Arızalı Sistemi Düzeltmek İçin DDR4 2x16 GB RAM Önerisi

Voiljin

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Selam arkadaşlar,

Mevcut sistemimde sürekli problemler yaşamaya başladım. Mevcut sistem;

Anakart: Asus Prime B550M-A (WI-FI)
İşlemci: Ryzen 5 5600X
RAM: Team T-Force Xtreem ARGB White 16GB (2x8GB) 4000MHz CL18
PSU: XPG Core Reactor 650W Gold
GPU: RTX 3080

Sistemi yaklaşık 1,5 - 2 yıl önce topladım. Sistemi topladıktan 6-7 ay sonra işlemcide bir problem meydana geldi ve sebebini bilemediğim için anakart ile birlikte işlemciyi servise yolladım. Problemin işlemcide olduğunu söylediler ve işlemciyi sıfırıyla değiştirdiler. Değiştirdikleri işlemcide bozuk çıktı ve toplamda 3 kere işlemci değişimiyle birlikte sorunsuz kullanmaya devam ettim.

Aradan epey zaman geçtikten sonra geçen hafta bilgisayarım açılmamaya başladı. Sonra RAM'lerden birisini sökünce açıldığını fark ettim. Anakarttaki bütün slotlarda RAM'leri tek tek "tak - çıkar" yöntemi ile test ettikten sonra RAM'lerden birisinin bozuk olduğunu tespit ettim. Onu da servise yolladım ve servisden "Kit halinde yollanmalı" gerekçesiyle RED yedim.

Elimde başka RAM olmadığı için servise kit halinde de yollayamıyorum. Durumlar epey midemi bulandırdı. Servis tespit edememiş olsa bile anakarttan şüpheleniyorum. Çünkü hiç bozulmayacak 2 ürün (işlemci - RAM) bozuldu.

Bende sistemdeki Anakart ve RAM'i değiştirmeye karar verdim. Bozuk olan RAM'leri servise yollayıp geri geldikten sonra satmayı düşünüyorum.

Almayı planladığım Anakart: ASUS ROG STRIX B550-F Gaming Wi-Fi II

Bu anakart için 2x16 RAM alacağım. Bütçem 2100 TL Max, bu kapsamda almayı planadığım RAM de şu: Corsair Vengeance RGB Pro SL

Bu bütçe ile önereceğiniz farklı bir RAM var mı? CL16 ve CL18 devasa fark yaratır mı?

Genelde Online oyunlar oynuyorum ve yazılımcıyım, kodlama yapıyorum.

Bütçe nedeniyle AM5 ve DDR5'e geçmenin gereksiz olduğunu düşündüğüm için oraya hiç bakmıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sebebini de açıklar mısınız ? MHZ değerinden dolayı mı ?

Eğer sebebi buysa, benim almayı düşündüğüm RAM'i OC ile 3600 ya da 4000 MHZ'e çıkartamaz mıyım ?
Çipleri kötü. 4000'e çıkartamazsın da çıkartma zaten, işlemcinin bellek kontrolcüsü yüzünden performans düşüklüğü yaşarsın. 3600 MHz daha performanslı olur. Attığım RAM'in çipleri daha iyi. 3800 CL16 denenebilir.(4266 vs. de görebilir.)

Teşekkür ederim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…