Ne kadar sürede işi kaptı hocam bir bilginiz var mı? Yani bir sanayide motor ustası olmak kadar uzun sürmez sanırım bu işi öğrenmek?Yok benim arkadaşım bu sektörde. Amcası yeni gelişen bir ilçede asansör bakım şirketi açmıştı. Oda 18 yaşında açık öğretime geçip işi öğrenmeye gitti şimdi çok sağlam paralar alıyor. Amcasının altında çalışmasa ayrılıp kendi yerini açacak ama ikilemde uzun süredir. Kendisinden duyduğum kadarıyla kuyu işine çok iyi paralar veriliyor ama aşırı riskli iş.
Asansör işine kebap iş diyeni ilk defa gördüm ben. Stajyersin diye yüksek ihtimalle sadece sana alet falan taşıttılar. İşin içine girince öyle değil hiç. Kazanılan paralarda bahsettiğinden daha yüksek bu arada ama çok tehlikeli iş herkes yapamaz.
Valla o küçüklüğünden beri çalışan biriydi zaten. O yaşına kadar yazları klima sektöründe çalışırdı, elektrikçiye girdi halde çalıştı. Kısacası sürekli çalışıyordu. Hatta hala yazları seyyar klima bakımı yapıyor. Ne kadar sürede öğrendiğini bilmiyorum ama eminim ki çok kısa sürede çözmüştür işi el yatkınlığından dolayı. Yılda kazandığı parayı aya vursak 200 bin civarına denk geliyordur yüksek ihtimalle ama dediğim gibi çok emek verdi çocukluğu, gençliği heba oldu. Hala da ağır çalışıyor. Motor ustalığı hakkında çok bilgim yok o yüzden daha zor/kolay demem yanıltıcı olur ama şunu diyebilirim sanayide işi öğrenmen eminim daha zor olur çünkü sanayide çoğu ustanın amacı çırağı eğitip usta yapmak değil kendi işini hafifletmek.Ne kadar sürede işi kaptı hocam bir bilginiz var mı? Yani bir sanayide motor ustası olmak kadar uzun sürmez sanırım bu işi öğrenmek?
Hocam sizce hangi alana yönelmek mantıklı? 24 yaşındayım askerden geleli 2 ay olacak. Zamanında yazılımla uğraşıyordum ama çeşitli sebeplerden ötürü yazılım işi olmadı (uzun bir hikaye tekrardan yazılıma dönmek istemiyorum). Gerekirse o işin çıraklığından başlayıp girilmesi en mantıklı sektör/meslek sizce nedir sizin de yorumlarınızı merak ediyorum. Maksadım bu yaştan sonra asgari ücretli kasiyerlik gibi işlerde boşuna ömür tüketmemek ve meslek öğrenmek.Valla o küçüklüğünden beri çalışan biriydi zaten. O yaşına kadar yazları klima sektöründe çalışırdı, elektrikçiye girdi halde çalıştı. Kısacası sürekli çalışıyordu. Hatta hala yazları seyyar klima bakımı yapıyor. Ne kadar sürede öğrendiğini bilmiyorum ama eminim ki çok kısa sürede çözmüştür işi el yatkınlığından dolayı. Yılda kazandığı parayı aya vursak 200 bin civarına denk geliyordur yüksek ihtimalle ama dediğim gibi çok emek verdi çocukluğu, gençliği heba oldu. Hala da ağır çalışıyor. Motor ustalığı hakkında çok bilgim yok o yüzden daha zor/kolay demem yanıltıcı olur ama şunu diyebilirim sanayide işi öğrenmen eminim daha zor olur çünkü sanayide çoğu ustanın amacı çırağı eğitip usta yapmak değil kendi işini hafifletmek.
Bir de asansörde o kadar rekabet yok. Sanayide rekabet çok büyük. Sağda solda yazılanın aksine hala çok fazla usta var.
Sanayide rekabet çok o yüzden eliyorum onu. Klimacılık öğrenme şansın varsa kesinlikle yazın gir öğren. Mayıs ayında başlar sezonu ve çok ağır çalışılır ama işi öğrenirsin ve iyi para kazanırsın. O biraz sezonluk iş yazın iş aşırı derecede artıyor. Hatta klimacıların bazıları sadece yazları çalışıyor kalan aylar yatıyor yazın kazandıkları parayı sen hesap et buradan. Asansörcülük çok iyi para kazandırıyor ama teknikte zor ve çok sorumluluk isteyen bir iş. Kaldırabilirim dersen gezmeye başla. Elektrikçilik, tesisatçılık alternatif olabilir. Yaklaşık 5 yıl birilerinin yanında çalışırsın ondan sonra kendi yerini açarsın. Yani hala geç değil 30'unda çok sağlam bir düzen oturtmuş olursun ondan önce de aç kalmazsın. Şahsen tesisatçılık-elektrikçilik yanında yazın seyyar klima bakımcılığı yapmak mantıklı bence. Ben kendimde klima işini öğrenmeye çalışacağım yazın seyyar bakım yapabilmek için.Hocam sizce hangi alana yönelmek mantıklı? 24 yaşındayım askerden geleli 2 ay olacak. Zamanında yazılımla uğraşıyordum ama çeşitli sebeplerden ötürü yazılım işi olmadı (uzun bir hikaye tekrardan yazılıma dönmek istemiyorum). Gerekirse o işin çıraklığından başlayıp girilmesi en mantıklı sektör/meslek sizce nedir sizin de yorumlarınızı merak ediyorum. Maksadım bu yaştan sonra asgari ücretli kasiyerlik gibi işlerde boşuna ömür tüketmemek ve meslek öğrenmek.
Klima işini düşünüyordum önceden ama iş her yerde yok yani iş bulmak İzmir ve Antalyadaki gibi kolay değil. Genelde de o iş için en az o alanla alakalı meslek lisesinde o bölümü okuyup mezun olmuş kişileri ve iklimlendirme ile alakalı önlisans bitirmiş kişileri arıyorlar.Sanayide rekabet çok o yüzden eliyorum onu. Klimacılık öğrenme şansın varsa kesinlikle yazın gir öğren. Mayıs ayında başlar sezonu ve çok ağır çalışılır ama işi öğrenirsin ve iyi para kazanırsın. O biraz sezonluk iş yazın iş aşırı derecede artıyor. Hatta klimacıların bazıları sadece yazları çalışıyor kalan aylar yatıyor yazın kazandıkları parayı sen hesap et buradan. Asansörcülük çok iyi para kazandırıyor ama teknikte zor ve çok sorumluluk isteyen bir iş. Kaldırabilirim dersen gezmeye başla. Elektrikçilik, tesisatçılık alternatif olabilir. Yaklaşık 5 yıl birilerinin yanında çalışırsın ondan sonra kendi yerini açarsın. Yani hala geç değil 30'unda çok sağlam bir düzen oturtmuş olursun ondan önce de aç kalmazsın. Şahsen tesisatçılık-elektrikçilik yanında yazın seyyar klima bakımcılığı yapmak mantıklı bence. Ben kendimde klima işini öğrenmeye çalışacağım yazın seyyar bakım yapabilmek için.
Kule vinç operatörlüğünde bildiğim kadarıyla tecrübesiz elemana çok olumlu bakmıyorlar ihtiyaç olmasına rağmen. Herkes ihtiyaç var deli paralar dönüyor cart curt diyor ama inşaatta herkes 5-10 yıl tecrübeli adam arıyor. Yani orada da sağlam bir torpil gerekebilir.Klima işini düşünüyordum önceden ama iş her yerde yok yani iş bulmak İzmir ve Antalyadaki gibi kolay değil. Genelde de o iş için en az o alanla alakalı meslek lisesinde o bölümü okuyup mezun olmuş kişileri ve iklimlendirme ile alakalı önlisans bitirmiş kişileri arıyorlar.
Kule vinç operatörlüğü hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hocam elektrik aslında güzel sektör ve asla ölmeyecek ama elektrikle alakalı da hep en kötü o meslek lisesinden elektirkle alakalı okuyanları arıyorlar iş ilanlarında. Ya da bende hata var bilmiyorum bakıyorum araştırıyorum ama durum bu.Kule vinç operatörlüğünde bildiğim kadarıyla tecrübesiz elemana çok olumlu bakmıyorlar ihtiyaç olmasına rağmen. Herkes ihtiyaç var deli paralar dönüyor cart curt diyor ama inşaatta herkes 5-10 yıl tecrübeli adam arıyor. Yani orada da sağlam bir torpil gerekebilir.
Rüzgar gülü teknisyenliğini de araştırabilirsin. Meslek yeterlilik belgeleri ve GWO sertifikaları oluyordu sanırım. Onlarında maaşları 60 binden başlıyor. Bu deniz üstü çalışanlar 4500-5000 Dolar civarında para kazanıyor. Yurtdışında da talep çok diye biliyorum. Yalnız gereken belgeleri almak biraz maliyetli olabilir. Aynı şekilde benzer sayılabilecek GES yani Güneş enerjisi teknisyenliği var. Bu sektörde çok hızlı gelişiyor ama genellikle bu sektördekiler paralardan dolayı rüzgar tribününe kayıyor diye biliyorum. Şu an GES kazandırdığı ücret olarak diğerlerinden geride.
Elektrik işini öğrenip sağlam bir fabrikaya girmekte hayatını kurtarır. Fabrikalarda maaşlar çok hızlı artar. Üstelik çıkış parası ödenir işten çıkarsan veya çıkarılırsan. İki sıkıntı var biri işten çıkarılma riski diğeri de fabrikada durumların kötüye gitmesi. Fabrikaların çoğu belli bir yerden sonra tecrübeli elemanı maaşının yüksekliğinden dolayı çıkarıyor. Çünkü maaşlar inanılmaz derecede katlanıyor. 2019'da 2500 TL alan fabrika işçisinin şu an maaşı 75.000 TL. O dönem asgari ücretten %25 daha fazla alırken şu an asgari ücretin 3.5 katını alıyor.
Evet çıraklığa girmekte kolay değil. Hele büyük sayılacak bir ilde değilsen. Halk eğitimlerin, İŞKUR'un sağladığı meslek eğitimleri var aslında onlardan başlayabilirsin. Belgeleri toplarsan işine yarar diye düşünüyorum. Sahibinden gibi sitelerden de ilan bak bence. Bazen cidden yetiştirmek için ilan açanlar oluyor.Hocam elektrik aslında güzel sektör ve asla ölmeyecek ama elektrikle alakalı da hep en kötü o meslek lisesinden elektirkle alakalı okuyanları arıyorlar iş ilanlarında. Ya da bende hata var bilmiyorum bakıyorum araştırıyorum ama durum bu.