Arduino Uno İçin Öneriler

Red Kit

Kilopat
Herkese iyi forumlar. Çok uzun süredir elektroniğe ilgiliyim. Aynı zamanda lisede aldığım dersler dolayısıyla orta seviye elektronik kabiliyetim var. Bir kaç gün önce Amazondan Arduino Uno aldım. Proje proje ilerleyerek malzeme almayı düşünüyorum. Yazılım konusunda pek bilgim yok denebilir. Başlangıç için önerileriniz nelerdir?

Youtube'da Arduino ile ilgili çokça kaynak var. En basitinden LED yakıp söndürmeyi deneyebilirsin. Yada girdiğin sayıyı 2'lik sisteme dönüştürüp 0-1 şeklinde LED yakıp söndürerek ifade etmesini isteyebilirsin. Youtube'dan ayrılma Facebook'ta da Arduino, Otomasyon vs. gibi gruplar var oralardan da yapacağın, yapmak istediğin projeler hakkında yardım alabilirsin.

Arduino UNO için de fazla para vermene gerek yok bir çok siteden ucuza alabilirsin. Tabii orjinal olmuyor onlar orası ayrı. Fakat orjinale de ihtiyacın yok çünkü hiç bir fark yok

Dostum vereceğim linkleri uzun uzun incele her iki link'de de temelden başlayıp çeşitli projeleri öğrenmeni ve uygulamanı sağlayacak yararlı temel bilgiler ve kodlar mevcut.
Arduino Türkiye
Robotistan
Yine aynı zamanda Robotistan'ın Youtube kanalını da izlemeni tavsiye ederim, tabi sadece bu kanal değil bir çok kanal Arduino ile içerik üretiyor hepsine bakmakta fayda var. Arduino'ya temelden bunlar ile başlayabilirsin.

Bence en iyi başlangıç, engelden kaçan robot yapmak. Biraz masraflı ama genel olarak çevre bileşenleri ile Arduino arasında iletişimin nasıl gerçekleştiğini, hangi kodun ne işe yaradığını, voltajları ayarlama, if-else gibi şeyleri öğrenebilirsiniz. Malzemelerini şöyle yazayım;

HC-SR04
L293B/D
2 Adet 6V motor ve tekerlek seti
Breadboard (Rengi seçebilirsiniz)
Unuttuğum parçalar olabilir.

Kod ;
C++:
/*
   Lezzetli Robot Tarifleri
   VİDEO >>> https://lezzetlirobottarifleri.com/arduino-ile-engelden-kacan-robot-v1-00-1-bolum/
*/
const int trig = 10; //sensör pinleri tanımlandı
const int echo =  8;

const int sol_i = 2; // motor sürücü pinleri tanımlandı
const int sol_g = 3;
const int sag_i = 4;
const int sag_g = 5;

int  sure = 0; // mesafe hesabından kullanılacak olan değişkenler tanımladı
int mesafe = 0;

void setup()

{
  pinMode(trig , OUTPUT); // sensörün trigger pini çıkış olarak ayarlandı
  pinMode(echo , INPUT ); // sensörün echo pini giriş olarak ayarlandı

pinMode(sol_i, OUTPUT); // motor sürücü pinleri çıkış olarak ayarlandı
  pinMode(sol_g, OUTPUT);
  pinMode(sag_i, OUTPUT);
  pinMode(sag_g, OUTPUT);
}

void loop()

{
  digitalWrite(trig , HIGH); // hc-sr04 kullanılarak mesafe hesaplandı
  delayMicroseconds(1000);   // mesafe hesabının ayrıntıları için videoya bakınız
  digitalWrite(trig ,  LOW); // http://lezzetlirobottarifleri.com/video/hc-sr04-mesafe-sensoru-ve-29-1-degeri

sure = pulseIn(echo , HIGH);
  mesafe = (sure / 2) / 28.5;

if (mesafe < 30 ) // mesafe 30cm den küçük ise robotu geri al ve döndür
  {
    digitalWrite(sol_i ,  LOW);
    digitalWrite(sol_g , HIGH);
    digitalWrite(sag_i ,  LOW);
    digitalWrite(sag_g , HIGH);
    delay(150);

digitalWrite(sol_i ,  LOW);
    digitalWrite(sol_g , HIGH);
    digitalWrite(sag_i , HIGH);
    digitalWrite(sag_g ,  LOW);
    delay(250);
  }
  else // mesafe 30cm den büyük ise düz git
  {
    digitalWrite(sol_i , HIGH);
    digitalWrite(sol_g ,  LOW);
    digitalWrite(sag_i , HIGH);
    digitalWrite(sag_g ,  LOW);
  }
}

Kodu anlamaya çalışın, şu seriyi izleyin;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Zaten toplam 3 bölüm, bir günde bitirirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…