Arch VMware için donanım hızlandırma desteği var mı?

Makaleler
3
Yer
Ordu/Perşembe
Arch Linux'u VMware Workstation üzerinde kullanıyorum. Bilgisayarım gayet iyi ve Windows sanal makinelerim donanım hızlandırma ile oldukça iyi çalışıyor ancak Arch Linux'da bir türlü donanım hızlandırmayı açamıyorum. Daha doğrusu open vm Tools isimli hizmet bunu bir türlü sağlamıyor. Dolayısıyla Windows sanal makinelerimin aksine Arch Linux istediğim performansı bir türlü alamıyor. Üstelik de bu kasılmaları yüzünden en basit video dosyalarını ya da YouTube'u açmaya çalışıyorum ancak ses bile kasıla kasıla geliyor ve sanal makine de kasmaya başlıyor. Halbuki Windows sanal makinelerinde böyle bir sorun yok. Ne yapmalıyım? Ayarlarında 3D grafik hızlandırma açık ve 4 GB VRAM vermiştim ancak ne yaparsam yapayım bir türlü olmuyor. Hatta günlerce ChatGPT'ye sorup anlamaya çalıştım. Xorg platformu düzgün çalışamıyor, dısplay=:0 komutuyla seçiyorum seçiyor ama yine xorg bir türlü çalışamıyor, başka işlemler yapıyorum sudo yetkisi olduğu halde hala bir hizmeti etkinleştirmek için izin alamıyorum vs. vs. Çok sorun yaşamaya başladım. Linux kullanmaya çalışıyorum ancak donanım hızlandırma'nın yokluğu yüzünden epey kasılmalı bir deneyim yaşıyorum. Ne yapmalıyım ki 3D hızlandırıcı aktif hale gelsin? Gerçekten günlerdir araştırıyorum ve yapmadığım işlem gerçekten kalmadı. Linux'un direkt herhangi bir hızlandırma desteği falan yok mu? Biliyorum sanal makinedeyim ancak Windows yüklü olanlar gayet hızlı çalışabiliyorken Linux'un bu kadar ayılıp bayılması ve sürekli engellerin çıkması normal değil.

Merhaba.

Bana kullandığınız Arch hakkında bilgi ile VMware ayarlarınıza ait ekranları paylaşır mısınız?
Kendim kurup denemek istiyorum.

Sanal PC ve VMware konularında rehber hazırlamaya çalışıyorum. Konu hakkında denemelerimi yapıp sizle paylaşayım.

Ayrıca belirtmek isterim.
Sanal sistemlerin görsel başarılarını kimse garanti etmez. Sonuç da hepsi klasik işlemleri yapması için ayarlanıyor. VGA'yı paylaştırmanıza rağme özellikle YouTube'da sorun yaşamanız ilginç. FHD olarak mı seyretmek istediniz?

Bu tür detaylı bilgi verirseniz denemek istiyorum.
Sudo yetkisi ile alamadığınız izinler konusunda bilgim yok.

Ben sanal sistemleri Windows kurulu disk haricinde çalıştırıyorum. Bu şekilde W11 kurulu SSD'nin IO performansı sanal diski etkilememesi için.

Ekran görüntüleri & hw bilgilerinizi paylaşabilirseniz, kendim denemek istiyorum.

Merhabalar. Kullandığım konfigürasyonlar tam olarak şu şekilde:

Kendi bilgisayarımda i5-9300H, 16 GB RAM ve GTX 1650 mevcut.
VGA'yı paylaştırmanıza rağme özellikle YouTube'da sorun yaşamanız ilginç. FHD olarak mı seyretmek istediniz?
Hocam paylaştırıyorum ancak VMware'ın kendi grafik sürücülerini bir türlü kuramadığımdan hem masaüstü ortamım kasıyor hem de genel anlamda performans sorunu yaşıyor. Ki en basit YouTube bu şekilde davranıyor. Çözünürlük fark etmeksizin böyle bir ses ve görüntü donması sorunu var hızlandırması olmadığı için. Windows sanal makinelerimde GPU hızlandırması olduğundan biraz ilginç gelecek ama sanal makine üzerinde oynadığım 3D oyunlar kasma olmadan oynanabiliyor ve 2K çözünürlüğe kadar videolar sorunsuz ve ses sorunu olmadan açılabiliyorken Arch ortamı kasım kasım kasılıyor desem yeri. Half Life bile zor açıyor diyeyim. Neden böyle 3D denemeleri yapıyorum? Ortamın kasmadığından emin olmak dolayısıyla olumsuz bir deneyim yaşamak istiyorum. Arch Linux'a henüz alışma sürecindeyim ve sistemi kullanmayı öğreniyorum. Ancak bu bahsettiğim kasmalar mevcut olduğu için olumsuz deneyim yaşıyorum.

Sudo yetkisi ile alamadığınız izinler konusunda bilgim yok.
Daha doğrusu sudo yetkim var mevcut kullanıcı için ama ne yaparsam yapayım Xorg serverini çalıştırabilmem için gerekli yetkilerin bende olmadığını iddia ediyor Xorg bey.

Normalde VMware ESXi kurup GPU passthrorugh yapmayı ve sürücü kurarak tam performansı alabilmeyi düşündüm ancak ESXi kurulumu sandığımın çok dışında bir şekildeymiş. Dolayısıyla ondan vazgeçtim. VMware'da yapılabildiğini ancak ESXi kadar tam kapasite olmadığını okudum ChatGPT beyden. Yani ileri seviye bir şeylere girmeyi pek istemiyorum. İcabında girerim ama önceliğim direkt VMware'ın 3D hızlandırıcısı için uygun sürücüyü kurup genel tüm kasmaları aşmak istiyorum.

Hw = hardware bilgini detaylandırmamışsın.
Hangi Arch Linux'ü - ne tür ayarlar ile kurduğunu yazmamışsın.
VMware'in versiyonu nedir? (17.6.1 kullanıyorum)

Kod:
https://blogs.vmware.com/workstation/2024/05/vmware-workstation-pro-now-available-free-for-personal-use.html

Öncelik olarak, hiçbir kimse workstation veya ESXi üzerinde aşırı yüksek kalite bir görüntü alabileceğini söylemez.

Ama sanal bir sistem içinde, bahsettiğin oyunları performanslı şekilde oynayabileceğini kim iddia ediyor bilmiyorum. O oyunun windows içindeki ihtiyaçlarını da bilmiyorum bu arada.

16 GB RAM'in 8'ini sanala tanımlamışsın. 8 adet de çekirdek. İşlemcin kaç çekirdekli bilmiyorum. Gerek yok o kadar. Ayrıca VMware daha sonraki hw değişimlerine kolaylıkla ayak uydurabilir. Dolayısı ile de 4 çekirdek verebilirsin. Ana sistemini kastırmadan sanalı değiştirmen daha kolay olur.
Sanal sistemlerin hardware performansları sorunsuz ve daha düşük performans tüketir.
Ses kartı seçeneği de gerçek ile aynı olmaz.
Bana zaman vermen gerek.
Senin için base ISO ile; 4 RAM - 4 çekirdekli bir KDE kuracağım.
Kurulum esnasında pipe - networkmanager'ı seçtim ama herhangi bir ekran Driver'ı seçmiyorum. "Firefox - git - leafpad - fastfetch" ek paket olarak seçtim.

VGA paylaşımı yapmayacağım.
Daha önce kurmuş olduğum diğer sanal sistemde Firefox'da YouTube'u açtım sorunsuz ve FHD olarak "Yusuf ipek"in Shorts'unu seyredebiliyordum. Ses gelmiyordu. Güncelleme ile uğraşmamak ve VMware Tools kodları ile sanal sistemdeki görüntü ve ses ayarlarını da kontrol edeceğim. Kurduğum sanal sistemlerde sese çok önem vermediğim için dikkatimi çekmedi.
Sen de biraz sabret ve hardware bilgini paylaş ve kurulum yaptığın sanal sistemin RAM'ini ve çekirdek sayısını 4'e çek, yeniden dene bu arada.

@Bayram Tempest bu konu VMware'deki snapshot anlatımının herkes için ne kadar gerekli olduğunu anladım.

Son düzenleme:
Hw = hardware bilgini detaylandırmamışsın.
Şöyle açıklayayım:
i5-9300H 2.4 GHz 4C 8T (Turbo modda 4.1 GHz)
UHD 630 + GTX 1650M 4 GB
16 GB DDR4 2666 MHz RAM
Kingston RBUSNS1 500 GB NVMe + WD Blue SN570 1 TB NVMe SSD
Hangi Arch Linux'ü - ne tür ayarlar ile kurduğunu yazmamışsın.
Arch Linux'un kendisini kullanıyorum. Disk bölümleme, sistem kurulumu, bootloader kurulumu vs. her şeyini kendim yaptım. Ortam olarak da KDE Plasma masaüstü ortamı kullanıyorum.
VMware'in versiyonu nedir? (17.6.1 kullanıyorum)
Son sürüm 17.6.1 kullanıyorum ben de.
Öncelik olarak, hiçbir kimse workstation veya ESXi üzerinde aşırı yüksek kalite bir görüntü alabileceğini söylemez.
Beklentim zaten öyle yüksek bir şey olmadığından fazla fazla yeterli geliyor. Ancak ESXi üzerinden GPU passthrough yaparak GTZ 1650'yi doğrudan makineye atayıp VMware SVGA II'den daha yüksek performans alacağımı anlamıştım ancak ESXi kurulumu sandığım gibi bir şey değilmiş o yüzden o fikri çöpe attım.
Ama sanal bir sistem içinde, bahsettiğin oyunları performanslı şekilde oynayabileceğini kim iddia ediyor bilmiyorum. O oyunun windows içindeki ihtiyaçlarını da bilmiyorum bu arada.
ISO dosyasını düzenleyip custom Windows 11 kullanıyordum ve deneme amaçlı CS: Source kurdum ve garip şekilde yüksek ayarlarda 55 60 FPS civarı açabiliyordu. Hatta 3-4 el oynadım oyunu ve kapattım. Ancak o hızlandırmayı bir türlü Arch Linux'a kazandıramıyorum. Ne denediysem (özellikle Xorg meselesi) ters tepip durdu. Hızlandırma meselesi normalde takacağım bir konu değil ancak deneme amaçlı YouTube'a giriyorum ve düşük çözünürlükte bile ses ve görüntü dat dat dat diye takılarak geliyor. Ancak bu mesele Windows 11 ya da diğer Windows kurulu sanal makinelerimin hiç birinde meydana gelmezken hatta 2K çözünürlüğe rahat çıkabiliyorum. Benim gözüme batan kısım bu. Windows makineleri böyle sorun yaşamazken Arch neden yaşıyor ve yavaş çalışıp duruyor?
Totalde 8 çekirdek çalışıyor ancak host ve sanal makinemin bu durumda kastığına asla şahit olmadım. Hem host hem de sanal makine gayet sorunsuz şekilde çalışıyor. Guest yani sanal makineler işlemciyi turbo hızı 4.1 GHz'de kullanmak yerine taban hızı 2.4 GHz'de kullanıyor. Dolayısıyla hem host hem guest sorun çekmiyor hiç.
Sen de biraz sabret ve hardware bilgini paylaş ve kurulum yaptığın sanal sistemin RAM'ini ve çekirdek sayısını 4'e çek, yeniden dene bu arada.
Hocam sistem kasılıyor olsa hostta da hissederdim ama birebir tüm ayarlarım aynısını Windows guestlere uyguluyorum ve ne host ne guest sorun çıkarmıyor ve guestler fazlasıyla stabil çalışıyor ve ses takılmaları olmuyor hızlandırması olduğundan. Ancak Arch guest böyle bir sorun yaşıyor.

Not: Mesa driverları bile kurulu sistemde ama ne yaptıysam o donanım hızlandırma asla çalışmıyor. Ekran yöneticim ise Wayland.

En başta detaylandırmadığım için kusura bakmayın hocam.

Son düzenleme:

Şu an aynı sorun bende de mevcut.
Ben sanalda linux/win yüklüyorum ama sadece base kurulumları incelemek amaçlı oldu.
Sanal sistemde ne ses ne de müzik ile işim olmadı.

Dolayısı ile incelemem gerekiyor. Hiç ihtiyaç duymadığım konuda bana fikir vermiş oldun teşekkür ederim.

Sanal sisteme herhangi bir OS kurduğunda, ilk oturum açıldığında ilk yapman gereken şey bir snapshot almaktır.

Bunu da; "vm" menüsündeki "snapshot"'a tıklayarak yapabilirsin. İsimlendirmeleri ben genel olarak "01 first boot" gibi adımları sınıflandırarak yaparım.

"snapshot Manager" sekmesinden, daha önceki bir adıma geçtiğinde, seçtiğin adımdan sonraki adımları kaybedeceğini unutma.

Merak ettim. Yarın kısmet olursa detaylı inceleme yaparım.

Ekran kartı belleğinin tamamını sanal sisteme vermen hata.
"Verebilir misin?" hiç ihtiyaç duymadım. Ama kullandığın Windows içinde sorun yaşama ihtimalin yüksek olur.
Bunların hepsini deneyeceğim.

Ben ESXi, Windows içinde hiç kullanmadım. Yıllar önce yurt dışından aldığım dedicatedlara direk kurulu olarak kullandım. Firmalara kurduğumuzda ise ESXi ana OS olduğu için, Windows altında hiç çalıştırmadım.
Elimde X79 anakart ve Xeon 2670 CPU'lu ek sistemim var. Ona bile ESXi base OS olarak kurulumları yapmış idim.

Farklı fikirler ve uygulamalar. Çok faydalı oldu benim için.

Film dizi zamanı

Son düzenleme:
Hocam gerçekten 1 haftadır uğraşıyorum hani bunu aşabilirsem kendi açımdan büyük devrim olur. Yani şöyle diyeyim günlük kullanım ve ucundan oyun oynamayı amaçlıyorum. Oyun dediğime bakmayın CS: Source gibi hafif oyunları kastediyorum. Genel amacım Arch Linux ve masaüstü ortamı benim günlük kullanımım ve ihtiyacıma göre mi onu anlamaya çalışıyorum. Ancak bu sorun genel deneyimime taş koyuyor. Windows'ta ne kadar böyle sorun olmasa da bile ben zaten halihazırda Windows kullanıcısıyım. Dolayısıyla en fazla yeni deneyeceğim şey Windows 11'in yeni görünümü olur. Ancak Linux, özellikle Arch Linux camiası bambaşka. Bunu da tabi ki kasmadan deneyimlemeyi çok isterdim. Tabi donanım hızlandırması nasip olursa.

O zaman hatalısın.
Arch veya herhangi bir Linux'ü sanalda kurduğunda, günlük ihtiyacın olan şeylerin her şeyini deneyimlemek istersen hata edersin.
Sanal sistem kullanmanın birçok amacı var. Ama bunların hiçbir seçeminde oyun ve müzik deneyimi nasıldır diye bir şey yok.
2005'lerde IDO'nun 23 civarındaki PC server'ının 20 tanesini sanallaştırdık. 2 tanesi RISK işlemci olduğu için onların sanallaştırılması mümkün değil. Diğer kalan ise özel hardware kullandığı için sanallaştırılmadı.
Sanallaştırılan tüm sistemler server veya workstation mantığında çalışan sistemlerdir.

Kod:
Sanallaştırma OS/Yazılımlarının Faydası Nedir?

[LIST]
[*]Mevcut kaynaklar küçük işletim sistemleri arasında kolayca paylaştırılır.
[*]Hardware kaynaklı kapanma/bakım süreleri en düşük seviyelere çekilir.
[*]Sanal sistem farklı bir hardware üzerinde hiçbir güncellemeye gerek kalmadan, kaldığınız yerden çalışmaya devam eder.
[*]Yeni bir hardware satın almadan, ihtiyaç duyulan test veya gerçek kullanım amaçlı işletim sistemi kurmanızı sağlar.
[*]Sanal Sistemlerin boot süreleri çok kısadır.
[*]Aynı hardware üzerinde farklı işletim (32/64bit) sistemlerini kullanmanızı sağlar.
[*]Hardware değişimi sonucunda oluşacak driver vb sistem ayarları ile uğraşmanızı gerektirmez.
[*]İhtiyaç duyulan CPU lisans maliyetlerini düşürür.
[*]Hızlı büyüme esnasında sisteminizin etkilenmeden büyümesine imkân verir.
[*]Kapasite sınırlaması ve kontrollü büyüme/test imkânı sağlar.
[*]İş sürekliliği ve felaket önleme senaryolarınızı kolaylaştırır.
[*]Tüm sistemlerin tek nokta üzerinden kontrolü sağlanır.
[*]Sanal sistemler içerisinde izole ve bağımsız çalışma imkânı sunar.
[*]Aynı ayar/özelliklere sahip yeni bir işletim sistemini çok kısa sürede kurmanızı sağlar.
[*]Sanal sistemler üzerinde zamansal değişen güç ihtiyaçlarını kolaylıkla değiştirme imkânı verir.
[*]OS veya kullanılan yazılımların güncellenmesi sonrasında oluşabilecek sistem çökmelerini engellemek için, güncelleme öncesi snapshot alınarak sorun oluşmadan önlenir.
[*]Atıl hardware – elektrik – bakım maliyetlerinin düşürülmesini sağlar.
[*]Farklı kapasitelere sahip hardwarelerin aynı network/havuz içerisinde sorunsuz çalışması sağlanır.
[*]Yeni sunucu ihtiyaç maliyet-kurulum süresini düşürür ve tanımlanmış tam kapasitede çalışmasını sağlar.
[/LIST]

Gibi uzayan sebebler için yapılır.

Bu konuda rehber hazırlıyorum. Sayende VMware kısmı için yeni maddeleri ekleyeceğim.

Sen herhangi bir OS'u sanalda komutlar - ayarlar - program ekleme çıkarma - temizlik - snapshot vs yapısını incelemek ve öğrenmek için kurabilirsin.

Oyun deneyimleri için "GNU Linux" bölümünde, istediğin oyun veya müzik performansı için linux önerisi alabilirsin. Oynadığın oyunun ayarları ve performans değerleri için tecrübeli kişilerden öneri alabilirsin.
Ben vmware'e takla da attrsam ki zor; Gerçek bir sistemdeki performansı görmen mümkün değil.

Ne yapabilirsin ?
Elinde ikinci bir disk var ise; ona önerilen dağıtımı yükleyerek önerilen ayarları yaparak deneyimle. İkinci diskin yok ise, piyasada düşük kapasiteli sata portlu bir disk alarak sistem yavaş da olsa, hardware aynı olacağı için deneyimlersin.

İkinci disk ile var olan windows'daki ayarların ve oyunun sabit kalmış olur.

Son düzenleme:
Hocam sadece demek istediğim şey temelli olarak kullanmadan öncesinde genel kullanım alışkanlıklarıma ne kadar ters, genel komutlarda ve sistemi kullanma biçimime ne kadar iyi ya da kötü etki ediyor bunu görmek. Yukarıda bahsettiğim oyun meselesine gelirsek tamamen fantezi işi. Normalde sanal bir sistemden büyük şeylerin beklenmemesi gerektiğini ben de biliyorum. Kullandığım Arch Linux ve KDE ortamı ne kadar bana hitap ediyor ve kullanabiliyor muyum bunu görmeyi amaçlamıştım. Ancak bu dediğim hızlandırma meselesi video, müzik vb. sorununa sebep oluyor. Kendim büyük beklenti içinde olmadığımı tekrar hatırlatmak istiyorum. Ancak böyle bir farkın olmadı ve yapamıyor oluşum biraz garibime gitti. Ha fiziki bir sisteme kursam sorunla karşılaşmam ancak ne bileyim Windows guestte bunu yapıp Linux guestte bunu yapamamak tuhafıma gidiyor. Bunu çözmeyi istiyorum sadece.

Sen herhangi bir OS'u sanalda komutlar - ayarlar - program ekleme çıkarma - temizlik - snapshot vs yapısını incelemek ve öğrenmek için kurabilirsin.
Tamam zaten yapmaya çalıştığım şey buydu tamamen. Farklı bir şey yapmıyorum. Oyun kısmı fanteziydi sadece.
Amacım gerçek sistem performansını orada görmek değil zaten. Sanırım yanlış anladınız beni. Demeye çalıştığım şey direkt Arch ve KDE Plasma ortamı ne kadar iyi, uygulama kurulumu ve silmesi nasıl oluyor, terminale nasıl erişiyoruz ve ne tip komutlar kullanım deneyimimin bir parçası olacak, oluyor ve oldu bunu görmek. Örneğin uygulama kurmak istersem "sudo pacman -S <uygulama adı> şeklinde uygulama kurabileceğimi öğrendim kullana kullana. Aynı şekilde Syu komuyu ile güncelleyebileceğimi de öğrendim. Belki de daha böyle bilmem gereken onlarca komut var.
Elimde bellirttiğim gibi ikinci bir NVMe disk mevcut ancak bunun üzerinde dosyalarım, oyunlarım ve verilerim mevcut. Yapabilsem bilgisayarımda SATA portu mevcut ve SSD takabilirim ancak SSD piyasası mağlum. Almışken de 1 TB kapasiteli bir disk alıp kullanmak istiyorum. Ancak alırsam da zaten 2. sistem olarak kullanmayı istiyorum. Sadece Linux'u VM üzerinde kullanarak az da olsa alışmaya çalışıyorum. Genel anlamda hoşuma gitti ancak biraz daha zaman tanımak istiyorum. Baktım ki bir noktadan sonra pek bana hitap etmiyor, direkt VM'den silerim olur biter ve gerçek sistemd ekten uğraşmam diyorum.

Son düzenleme:
Hayatımda gördüğüm en bilgilendirici forumdu. Sizlere çok teşekkür ederim

Yanlış bir şey söylüyorsam cahilliğime verin. Hard diske yüklediyseniz SSD'ye de yüklemeyi deneyebilirsiniz bir kere o nedenden kaynaklanan bir sorun yaşamıştım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…