Merhaba,
Arduino Uno üzerinde farklı projelerle uğraşıyorum fakat batarya konusunda sürekli sorun yaşıyorum. 2S (7.4v) civarında 2000MAH bir li-po pil almayı düşünüyorum. Ancak araştırmalarımda, bu tür pillerde patlama veya şişme riskleri olabileceğini öğrendim.
Bu yüzden sanırım bms (battery management System) devresi de kullanmam gerekiyor. Bu konuda daha önce deneyimi olan var mı?
BMS devresi; pilleri doğru şarj etmek, durumlarını takip etmek ve doğru deşarj etmek için gereklidir. Li-Po pillerin tamamında şişme ve patlama riski her zaman için vardır ama çok yaşanan bir durum değildir. Doğru BMS'e kullandığınız pil ve devreye göre karar vermeniz gerekir. Örnek bir BMS.
Bms devresi; pilleri doğru şarj etmek, durumlarını takip etmek ve doğru deşarj etmek için gereklidir. Li-po pillerin tamamında şişme ve patlama riski her zaman için vardır ama çok yaşanan bir durum değildir. Doğru Bms'e kullandığınız pil ve devreye göre karar vermeniz gerekir. Örnek bir BMS.
Güncel durumda Türkiye'ye hangi yabancı markaların girdiğini bilmiyorum. Yerli olarak Aspilsan'ın pillerini tercih edebilirsin. Yabancı olarak da bulabilirsen Team Corally ve Traxxas var benim bildiğim kaliteli. Ama yapacağın işe göre bu piller çok pahalı kalabilir. Genelde bunları Drone, model uçak, tekne ve arabalar için kullanıyorlar. Senin daha basit bir amacın varsa bu kadar paralar vermene gerek yok bu pillere. Aşırı akım çekmediğin ve yine aşırı akımla şarj etmediğin sürece piyasada iyi-kötü bilinen bir bataryayla sorun yaşamazsın. Gidip de çok ucuz diye ne olduğu belli olmayan bir marka almadığın sürece sorun olmaz yani.