek) henüz bulamadım.
Modifiye etmek veya configlerini arayıp bulmak - doğru şeyleri değiştiriyor olmak. Yaşım için çok yorucu şeyler. Acemiyim ve var olan şeyleri bile kendi sistemime entegre etme konusunda tecrübem yok maalesef

Ha dersen ki al şu git deki sayfayı clone'la sonra da install.sh ını çalıştır olsun sana güzel bir hafif desktop. Cafcaflı hemde manager ı sayesinde ufak da olsa değişiklik yapabilirsin. Eyvallah derim. Bana şimdi polybar ın config dosyasına git şunu.... dediğinde "System halted" mesajı ile karşılaşabilirsin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…