Arch VMware için donanım hızlandırma desteği var mı?

Makaleler
3
Yer
Ordu/Perşembe
Arch Linux'u VMware Workstation üzerinde kullanıyorum. Bilgisayarım gayet iyi ve Windows sanal makinelerim donanım hızlandırma ile oldukça iyi çalışıyor ancak Arch Linux'da bir türlü donanım hızlandırmayı açamıyorum. Daha doğrusu open vm Tools isimli hizmet bunu bir türlü sağlamıyor. Dolayısıyla Windows sanal makinelerimin aksine Arch Linux istediğim performansı bir türlü alamıyor. Üstelik de bu kasılmaları yüzünden en basit video dosyalarını ya da YouTube'u açmaya çalışıyorum ancak ses bile kasıla kasıla geliyor ve sanal makine de kasmaya başlıyor. Halbuki Windows sanal makinelerinde böyle bir sorun yok. Ne yapmalıyım? Ayarlarında 3D grafik hızlandırma açık ve 4 GB VRAM vermiştim ancak ne yaparsam yapayım bir türlü olmuyor. Hatta günlerce ChatGPT'ye sorup anlamaya çalıştım. Xorg platformu düzgün çalışamıyor, dısplay=:0 komutuyla seçiyorum seçiyor ama yine xorg bir türlü çalışamıyor, başka işlemler yapıyorum sudo yetkisi olduğu halde hala bir hizmeti etkinleştirmek için izin alamıyorum vs. vs. Çok sorun yaşamaya başladım. Linux kullanmaya çalışıyorum ancak donanım hızlandırma'nın yokluğu yüzünden epey kasılmalı bir deneyim yaşıyorum. Ne yapmalıyım ki 3D hızlandırıcı aktif hale gelsin? Gerçekten günlerdir araştırıyorum ve yapmadığım işlem gerçekten kalmadı. Linux'un direkt herhangi bir hızlandırma desteği falan yok mu? Biliyorum sanal makinedeyim ancak Windows yüklü olanlar gayet hızlı çalışabiliyorken Linux'un bu kadar ayılıp bayılması ve sürekli engellerin çıkması normal değil.

Yanlış bir şey söylüyorsam cahilliğime verin. Hard diske yüklediyseniz SSD'ye de yüklemeyi deneyebilirsiniz bir kere o nedenden kaynaklanan bir sorun yaşamıştım.
Direkt konuyu anlamadınız hocam. Sistem ve diğer her şey 2 SSD'ye kurulu. Benim sorunum 3D donanum hızlandırması Windows sanal makinelerinde kusursuz çalışırken Linux sistemde çalışmıyor oluşu.

Yazdıklarına göre, ben kendimi çok fantezik sanıyordum diye düşünüyordum ama değilmişim.

Yapılamaz demiyorum.
Ama sanal sistemlerin amacı bu değil.
Sana yazdığım listedeki maddeler yarısı bile değil.

Bu konuda, buradaki birçok kişinin de alışık olmadığı bir durum.
Gerçek Linux OS kurulumu olsa idi, konuya sayısız farklı görüş ve yorum - öneri alabilirdin. Ama iş sanal OS mantığına gelince herkesin tecrübesi durur. Çünkü bahsedilen VGA ve ses çıkışları vb Hardware'lerin hepsi sanal olarak oluşturulan yapılar. Diğer cevablarını da gördüm.

Hayır yeni bir sıfır SSD almana gerek yok.
İkinci el ve küçk kapasiteli 80-100GB boyutunda normal bir SATA disk ile testlerini yapabilirsin.

Buradaki asıl amaç; senin istediğin ses ve görüntü kalitesinin Linux OS'da nasıl olduğudur.

Sen soruma ilk mesajları yazarken, ben yeni bir cashy OS kurmuş ve onda "konuşanlar" ı seyrediyordum. Aynı anda Lutris içinde Windows oyunumun yüklenmesini bekliyordum.
Şu anki W11'den daha canlı renklere sahip ve daha az bant hızında internet üzerinden görüntü keyfi yaşıyordum. 2 monitörümü aynı anda kullandığım için de kurulum aşamasını diğer ekrandan takip ediyordum.

Ses konusuna gelince. Benim anakartım ile özel bir sorunum var. 5+1 ses sistemim var iken, anakartım üzerinde stereo çıkış var. Dolayısı ile Windows içinde yaptığım takla attırma olayını henüz Linux'de bulamadım. Ama yine de ses çıkış gayet güzel.
Creative webcam (2K) kullanıyorum driver yüklemek gibi bir ihtiyacım olmadı.

Önceliğin oyun performansı olmasın. Eğer herhangi bir Linux dağıtımının yüklenmesi - komut çalıştırma veya ayarlar kısmının nasıl yapıldığını, program yükleme kaldırma kısımlarını çözdün ise, performans konusu burada en basit çözülecek konudur.
Linux sistemlerde genel olarak zorunlu servisler ilk planda yüklenir. Aktif olur. İhtiyaç duydukça, program ihtiyaçlarına göre yapılandırma yaparsın.
Örnek veriyorum; Linux altında VMware çalıştırdığında, onun kurulumu sonrasındaki servisleri manuel olarak her zaman çalışacak şekilde aktifleştirmesini yapabileceğin gibi, programı açarken de servislerin açılıp kapanmasını sağlarsın. Windows içinde ise maalesef servisler otomatik çalışacak şekilde eklenir. Kullanmadığın zaman kendin kapatman gerekir.

OS'ların hepsinin çalışma şekli - kullanıcısı için beklentileri farklıdır.
Eleştirilecek konu değildir. Windows server ayarları bile dummy admin kullancı düşünülerek her şeyi aynı anda aktif kullanacak gibi ayarlar.

Kullanım şeklini öğrenip daha sonra performans değerlerini görünce Linux bir zorunluluk haline gelir.

Dünya'daki Windows server sayısı aşırı fazladır. Ama benzer işi yapabilen Linux Server'ların hardware ihtiyacı yarısı bile değildir.

Özellikle benim gibi emekli olup, vaktini film dizi seyrederek geçiriyor isen; Linux OS her açıdan daha performanslıdır. Geçen sene oynadığım oyunda yırtılmalar var idi. Şimdi ise oldukça performanslı oynayabiliyorum. Çünkü NVIDIA driver güncelleştirmeleri ve Linux'deki gelişmeler benden yana çalışmaya başladı. Aynı anda Wayland gelişti.
Artık herkes hypr-dots'a geçiyor bu arada.

Kişisel gelişim ve tecrübe açısından; ülke içinde Linux admin ihtiyaç sayısı her geçen gün artıyor.

Selamlar.

Son düzenleme:
Ben de aslında CachyOS kurdum sanal makineye ve Arch ile aşağı yukarı aynı. Arch kurulumunun içinden gerçek bilgisayarda çıkamazsam CachyOS kurabilirim. CachyOS'de aynı ortamı kullanıyor (ki farklı masaüstü ortamları kurulabildiğini de biliyorum).
Yazdıklarına göre, ben kendimi çok fantezik sanıyordum diye düşünüyordum ama değilmişim.
Uğraşmayı seviyorum VM üzerinde diyelim. USB Passthrough kullanıp WiFi adaptörümü guest Windows'da kullanmıştım. Tamamen meraktan yapıyorum. Bahsettiğim kullanım meselesini ufaktan yaptım. Yani şu an için Arch kurma konusunda %60 eminim. Yeni disk alıp buna Arch kuracağım düşünüyorum. Baktım ki işin içinden çıkamıyorum silebilirim zor olmaz. Dual Boot kuracağım sistemi tabi ki.
Aşağı yukarı çözdüm sayılır. Amacım Linux üzerinde oyun oynamaktan çok günlük işlerde kullanmak ve bunları yaparken Windows kadar yük bindirmemek bilgisayara. Ek olarak işin içinde biraz da farklı bir OS geçme isteği var. 15 yıllık bilgisayar kullanıcısıyım ve Windows haricinde bir sistem kullanmadım. Biraz farklılık ve yeni platform arayışındayım. Camia'nın en bilineni Arch geldi aklıma. Normalde ubuntu tabanlı Linux mint, Ubuntu ya da ZorinOS kurabilirdim ancak ubuntu tabanlı dağıtımlar bana fazla klasik kaçtı. Arch Linux'u sevdim. O sebeple disk aldığımda içine direkt Arch kurmayı istiyorum.
Anladım hocam. Bu dediklerinizi dikkate alacağım.

İşin aslı bu konuyu açarken tam 1 hafta civarı bu hızlandırma meselesini halletmeyi denedim ama olmadı. En son buraya konu açayım da ola ki bir gün benim gibi bir kullanıcı eğer bu sorunla karşılaşırsa en azından kolayca halledebilir diyorum.

Ama iş sanal OS mantığına gelince herkesin tecrübesi durur. Çünkü bahsedilen VGA ve ses çıkışları vb Hardware'lerin hepsi sanal olarak oluşturulan yapılar. Diğer cevablarını da gördüm.
Evet farkındayım. Diğerlerinin aksine değişik bir şeyle uğraştığımı biliyorum. Merak ve istek diyelim. Ama bu konuyu nasıl aşmam gerektiğini bilen birileri çıkar diye ummuştum konuyu açarken.

Senin Windows kurulu 500'lük diskinde boş yer yok mu?
Kurmak istediğin oyun ne kadar yere ihtiyacı var? Diyelim 40GB olsun. Linux için'de 20GB ihiyacın olsun (swap kullanma - 16 GB RAM var)

Buna göre o diskin üzerinde yer aç, Boot'da iki sistem arasında seçim yaparak oturum açarsın.
Oyun ve diğer denemelerini gerçek hardware ile deneyebilirsin.

Bu tür sistemleri önermiyorum ama para harcama sorunun olabilir diye yazdım sadece. 100-200 lira harcamak sorun değil ise, ikinci el ufak kapasiteli bir normal SATA ile oyununu ve tüm diğer Hardware'i denemen daha uygun.

tekrar ediyorum.
Sanal sistemlerin hardwareleri sanal olduğu için sorunsuzdur. Ve kaynak istekleri de azdır.

Umarım seni yakın zamanda bu forumda Linux kısmında Moderatör/Suppport olarak görebiliriz

Senin Windows kurulu 500'lük diskinde boş yer yok mu?
Kurmak istediğin oyun ne kadar yere ihtiyacı var? Diyelim 40GB olsun. Linux için'de 20GB ihiyacın olsun (swap kullanma - 16 GB RAM var)
32 GB yer var diskte. 100/380 GB olarak bölümlemiştim. C bölümü zaten 32.5 GB yer var. D bölümünde ödev yedeklerim, telefonumda aldığım WhatsApp yedeği, eski formatlardan kalma yedeklerim ve önemli PDF'lerim bulunuyor. Bir de zamanında kurduğum ufak tefek birkaç oyun var. E bölümü yani WD Blue diskim 1 TB ve içerisinde 400 GB civarı film, oyun, torrent mevcut. Bu durumda ne yapmamız gerek? Muhtemelen D bölümümden Windows üzerinden disk ayırıp buna kurmamız gerekecek eğer kurarsam.
Umarım seni yakın zamanda bu forumda Linux kısmında Moderatör/Suppport olarak görebiliriz
Hocam daha buna çok var. Daha beginner kullanıcıyım.

OS kurulu diski lütfen bölümlemekten vaz geçin kardeşim.
Linux kurmasan bile, 500'deki dosyalarını al, 1TB'luk disk içinde yedekle. O diskde boot bölümü olmayacağı için ve Linux ayarlarını da o bölümde saklayabilirsin.

Ama unutulmaması gereken konu, SSD disklerin kapasiteleri %70'i geçmeye başlayınca performansları düşmeye başlar. Buna da dikkat edin. NVMe için bu kural ne kadar geçerli bilmiyorum.

Linux konusunda yerli ve yabancı eğitim videoları var. Özellikle komutlar ve dizinlerin tanıtımı konusunda oldukça basit anlatımlar mevcut. Yabancıların paylaşımlarını da alt yazılı olarak izlemen kolay. Bazen Ses'den metine çeviride çok hata oluyor. Konuyu biliyorsan telaffuz farkından sorunu çözersin.

Yerli yabancı çok güzel içerikler var. Videolarda anlatılanlarda tereddüt ettiğin kısımlar için konu açarsan, bu forumda çok güzel tecrübeler paylaşılıyor.

Windows formatı attığımda 2. SSD yoktu hocam. Her şey tek diskte olmasın diye C ve D bölümü yaptım. Sonradan SSD aldım ama format da atmadım bilgisayara ve öyle kaldı. Normalde ben de sıcak bakmıyorum bu işe ama yapabileceğim bir şey yoktu o zamanlar.
Ama unutulmaması gereken konu, SSD disklerin kapasiteleri %70'i geçmeye başlayınca performansları düşmeye başlar. Buna da dikkat edin. NVMe için bu kural ne kadar geçerli bilmiyorum.
Bilgisayar hala hıphızlı çalışıyor hocam. Öyle bahsedilen bir yavaşlamayla karşılaşmadım.
Aklımda hocam. Mutlaka bakarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…