ARM işlemci nedir?

Eryndaer

Hectopat
ARM tabanlı işlemci tam olarak nedir? Benim günlük hayatta kullandığım işlemciden ne farkı vardır? Apple'ın ARM işlemci üretmesi neden bu kadar olay oldu? Birkaç yerden baktım ama pek bir şey anlayamadım.

Mikro denetleyiciye benzerler. Az güç tüketirler ve bu sayede bir soğutmaya ihtiyaç duymazlar. Ancak normal bir işlemcideki komut setleri olmadığı için çoğu özelliği kısılmıştır. Telefonlardaki kullanılan işlemciler de bu mimaridedir.

Eğer İngilizce kaynak aramak isterseniz bir hayli bulunuyor. Kısaca şöyle bir fark ortaya konabilir x86/x64 ve ARM tabanlı işlemciler arasında:
ARM tabanlı işlemciler daha mobil dostu ve verimli, masaüstü işlemcilerin yanı sıra dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işlemcilerin bile TDP değerleri çok yüksek. Apple'ın üretmiş olduğu ARM işlemci ise aşağı yukarı 10W TDP değeri ile harikalar yaratıyor ve çoğu Intel mobil işlemcinin önüne geçiyor.

Bu işlemcileri daha verimli kılan bir diğer etken ise şu an Apple'ın Intel gibi bir firmaya bağımlı olmadan kendi üretmiş olduğu içinde birleşik bellek, grafik birimi ve özelleştirilmiş birçok işlem birimi ile kendi sistemine optimize gerçekleştirebiliyor her şeyi, bu da daha çok verim ve daha fazla güç anlamına geliyor. ARM bir nevi firmalar için özgürlük. Çiplerini istedikleri gibi tasarlayabiliyor ve mühendislikleriyle birleştirerek normal donanımlardan daha yüksek verimler elde ediyorlar.

ARM bir işlemci mimarisidir , işlemciler ve denetleyiciler arasında çok fazla fark var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…